Örebro SK

LÅNGLÄSNING: Kaptenens märkliga säsong: “Har aldrig varig varit med om det tidigare”

ANNONS

Örebro reste sig i allsvenskan efter en miserabel vår och var ett av de formstarkaste lagen i serien under hösten. I en lång intervju med FD berättar ÖSK-mittfältaren Robert Åhman Persson om sitt lags märkliga 2015 och blickar framåt mot ett bättre 2016.

Örebro hade en minst sagt svängigt 2015. Laget spelade final i svenska cupen samtidigt som man gjorde en usel vår, men reste sig och klättrade många placeringar under hösten.

Robert Åhman Persson var startspelare i ÖSK under hela säsongen, och menar att det antagligen var den märkligaste säsongen han har varit med om som spelare.

– Ja, man har ju varit med när det gått tungt, och även när det gått bra också. Men i år har det gått så jävla dåligt för att sedan gå jävligt bra. Att det har svängt så mycket tror jag inte att jag har varit med om tidigare. Det känns som att det är två helt olika säsonger, säger 28–åringen till FotbollDirekt.se.

Den allsvenska säsongen inleddes med ett kryss borta mot IFK Norrköping, och det dröjde ända till hemmamötet med Åtvidaberg i den nionde omgången till dess att första segern för året kom. Åhman Persson har svårt att förklara varför säsongen inleddes så svagt av de svartvita.

– Jag vete fan, jag har fått den frågan så sjukt många gånger. Hade det funnits ett enkelt svar hade vi aldrig hamnat i den sitsen som vi hamnade i. Men på något sätt blev det en lagkollaps. Vi presterade inte och det satte sig i huvudet på många.

Vad händer i en grupp när man kommer in i en så svår period?
– Det är väldigt lätt att man letar fel och försöker ändra på grejer bara för att man måste ändra på något. Men jag tycker att hela spelartruppen och framförallt ledarna var väldigt lugna och fina. Vi jobbade metodiskt och utifrån det vi tror på, vår idé, och visste att vi skulle vända det. Vi höll ett lugn i gruppen, och det var en bidragande orsak till att vi till slut lyckades vända.

Innan allsvenska säsongen drog igång hade ÖSK inte visat några tecken på att det skulle bli en tung vår. I svenska cupen tog man sig till final genom att inte minst slå ut Malmö FF och Elfsborg i kvarts- respektive semifinal.

Åhman Persson tror att cupframgångarna innan allsvenskans start kan ha bidragit till att det gick tungt i serien.

– Ja, det kan det nog ha gjort. Men det vore omedvetet i sådana fall. Vi började mot IFK Norrköping borta i den allsvenska premiären, och fick ett kryss där. Då var vi besvikna över att bara ha fått en poäng, och kände att Norrköping var mycket bättre än oss. Men i efterhand var det en ganska bra pinne att ta på bortaplan mot de blivande mästarna, säger han, och fortsätter:

– Men det blir lite så, förväntningarna blir lite annorlunda, och eftersom vi gått så bra i cupen och slagit ut MFF och Elfsborg så ökade allas förväntningar, inklusive våra egna. Så ja, lite omedvetet kanske det smög sig in lite hybris hos några.

Efter semifinalvinsten mot Elfsborg i cupen gick det dock nästan två månader innan finalen mot IFK Göteborg spelades.

– Vi var klara för finalen innan allsvenskan började. Sedan var det åtta allsvenska matcher innan finalen. Hade finalen kommit direkt efter att vi slog ut Elfsborg hade det blivit en helt annan match. Nu kom vi in i finalen med sex torsk på åtta matcher mot ett Göteborg som då ledde serien. Då är det tufft att åka till Gamla Ullevi och spöa ett IFK som har fullt självförtroende. Det var tråkigt att vi mötte dem i det skedet. Det hade sett annorlunda ut om vi mött dem antingen direkt efter semin eller på hösten.

En finalvinst hade kunnat göra Robert Åhman Persson och hans mannar historiska i ÖSK, då klubben i sin 107–åriga historia aldrig vunnit en titel.

– Det är svårt att sätta ord på förlusten. Det var jävligt tungt. Vi hade kunnat bli historiska och vinna klubbens första titel. Att få se IFK fira på sin hemmaplan var väldigt tungt, säger Åhman Persson.

ÖSK:s misär skulle dock komma att vända längre fram under säsongen.

– Vi går från att vara uträknade till att göra en stark period och hamnar på en stabil niondeplats. Det var en väldigt tung vår med många resultat emot oss, men som vi sedan lyckades vända.

Minns du något tillfälle under säsongen som kändes som en vändpunkt?
– Vi spelade hemma mot Häcken i augusti där Jacke (Jacob Rinne) räddar en straff och vi vann med 2–0. Matchen efter mötte vi Bajen borta, och när vi vann den matchen också kändes det som att det var där någonstans som det vände. Hade de vunnit där hade de dragit ifrån oss, men då drog vi istället in dem i bottenträsket.

Nyförvärv fick även en viktig roll i ÖSK:s vändning. Inte minst Astrit Ajdarevic, som hämtades in från Helsingborg, och Martin Broberg, som köptes loss från Djurgården.

– I det skedet som vi var fick de en väldigt avgörande roll, då de inte bara kom in med kvalité på planen utan även energi i truppen. De höjde även kvalitén på träningarna, som vi sedan tog med oss till matcherna.

Ajdarevic samlade ihop till elva poäng, varav nio assist, på tio matcher för ÖSK under hösten, och Martin Broberg, som inte spelade en minut för Djurgården under våren, stänkte dit tio mål och två assist på 15 matcher.

– Det är väldigt små marginaler i allsvenskan. Det räcker med att du har några spelare som sticker ut lite och gör mycket poäng. Astrit gjorde väldigt många assist och varje fast situation var livsfarlig. Broberg behövde knappt skjuta, han gjorde mål ändå i princip. Så det är klart att du vill ha sådana spelare som gör mycket poäng i ditt lag, då vinner du matcher, säger Åhman Persson.

Även säsongen 2014 gjorde Örebro en stark höst i allsvenskan, då som nykomlingar. Åhman Persson känner igen mönstren från fjolårssäsongen.

– Precis som 2014 fick vi in spelare på sommaren som var avgörande och bidrog med poäng framåt. Det är det som behövs. Nu har vi i princip alla spelare som var med och gjorde mycket poäng från förra året kvar i truppen, och får vi starta en säsong med alla dem kan det bli ett väldigt intressant år.

Vad tar ni sikte mot till nästa säsong?
– Vi har inte satt något mål, men vi vet att vi kan slå alla lag och kan förlora mot alla lag. Norrköping vann guld i år, så hoppet lever. Det är så pass jämnt. Har vi den formen som vi hade i höstas och kan ha den över ett helt år, då är vi ett topplag, så enkelt är det. Men det är många bitar som måste klaffa över en hel säsong, det är det som är det svåra. Vi har inte satt något placeringsmål än, men vi satsar högre än förra året i alla fall.

2015 var andra säsongen i ÖSK för din egen del. Känner du att du har hittat rätt?
– Jag trivs jättebra. Vi har ett otroligt kompetent och bra ledarteam och tydliga roller i laget där alla är införstådda med sin roll. Det tycker jag är jätteviktigt. Det är kul och inspirerande att komma till träningen varje dag när man har ett kompetent tränarteam och en bra grupp. Vi kommer bra överens samtidigt som det också finns elektricitet, det händer lite grejer liksom.

Du var ordinarie både under våren när det gick tungt och under framgångsperioden under hösten. Vad tycker du själv att du kom upp i för nivå i år?
– Svårt att säga. Det hänger ofta ihop med hur laget presterar. Som laget var på våren kan ingen vara nöjd, men sedan under hösten gick det ju lite bättre. Så jag är nöjd med min höst.

Du har ett år kvar på kontraktet. Skulle du kunna tänka dig att spela i ÖSK resten av karriären?
– Oj, det är jättesvårt att svara på. Men som läget är trivs jag jättebra, så ja, varför inte?

Efter vårens missade cuptitel är det också just en titel som finns med som Åhman Perssons målsättning för i framtiden i ÖSK.

– Ja, självklart. Man spelar ju för att vinna, och vi var otroligt nära i våras. Vi siktar på att vinna någonting, det är väl det alla spelare i alla lag siktar på.

FÖLJ FOTBOLLDIREKT FÖR DE SENASTE NYHETERNA OM SVENSK FOTBOLL!
TWITTER
FACEBOOK
INSTAGRAM

ELITEFOOTBALLSveriges bästa statistik-databas för svensk fotboll

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
söndag 28 april
12:30 Inter - Torino Serie A
13:00 Helsingborg - Östersund Superettan
13:30 St Mirren - Glasgow Rangers Skottland Premiership
13:30 Magdeburg - Osnabrück 2. Bundesliga
13:30 Nürnberg - Karlsruhe 2. Bundesliga
13:30 Wehen - Greuther Furth 2. Bundesliga
13:30 Everton - Arsenal Women’s Super League
14:00 Sundsvall - Bollstanäs Elitettan
14:00 Viborg - Randers Superligaen
14:00 Malmö - AIK Allsvenskan
14:00 Helsingör - Köge Danmark Division 1
14:00 Cadiz - Mallorca La Liga
14:00 Värnamo - Halmstad Allsvenskan
15:00 Stockholm Internazionale - Umeå Ettan norra
15:00 Tottenham - Arsenal Premier League
15:00 Bologna - Udinese Serie A
15:00 Assyriska FF - Täby Ettan norra
15:00 Bournemouth - Brighton Premier League
15:00 Vendsyssel - Hobro Danmark Division 1
15:00 Sollentuna - Piteå Ettan norra
15:00 Örebro - Brage Superettan
15:30 Borussia M'gladbach - Union Berlin Bundesliga
16:00 Ljungskile - Eskilsminne Ettan södra
16:00 PSG - Lyon UEFA Champions League, damer
16:00 Dundee FC - Celtic Skottland Premiership
16:15 Granada - Osasuna La Liga
16:30 Häcken - Norrköping Allsvenskan
16:30 Djurgården - Gais Allsvenskan
17:30 Nottingham - Manchester C Premier League
17:30 Mainz - Köln Bundesliga
18:00 Köpenhamn - Århus Superligaen
18:00 Atalanta - Empoli Serie A
18:00 Napoli - Roma Serie A
18:30 Villarreal - Rayo Vallecano La Liga
19:30 Darmstadt - Heidenheim Bundesliga
19:45 Bristol C - Manchester C Women’s Super League
20:45 Fiorentina - Sassuolo Serie A
21:00 Real Betis - Sevilla La Liga
23:00 Gotham - Racing Louisville USA NWSL Women
måndag 29 april
19:00 Mjällby - Kalmar Allsvenskan
19:00 Brommapojkarna - IFK Göteborg Allsvenskan
19:00 Elfsborg - Sirius Allsvenskan
19:00 Silkeborg - Midtjylland Superligaen
19:00 Trelleborgs FF - Degerfors Superettan
19:10 Hammarby - Västerås SK Allsvenskan
20:45 Genoa - Cagliari Serie A
21:00 Barcelona - Valencia La Liga
21:00 Preston - Leicester Championship
tisdag 30 april
21:00 Coventry - Ipswich Championship
21:00 Bayern München - Real Madrid EUROPA: Champions League
onsdag 01 maj
14:00 Malmö - Djurgården Svenska Cupen
17:00 Häcken - Piteå Svenska Cupen, damer
20:00 Liverpool - Chelsea Women’s Super League
21:00 Borussia Dortmund - PSG EUROPA: Champions League
torsdag 02 maj
18:00 SönderjyskE - Fredericia Danmark Division 1
20:30 Chelsea - Tottenham Premier League
21:00 Fiorentina - Club Brügge UEFA Europa Conference League
21:00 Marseille - Atalanta UEFA Europa League
21:00 Roma - Bayer Leverkusen UEFA Europa League
21:00 Aston Villa - Olympiakos UEFA Europa Conference League
fredag 03 maj
18:30 Wolfsburg - Köln Bundesliga damer
18:30 Fortuna Düsseldorf - Nürnberg 2. Bundesliga
18:30 Naestved - B 93 Danmark Division 1
18:30 Hamburg - St Pauli 2. Bundesliga
19:00 Århus - Nordsjälland Superligaen
19:00 AFC Eskilstuna - Hammarby TFF Ettan norra
19:00 Stocksund - Täby Ettan norra
19:00 Vendsyssel - Kolding Danmark Division 1
20:30 Hoffenheim - Leipzig Bundesliga
20:45 Torino - Bologna Serie A
21:00 Luton - Everton Premier League
21:00 Getafe - Athletic Bilbao La Liga
lördag 04 maj
11:30 Piteå - Nordic United Ettan norra
12:00 Bayer Leverkusen - Bayern München Bundesliga damer
13:00 Osnabrück - Schalke 2. Bundesliga
13:00 Hansa Rostock - Karlsruhe 2. Bundesliga
13:00 Greuther Furth - Eintracht Braunschweig 2. Bundesliga
13:00 AIK - Norrköping Allsvenskan, damer
13:00 Umeå - FBK Karlstad Ettan norra
13:00 Karlstad - Friska Viljor Ettan norra
13:00 Oddevold - Gif Sundsvall Superettan
13:00 Everton - Tottenham Women’s Super League
13:00 Sandvikens IF - Brage Superettan
13:00 Rosengård - Tvååker Ettan södra
13:00 Jönköping - Torslanda Ettan södra
13:30 Arsenal - Bournemouth Premier League
13:45 Århus - Fortuna Hjörring Danska ligan, damer
14:00 Hoffenheim - Eintracht Frankfurt Bundesliga damer
14:00 Malmö FF - Eskilstuna Elitettan
14:00 Real Sociedad - Las Palmas La Liga
15:00 Trelleborg - Växjö Allsvenskan, damer
15:00 Kalmar - Halmstad Allsvenskan
15:00 Mjällby - Brommapojkarna Allsvenskan
15:00 Hammarby - Djurgården Allsvenskan, damer
15:00 Degerfors - Landskrona Superettan
15:00 Öster - Gefle Superettan
15:00 Utsikten - Skövde AIK Superettan
15:00 Bröndby - Kolding Danska ligan, damer
15:30 Borussia Dortmund - Augsburg Bundesliga
15:30 Wolfsburg - Darmstadt Bundesliga
15:30 Werder Bremen - Borussia M'gladbach Bundesliga
15:30 Stuttgart - Bayern München Bundesliga
16:00 Trollhättan - Olympic Ettan södra
16:00 Norrby - Torn Ettan södra
16:00 Falkenberg - Eskilsminne Ettan södra
16:00 Onsala - Oskarshamns AIK Ettan södra
16:00 Ängelholm - Ljungskile Ettan södra
16:00 Karlberg - Sollentuna Ettan norra
16:00 Orebro SK - Gamla Upsala Elitettan
16:00 Sheffield U - Nottingham Premier League
16:00 Brentford - Fulham Premier League
16:00 Burnley - Newcastle Premier League
16:15 Real Madrid - Cadiz La Liga
17:30 Sirius - Häcken Allsvenskan
18:00 Vasalund - Örebro Syrianska Ettan norra
18:00 Monza - Lazio Serie A
18:30 Manchester C - Wolverhampton Premier League
18:30 Köln - Freiburg Bundesliga
18:30 Girona - Barcelona La Liga
20:30 Kaiserslautern - Magdeburg 2. Bundesliga
20:45 Sassuolo - Inter Serie A
21:00 Mallorca - Atletico Madrid La Liga
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 6 6 0 0 17 18
2 Halmstads BK 6 4 0 2 0 12
3 AIK 6 3 2 1 0 11
4 Djurgårdens IF 6 3 1 2 3 10
5 Mjällby AIF 6 3 1 2 3 10
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 BK Häcken 6 3 1 2 1 10
7 IFK Norrköping 6 3 1 2 -3 10
8 Hammarby IF 6 3 0 3 2 9
9 Gais 6 3 0 3 -3 9
10 IF Brommapojkarna 6 2 2 2 2 8
11 IFK Göteborg 6 2 1 3 -1 7
12 IK Sirius 6 2 1 3 -1 7
13 IF Elfsborg 6 2 1 3 -3 7
14 IFK Värnamo 6 1 1 4 -8 4
15 Västerås SK FK 6 1 0 5 -4 3
16 Kalmar FF 6 1 0 5 -5 3