Nyheter

Nanne: “Varit en jakt i Hammarby som måste stoppas”

ANNONS

STOCKHOLM. Vinteruppehållet är över. Nu rullar träningarna på och första matchen är spelad. Nanne Bergstrands arbete med att skapa det nya Hammarby har börjat.
– Spelarna har visat en bra attityd och stor intresse för att vilja skapa ett mönster, säger Bergstrand.

Det har gått exakt tre månader sedan Nanne Bergstrand tog över Hammarby när vi träffas. Konstgräsplanen på Årsta IP är klar och här kan Bajen nu förbereda sig inför de kommande utmaningarna på nya Tele2 Arena under fina förutsättningar.
 Jag har mötts av en gemytlighet i klubben, inte minst här nere på träningsanläggningen. Det är skönt att vara här nu. Innan har vi inte kunnat stå kvar och nöta saker efter träning som vi gör nu, utan då har vi haft en träningstid att köra på. Det kan vi få väldigt mycket nytta av, så nu hoppas jag att vårvintern håller i sig för då kommer vi kunna ha bra kvalitet, säger Bergstrand.

I lördags spelade Hammarby sin första träningsmatch för året. Borta mot Öster skrevs resultatet till 0-0.
– Den var fullt godkänd för att vara första matchen. Vissa saker var bra och framför allt har vi nu ett utgångsläge att jobba vidare på. Vi jobbar med den här processen och spelidén. Du ser ju på träningen att vi pausar mycket och stannar upp för att prata. Vi hinner prata mycket mer fotboll då och löser problem utifrån spelidén. Det är så jag vill ha det, för det ska in i spelarens huvud till slut.

– Processen blir tydligare för spelaren när man har matchsituationer att gå efter. Sen tror jag inte att vi hade haft så många intresserade av fotboll om det bara handlade om träning och inget om match.

Hur tycker du att spelarna ha tagit åt sig av det ni som ni jobbar på?
– Spelarna har haft en väldigt bra attityd och visat ett intresse kring att vilja skapa ett mönster. Sen om det är klurigt? Alltså, du kan ju jobba hur mycket som helst för ingen blir ju någonsin fullärd. Det finns alltid saker att jobba på. Samtidigt är det intressant för spelarna att ha ett mönster att utgå ifrån och inte bara inspiration och sådana saker. Det här spelet innehåller passion för att hålla ett högt tempo, oavsett om vi eller motståndaren har bollen.

Efter 13 år i Kalmar börjar Nanne Bergstrand om från noll i Hammarby när det gäller att sätta en spelidé.
– Det var ju mer inarbetat där. Med tanke på att det handlar om att skapa ett spel för allsvenskan den dagen som vi går upp så jobbar vi väldigt mycket med det här. Det kräver att vi stannar upp och pratar. Jag vill motivera saker och inspirera spelarna kring varför vi ska göra det här. Om man ska få spelarna att göra det måste de känna att det finns en mening i det vi gör, säger Nanne.

Bajens nye tränare är noggrann med att poängtera att man inte kommer att stressa fram något i sitt sätt att arbeta mot ett “färdigt” mönster.
– Det får ta tid den tar. Det har varit en jakt på allsvenskan i Hammarby under de senaste åren och den måste stoppas. Det här handlar betydligt mer om att det ska vara hållbart, för den dagen vi är uppe i allsvenskan ska vi klara av det bra också.

Hur går ni in i svenska cupen med tanke på att ni är mitt uppe i det här arbetet?
– Det är full satsning som gäller. Vi kommer spela med bästa laget om alla är friska.

Men det kan bli svårt att få saker och ting att klaffa i början, kanske?
– Att det kommer att fungera fullt ut, det kommer det inte att göra. Det kommer att finnas perioder där det funkar bra och dåligt. Men det är lättare när du är inne i lite sämre perioder att du har något att falla tillbaka på, att du har centrala spelare som har en kommunikationsförmåga som kan hjälpa till. Att du har rätt typer i laget och att du har många lagkaptener ute på planen. Vi har byggt truppen med en del attitydspelare och många här är lite ledartyper.

Hur ser du på truppen som ni har i dag?
– En tränare ska aldrig vara nöjd. Han får inte vara det. Det måste till bättre spelare hela tiden och det kan man få genom två vägar. En väg är att utveckla de spelarna som man har och den andra är att scouta in nya. Båda behövs. Nu har vi den här truppen och vi har spelartyper som passar till sättet som vi vill spela på så då ska vi se hur långt vi kan nå den här säsongen.

Hur har de nya spelarna kommit in i allt?
– Bra, tycker jag. Det är en lätt grupp att ha att göra med.

Du märker inte av att det är så många nya spelare?
– Nej, det gör jag faktiskt inte. Men det kan ju bero på att jag själv är ny. Vi börjar ju från noll med varje spelare.

Jag antar att ni hela tiden letar nya spelare?
– Att leta spelare kommer vi att jobba med över hela tiden. Men det byggs ju även vidare för framtiden och då krävs scouting under resans gång. Det är jättebra att Mats (Jingblad, sportchef) har kommit in. Dels eftersom att vi känner varandra, men också för att han har en tränarbakgrund och vet hur vi tänker kring att hitta rätt typer av spelare. Samarbetet med Mats har varit jättebra hittills.

Hur ser du på att ni går in i säsongen med Pablo Piñones-Arce och Andreas Haddad i anfallet, två äldre spelare med en skadehistorik?
– Jag ser mer på deras kvaliteter. Det viktigt för mig att se det. De har en skadehistorik, men kollar du på Pablo så har han samtidigt gjort väldigt mycket mål de senaste tre åren. Och Haddad har varit frisk hela försäsongen och det var väldigt länge sen han var det. Det är en grund som är bra.

Hur trivs du i Stockholm hittills?
– Jättebra. Jag ser fantastiska möjligheter i en sådan här stad. Det enda minuset jag har sett är antalet parkeringar (skratt).

– Att ha kommit i gång här, det gör mig bara mer inspirerad inför de utmaningarna som väntar, fortsätter Bergstrand.

Framöver vill Hammarbys nye tränare använda sig av klubbens ungdomsakademi på ett tydligt vis. Just nu består Bajens trupp av 21 a-lagsspelare (Sinan Ayranci inräknad) och därefter vill Nanne Bergstrand fylla på träningsgruppen med yngre förmågor.
– Jag vill ju jobba med ungdomsakademin och det är därför som vi inte vill ha för stor trupp. För man klarar sig om man har allround-spelare i truppen. På sikt måste vi ha upp fler spelare som kan vara med och konkurrera. Vi har Viktor (Nordin) med här som är yngst och det har visat att det finns möjligheter.

Har du fått en bild av ungdomsakademin än?
– Jag har varit och tittat på U19-laget. Det fattas väl några spelare. Men jag måste se på det över en längre tid. Jag vet att i åldersklasser lite längre ner så finns det en större grupp av spelare som har potentialen. Det ska bli intressant att följa och där kommer jag att ha koll på spelarna. Det är inte intressant vad som står i passet. Det visade jag i Kalmar under de sista åren.

Vad tror du om snacket kring att det finns så kallade “konstgrässpelare”, nu när Hammarby fick det i somras och ni ska spela på Tele2?
– I enstaka matcher spelar inte det någon roll, men över tid kommer konstgräset att skapa ett behov för mer kvickfotade spelare. För man kommer inte in i tacklingar på samma sätt på konstgräs och medellängden krymper inom fotbollen om alla spelar på konstgräs. De är ofta kvickare de som är mindre. Sen är mittbackar och fasta situationer fortfarande en stor del av fotbollen, så det gäller att kompensera. Jag accepterar att vi har många matcher på konstgräs och då får vi anpassa vår spelidé efter det, inte minst tempot.

Hur har din dialog med fansen varit?
– Jättebra, hittills. Nu får vi se framöver, eventuellt kommer jag att ha en dragning för medlemmarna om hur vi tänker spela och lite sådant. Då blir det mer intressant för dem att titta på matcherna också, avslutar Bergstrand.

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
söndag 28 april
12:30 Inter - Torino Serie A
13:00 Helsingborg - Östersund Superettan
13:30 St Mirren - Glasgow Rangers Skottland Premiership
13:30 Magdeburg - Osnabrück 2. Bundesliga
13:30 Nürnberg - Karlsruhe 2. Bundesliga
13:30 Wehen - Greuther Furth 2. Bundesliga
13:30 Everton - Arsenal Women’s Super League
14:00 Sundsvall - Bollstanäs Elitettan
14:00 Viborg - Randers Superligaen
14:00 Malmö - AIK Allsvenskan
14:00 Helsingör - Köge Danmark Division 1
14:00 Cadiz - Mallorca La Liga
14:00 Värnamo - Halmstad Allsvenskan
15:00 Stockholm Internazionale - Umeå Ettan norra
15:00 Tottenham - Arsenal Premier League
15:00 Bologna - Udinese Serie A
15:00 Assyriska FF - Täby Ettan norra
15:00 Bournemouth - Brighton Premier League
15:00 Vendsyssel - Hobro Danmark Division 1
15:00 Sollentuna - Piteå Ettan norra
15:00 Örebro - Brage Superettan
15:30 Borussia M'gladbach - Union Berlin Bundesliga
16:00 Ljungskile - Eskilsminne Ettan södra
16:00 PSG - Lyon UEFA Champions League, damer
16:00 Dundee FC - Celtic Skottland Premiership
16:15 Granada - Osasuna La Liga
16:30 Häcken - Norrköping Allsvenskan
16:30 Djurgården - Gais Allsvenskan
17:30 Nottingham - Manchester C Premier League
17:30 Mainz - Köln Bundesliga
18:00 Köpenhamn - Århus Superligaen
18:00 Atalanta - Empoli Serie A
18:00 Napoli - Roma Serie A
18:30 Villarreal - Rayo Vallecano La Liga
19:30 Darmstadt - Heidenheim Bundesliga
19:45 Bristol C - Manchester C Women’s Super League
20:45 Fiorentina - Sassuolo Serie A
21:00 Real Betis - Sevilla La Liga
23:00 Gotham - Racing Louisville USA NWSL Women
måndag 29 april
19:00 Mjällby - Kalmar Allsvenskan
19:00 Brommapojkarna - IFK Göteborg Allsvenskan
19:00 Elfsborg - Sirius Allsvenskan
19:00 Silkeborg - Midtjylland Superligaen
19:00 Trelleborgs FF - Degerfors Superettan
19:10 Hammarby - Västerås SK Allsvenskan
20:45 Genoa - Cagliari Serie A
21:00 Barcelona - Valencia La Liga
21:00 Preston - Leicester Championship
tisdag 30 april
21:00 Coventry - Ipswich Championship
21:00 Bayern München - Real Madrid EUROPA: Champions League
onsdag 01 maj
14:00 Malmö - Djurgården Svenska Cupen
17:00 Häcken - Piteå Svenska Cupen, damer
20:00 Liverpool - Chelsea Women’s Super League
21:00 Borussia Dortmund - PSG EUROPA: Champions League
torsdag 02 maj
18:00 SönderjyskE - Fredericia Danmark Division 1
20:30 Chelsea - Tottenham Premier League
21:00 Fiorentina - Club Brügge UEFA Europa Conference League
21:00 Marseille - Atalanta UEFA Europa League
21:00 Roma - Bayer Leverkusen UEFA Europa League
21:00 Aston Villa - Olympiakos UEFA Europa Conference League
fredag 03 maj
18:30 Fortuna Düsseldorf - Nürnberg 2. Bundesliga
18:30 Wolfsburg - Köln Bundesliga damer
18:30 Naestved - B 93 Danmark Division 1
18:30 Hamburg - St Pauli 2. Bundesliga
19:00 Århus - Nordsjälland Superligaen
19:00 AFC Eskilstuna - Hammarby TFF Ettan norra
19:00 Stocksund - Täby Ettan norra
19:00 Vendsyssel - Kolding Danmark Division 1
20:30 Hoffenheim - Leipzig Bundesliga
20:45 Barnsley - Bolton League One
20:45 Torino - Bologna Serie A
21:00 Luton - Everton Premier League
21:00 Getafe - Athletic Bilbao La Liga
lördag 04 maj
11:30 Piteå - Nordic United Ettan norra
12:00 Bayer Leverkusen - Bayern München Bundesliga damer
13:00 Osnabrück - Schalke 2. Bundesliga
13:00 Sandvikens IF - Brage Superettan
13:00 Greuther Furth - Eintracht Braunschweig 2. Bundesliga
13:00 AIK - Norrköping Allsvenskan, damer
13:00 Umeå - FBK Karlstad Ettan norra
13:00 Oddevold - Gif Sundsvall Superettan
13:00 Everton - Tottenham Women’s Super League
13:00 Hansa Rostock - Karlsruhe 2. Bundesliga
13:00 Karlstad - Friska Viljor Ettan norra
13:00 Rosengård - Tvååker Ettan södra
13:00 Jönköping - Torslanda Ettan södra
13:30 Arsenal - Bournemouth Premier League
13:45 Århus - Fortuna Hjörring Danska ligan, damer
14:00 Hoffenheim - Eintracht Frankfurt Bundesliga damer
14:00 Malmö FF - Eskilstuna Elitettan
14:00 Real Sociedad - Las Palmas La Liga
15:00 Trelleborg - Växjö Allsvenskan, damer
15:00 Bröndby - Kolding Danska ligan, damer
15:00 Kalmar - Halmstad Allsvenskan
15:00 Mjällby - Brommapojkarna Allsvenskan
15:00 Hammarby - Djurgården Allsvenskan, damer
15:00 Degerfors - Landskrona Superettan
15:00 Öster - Gefle Superettan
15:00 Utsikten - Skövde AIK Superettan
15:30 Borussia Dortmund - Augsburg Bundesliga
15:30 Werder Bremen - Borussia M'gladbach Bundesliga
15:30 Stuttgart - Bayern München Bundesliga
15:30 Wolfsburg - Darmstadt Bundesliga
16:00 Onsala - Oskarshamns AIK Ettan södra
16:00 Falkenberg - Eskilsminne Ettan södra
16:00 Trollhättan - Olympic Ettan södra
16:00 Norrby - Torn Ettan södra
16:00 Ängelholm - Ljungskile Ettan södra
16:00 Karlberg - Sollentuna Ettan norra
16:00 Sheffield U - Nottingham Premier League
16:00 Orebro SK - Gamla Upsala Elitettan
16:00 Brentford - Fulham Premier League
16:00 Burnley - Newcastle Premier League
16:15 Real Madrid - Cadiz La Liga
17:30 Sirius - Häcken Allsvenskan
18:00 Vasalund - Örebro Syrianska Ettan norra
18:00 Monza - Lazio Serie A
18:30 Manchester C - Wolverhampton Premier League
18:30 Köln - Freiburg Bundesliga
18:30 Girona - Barcelona La Liga
20:30 Kaiserslautern - Magdeburg 2. Bundesliga
20:45 Sassuolo - Inter Serie A
20:45 Oxford United - Peterborough League One
21:00 Mallorca - Atletico Madrid La Liga
söndag 05 maj
12:15 PSV - Sparta Rotterdam Eredivisie
12:30 Cagliari - Lecce Serie A
13:00 Köge - Nordsjælland Danska ligan, damer
13:00 Uppsala - Umeå Elitettan
13:30 Elversberg - Hertha Berlin 2. Bundesliga
13:30 Wehen - Kiel 2. Bundesliga
13:30 Hannover - Paderborn 2. Bundesliga
14:00 Elfsborg - Malmö Allsvenskan
14:00 Västerås SK - Djurgården Allsvenskan
14:00 Osasuna - Real Betis La Liga
14:00 Helsingör - Horsens Danmark Division 1
14:00 Hvidovre - Viborg Superligaen
14:00 Glasgow Rangers - Kilmarnock Skottland Premiership
15:00 Alingsås - Linköping Elitettan
15:00 Chelsea - West Ham Premier League
15:00 Piteå - Kristianstad Allsvenskan, damer
15:00 Linköping - Rosengård Allsvenskan, damer
15:00 KIF Örebro - Vittsjö Allsvenskan, damer
15:00 Östersund - Örebro Superettan
15:00 Ålborg - Hobro Danmark Division 1
15:00 Häcken - Brommapojkarna Allsvenskan, damer
15:00 Empoli - Frosinone Serie A
15:00 Brighton - Aston Villa Premier League
15:00 Verona - Fiorentina Serie A
15:00 Mallbacken - Bollstanäs Elitettan
15:15 Manchester C - Arsenal Women’s Super League
15:30 Union Berlin - Bochum Bundesliga
16:00 Assyriska FF - Stockholm Internazionale Ettan norra
16:00 IFK Kalmar - Jitex Elitettan
16:00 Köge - Hilleröd Danmark Division 1
16:00 Sunnanå - Sundsvall Elitettan
16:00 Ariana - Lund Ettan södra
16:15 Celta Vigo - Villarreal La Liga
16:15 Espanyol - Gijon LaLiga2
16:30 Hammarby - Värnamo Allsvenskan
16:30 AIK - Norrköping Allsvenskan
17:30 Liverpool - Tottenham Premier League
17:30 Eintracht Frankfurt - Bayer Leverkusen Bundesliga
18:00 Midtjylland - Bröndby Superligaen
18:00 Milan - Genoa Serie A
18:30 Valencia - Alaves La Liga
19:30 Heidenheim - Mainz Bundesliga
19:45 Chelsea - Bristol C Women’s Super League
20:45 Roma - Juventus Serie A
21:00 Sevilla - Granada La Liga
21:00 Rayo Vallecano - Almeria La Liga
måndag 06 maj
16:00 Crawley Town - Milton Keynes Dons League Two
18:00 Salernitana - Atalanta Serie A
18:30 Crewe - Doncaster League Two
19:00 Varbergs BoIS - Trelleborgs FF Superettan
19:00 Vejle - Odense Superligaen
19:10 Gais - IFK Göteborg Allsvenskan
19:30 Nürnberg - Leipzig Bundesliga damer
20:45 Udinese - Napoli Serie A
21:00 Crystal Palace - Manchester U Premier League
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 6 6 0 0 17 18
2 Halmstads BK 6 4 0 2 0 12
3 AIK 6 3 2 1 0 11
4 Djurgårdens IF 6 3 1 2 3 10
5 Mjällby AIF 6 3 1 2 3 10
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 BK Häcken 6 3 1 2 1 10
7 IFK Norrköping 6 3 1 2 -3 10
8 Hammarby IF 6 3 0 3 2 9
9 Gais 6 3 0 3 -3 9
10 IF Brommapojkarna 6 2 2 2 2 8
11 IFK Göteborg 6 2 1 3 -1 7
12 IK Sirius 6 2 1 3 -1 7
13 IF Elfsborg 6 2 1 3 -3 7
14 IFK Värnamo 6 1 1 4 -8 4
15 Västerås SK FK 6 1 0 5 -4 3
16 Kalmar FF 6 1 0 5 -5 3