FD AVSLÖJAR Skriver flerårskontrakt - så mycket tjänar han i nya klubben. ...

Nu är det helt klart – Marcus Berg går till grekiska Panathinaikos.
På måndag skriver den förre allsvenska skyttekungen på ett treårskontrakt med Aten-klubben.
– Om Marcus vill testa sina vingar utomlands ett tag till så har jag full förståelse för det, säger IFK Göteborgs sportchef Håkan Mild till FotbollDirekt.se.

FotbollDirekt kunde tidigare i veckan avslöja att Marcus Berg var överens med Panathinaikos. Det återstod för den grekiska storklubben att komma överens med Bergs tyska klubb Hamburg.

Nu har man nått fram – Hamburg släpper Berg gratis. På måndag skriver 26-åringen på ett treårskontrakt med Panathinaikos, uppger grekiska källor för FotbollDirekt. Berg, som 2009 värvades till Hamburg för inte mindre än 100 miljoner kronor.

Berg får gå ner i lön jämfört med i Hamburg, men kontraktet med Panathinaikos ger ändå okej påfyllning till det Bergska bankkontot: 400 000 euro om året, eller närmare 3,5 miljoner svenska kronor, för Blåvitts förre skyttekung.

Till det flera bonusar; om Panathinaikos vinner ligan, för antal matcher Berg spelar och antal mål han gör. Allt som allt värt 200 000 euro eller 1,7 miljoner kronor per år ytterligare, enligt FD:s upgifter.

Blåvitt har hoppats på en hemkomst för Berg som med Mattias Bjärsmyr förra sommaren, men nu blir det alltså inte så. Klubbens sportchef Håkan Mild vill inte kommentera FD:s uppgifter, men konstaterar att man mer hoppats än trott på en hemkomst i sommar.

– Det är inget jag kan säga något om. Men Marcus är en ung pojke i sina bästa år, om han vill testa sina vingar utomlands ett tag till så har jag full förståelse för det, säger Mild till FotbollDirekt.se.

– Vi har en dialog med Marcus, och när han känner sig redo att komma hem så är han mer än välkommen. Men hans klubbval, jag vill inte kommentera det. Sådana frågor får Marcus själv svara på.

Sportchefen känner sig trygg med den anfallsuppsättning man har nu.

– Ja absolut. Vi har Hysén som är i a-landslaget, Söder som tidigare spelat i U21-landslaget, David Moberg-Karlsson i U19-landslaget och Hannes Stiller som vann interna skytteligan i fjol och levererat varje år sedan han kom.

– Vi har ju en linje vi följer, och den viker vi inte i från bara för att det går tungt med målskyttet för någon ett tag. Men sedan tittar vi ju hela tiden på förstärkningar, det ena utesluter inte det andra. Det är en ständig process.

Och om Marcus Berg hade velat komma hem…?

– Han hade varit välkommen här, absolut. Vi hade gjort plats för honom då.

Ni räknar med att när han vänder hemåt någon gång i framtiden så väljer han er?

– Det får du fråga honom om, men det hoppas vi naturligtvis.

Marcus Berg blir nu lagkamrat med förre U21- och a-landslagskollegan Emir Bajrami. Bajrami skrev i tisdags på ett treårskontrakt med Panathinaikos.