Sök
© Bildbyrån
Allsvenskan

PROVLÄS PLUS: Guldstriderna vi aldrig glömmer

Du provläser en FD Plus-artikel

Allsvenskans guldstrider har varit många genom åren - vissa mer nerviga än andra - och där det avgjorts sent i de andra halvlekarna vart guldet skulle hamna. FD har blickat tillbaka i historien och hittat tio klassiska exempel på guldstrider vi minns och det finns ett exempel som är än mer dramatiskt än i år där tre klubbar ännu kan vinna SM-guld.

✔️När fem lag kunde vinna i sista omgången
✔️Örebro SK var mästare - i 45 minuter
✔️Kaptenen avgjorde seriefinalen 
✔️Rött kort bäddade för "Peking"
✔️"Skånederby" i kampen om guldet 
✔️Startskottet för MFF:s dominans

Frågan är om 2019 års jämna toppstrid kommer kunna slå sig in på den här listan?

1968

© Bildbyrån

1968 utspelades det en guldstrid som ännu saknar motstycke i allsvenskan. Inför näst sista omgången var det fem lag som kunde ta SM-guld. Malmö FF och Djurgården var med redan då. I övrigt handlade det om Öster, IFK Norrköping och Örebro som också hade möjligheten att ta guldet. MFF och Dif på samma poäng, med målskillnadsfördel för MFF. Öster, Norrköping och Örebro, alla tre, en poäng bakom toppduon. I sista omgången blev det än mer dramatiskt. Både Malmö FF och Djurgården spelade oavgjort i sina respektive matcher. MFF 0-0 mot Elfsborg och Djurgården 1-1 mot IFK Göteborg. Det bjöd in de tre övriga lagen i kampen. Fyra lag slutade på samma poäng vilket betydde att medaljerna avgjordes på målskillnad. Högst upp? Östers IF som inte varit i ledning någon gång under hela säsongen. Man vann serien med plusmål mot MFF, fyra bättre än Norrköping och Djurgården fick nöja sig med en fjärdeplats. 


1994

Jesper BlomqvistJesper Blomqvist © Bildbyrån

Säsongen 94 var det tre lag som gjorde upp om SM-guldet. IFK Göteborg i pole position som hade ledningen med två poäng före Örebro SK och Malmö FF inför den sista omgången. 

Och nere i Malmö skulle just Malmö FF och IFK Göteborg mötas, samtidigt som Örebro också reste till Skåne för möte med nästjumbon Landskrona BoIS. Premisserna var att IFK Göteborg var piskat att vinna om Örebro besegrade Landskrona. Oavgjort skulle inte räcka, då "Blåvitts" målskillnad var fyra mål sämre än Örebros. MFF i sin tur fick hoppas på seger för Landskrona för att stoppa Örebros möjlighet att ta SM-guld om MFF besegrade IFK Göteborg. MFF:s målskillnad var nämligen tio mål sämre än Örebros.

Örebro som aldrig vunnit ett SM-guld, skulle bli svenska mästare -  i 45 minuter. 

Blåvitt tog ledningen nere i Malmö genom en fin vänstervolley av Stefan Lindqvist men bara någon minut senare utjämnade Jörgen Pettersson och i nästan samma ögonblick nickade Miroslaw Kubisztal in sitt 19:e mål för säsongen till 1-0 för Örebro och därmed var närkingarna mästare om resultatet i Malmö skulle hålla i sig. Örebro gjorde sitt och gick fram till 3-0 mot Landskrona som blev degraderat. Men med kvarten kvar blinkade 1-2 upp på tavlan på Landskrona IP. Det hade blivit mål i Malmö, där Mikael Martinsson dykt upp i mitten framför Jonnie Fedel i Malmö-målet och varit först på ett inlägg från vänster från Jesper Blomqvist. IFK Göteborg kunde fira SM-guldet. Men det missade SM-guldet till trots så var det främst bara glada miner hos ÖSK, där tränaren Sven Dahlkvist föstes in i duschen efteråt. 

– I fem minuter var vi ledsna. Men det här är vi fullt nöjda med. Den här säsongen som vi gjort, sade ÖSK-tränaren Dahlkvist till SVT efter matchen.


1998

© Bildbyrån

AIK gick upp i serieledning i den 23:e omgången via 2-0 mot Örebro men blev passerat av Helsingborg i den 25:e och näst sista omgången efter att AIK spelat 0-0 borta mot Trelleborg och Helsingborg samtidigt vunnit med 2-0 hemma mot Elfsborg. 

Fördel Helsingborg som "bara" skulle ned till Göteborg för att på Ullevi "städa av" redan nedflyttningsklara BK Häcken. Samtidigt mötte AIK redan kvalklara Örgryte på Råsunda. 

Men BK Häcken ville uppenbarligen göra en bra avslutning av säsongen och Mathias Larsson gjorde 1-0 till Häcken i den första halvleken som framkallade jubel bland åskådarna på Råsunda. Men det dröjde till början av den andra halvleken innan AIK blandade sig i SM-guldkampen på riktigt genom ett mål av Alexander Östlund som sköt ett lågt skott efter att Nebojsa Novakovic tagit ned ett inlägg på bröstet. 

I Göteborg gav Mattias Jonson gav dock Helsingborg nytt hopp genom ett kvitteringsmål men det räckte inte i och med att AIK ledde hemma på Råsunda. Ett kvitteringsmål för Örgryte skulle ordna status quo eller om HIF själva gjorde ett till mål framåt. Men i stället var det Mathias Larsson som med ett lågt skott som gav Häcken ledningen och stärkte AIK:s chans till SM-guld. Matchen i Göteborg var slut före matchen på Råsunda, där Örgryte fortsatte göra framstötar. Niclas Sjöstedt hade en riktigt fin nick på två minuters tilläggstid som Mattias Asper gjorde en fin räddning på. Bara sekunder senare blåste Leif Sundell av matchen. Radiosportens sändning lades ut i högtalarsystemet på Råsunda när Sundell blåste av och när Lasse Granqvist förkunnade att det var slut i Göteborg så sprack hela arenan upp i ett guldjubel.

FotbollDirekts krönikör Patrick Ekwall minns tillbaka:

"Jag minns nog framförallt den sensationella utgången av guldstriden 1998.

Helsingborg ledde serien med en poäng före sista omgången och HIF skulle bara åka till Göteborg och "hämta hem" guldet mot redan nedflyttningsklara Häcken.

Matchen förlades till och med till Nya Ullevi, eftersom Rambergsvallen inte ansågs lösa publikanstormningen från Helsingborg.

AIK skulle ta sig an Örgryte på Råsunda och det kändes mest som en match som skulle spelas av.

Jag fanns på TV4 då och hade förstås hoppats att få vara på guldmatchen, den som skulle spelas i Göteborg, men Ola Wenström fick åka till Häcken-HIF.

Jag fick leta fram vinterkläderna den där dagen och ta mig till AIK-Öis, som vi alla trodde skulle bli en helt betydelselös match och knappt värd många sekunder i rutan.

Men utvecklingen blev högst sensationell.

I Göteborg drabbades HIF. av nån sorts psykos och pallade inte för trycket när Häcken vann med 2-1.

Samtidigt som Alexander Östlund petade in AIK:s enda mål i snöfallet mot Örgryte.

Vilket blev guldmålet och en högst sensationell situation.

Istället för en "lugn dag" på jobbet blev det guldreportage hela natten lång.

Bland mycket som var speciellt med den säsongen var AIK bara gjorde 25 mål men hade ett ramstarkt försvarsspel lett av Johan Mjällby. Och inget annat lag i allsvenskan, inte ens de två som åkte ut, gjorde färre mål än 25."


2004

© Bildbyrån

Den här säsongen var det helt jämnt i toppen av allsvenskan inför den sista omgången.

Halmstad i serieledning på 49 poäng och 26 plusmål, Malmö FF tvåa på 49 poäng och 22 plusmål. Bakom skuggade IFK Göteborg med 46 poäng och 13 plusmål men att "Blåvitt" skulle blanda sig i SM-guldstriden var inte tänkbart, då laget mötte just Halmstad i den sista omgången. 

Och det blev också Halmstad som kopplade guldgreppet genom att ta ledningen precis före halvtidsvilan mot IFK Göteborg. Dusan Djuric var det som gjorde lagets ledningsmål och då det stod 0-0 i halvtid mellan Malmö FF och Elfsborg var SM-guldet åter i Halmstad, som några år innan vunnit guld 1997 och 2000. 

Men det var i den andra halvleken respektive match skulle avgöras. På Örjans Vall tilldömdes IFK Göteborg en straffspark och Magnus "Ölme" Johansson klev fram och tryckte in 1-1. Och nästan exakt samtidigt på Malmö Stadion pekade Jonas Eriksson på straffpunkten efter att Niklas Skoog gjorts ned i straffområdet. Skoog var själv exekutor men Johan Wiland gjorde en fin räddning. Returen dock ut till Jon Inge Höiland som tryckte in bollen i nätmaskorna. Det blev matchens enda mål och då 1-1 stod sig matchtiden ut på Örjans Vall blev det Malmö FF som kunde lyfta SM-bucklan för första gången sedan 1989.

– Det här är helt fantastiskt. Det är det bästa jag varit med om i mitt fotbollsliv. Ja, kanske hela mitt liv, sade Malmöbacken Olof Persson till Canal+ efter matchen.

MFF lade där grunden för den framgångsrika eran under sportchefen Hasse Borgs ledning. Den era som alltjämt pågår. 


2006

© Bildbyrån

Det här året var det bara en poäng som skilde mellan Elfsborg och AIK under de tre sista omgångarna innan den avslutande. Förutsättningarna även den gången var glasklara. Elfsborg hade inte råd med förlust mot Djurgården om AIK besegrade Malmö FF på hemmaplan. 

Gnaget gjorde också sitt genom 3-0 på Malmö FF men målen började trilla in efter att Elfsborg gjort 1-0 genom Joakim Sjöhage i den 39:e minuten och därmed höll Boråslaget undan. Det som blev den stora snackisen efteråt var dock den hands på Andreas Augustsson i eget straffområde som domare Peter Fröjdfeldt inte blåste straffspark på i den 89:e minuten. Då hade en Djurgårdsspelare tvingats ställa sig inför valet att skjuta SM-guldet till AIK eller inte, då ett oavgjort resultat mellan Elfsborg och Djurgården hade räckt för ett guld till AIK.

AIKs lagkapten Daniel Tjernström var klädsamt återhållsam i kommentarerna efter matchen.

– Jag har hört talas om det, men vad ska jag säga? Var det en straff, så skulle det förstås ha blivit dömt straff. Men det är inget som vi kan gräma oss åt, sådant händer i matcherna, och vem vet - Djurgården kanske hade missat straffen, sade han till TT.


2007  

Håkan Mild, dårvarande sportchef i IFK GöteborgHåkan Mild, dårvarande sportchef i IFK Göteborg © Bildbyrån

Tre lag gjorde upp om SM-guldet inför sista omgången. IFK Göteborg, Djurgården och Kalmar FF låg alla inom en poängs marginal. "Blåvitt" och Djurgården på lika många poäng men med fyra plusmål bättre för Blåvitt än för Dif. Kalmar poängen bakom. 

I sista omgången hade alla tre lagen hemmamatcher. Blåvitt fick besök av Trelleborg. Djurgården tog emot BP på Stadion och AIK hade rest ned till Fredriksskans för att vara Kalmars motstånd i den sista matchen. 

Men det hela blev tämligen odramatiskt. Thomas Olsson gav IFK Göteborg ledningen redan i den sjunde minuten, då han snappade upp bollen i ett passivt Trelleborgs FF-försvar och i den 34:e gjorde Pontus Wernbloom på nick 2-0 på ett regnigt Ullevi. Då var det fortfarande 0-0 på Stadion och på Fredriksskans. Patrik Ingelsten och Cesar Santin gjorde varsina mål för Kalmar mot AIK i den andra halvleken samtidigt som Djurgården fortfarande hade problem att göra mål mot BP. Men då Trelleborg inte förmådde att göra mål mot "Blåvitt" blev det en ren defilering för IFK Göteborg mot SM-guldet. Djurgården - BP slutade till slut 0-1 efter ett mål av Olof Guterstam i 77:e minuten. 


2009

© Bildbyrån

Det blev det ett härligt race "ända in i kaklet" säsongen 2009. Från omgång 26 till 29 skilde det bara en poäng mellan serieledande AIK och tvåan IFK Göteborg. I den näst sista omgången hade AIK chansen att ha ledningen med tre poäng före "Blåvitt" inför sista omgången, där lagen skulle mötas. Blåvitt mötte Halmstad och spelade 2-2 och dagen efter mötte AIK Örebro hemma på Råsunda och det såg lovande ut för AIK efter ett mål av Martin Mutumba i den 57:e minuten. Men en rensning via ryggen på Daniel Örlund gav 1-1 för Örebro och därmed krävdes det minst en poäng för AIK att säkra SM-guldet i den rena finalen på Gamla Ullevi. 

Och det blev nervöst i AIK-lägret när Thomas Olsson i den första halvleken bröstade in 1-0. Därmed guldläge för IFK Göteborg och det stod sig till drygt tio minuter in i den andra halvleken när Martin Mutumba med ett inlägg från vänster hittade till Antonio Flavio längs marken och som med en bredsida rullade in kvitteringen. När inhopparen och lagkaptenen Daniel Tjernström punkterade matchen med ett 2-1-mål i den 85:e minuten var det klart att guldet gick till Solna.

Och inget annat lag i allsvenskan, inte ens de två som åkte ut, gjorde färre mål än 25.


2010

© Bildbyrån

2010 var det en uppgörelse mellan två skånska lag. Malmö FF och Helsingborg. 64-64 var poängen inför den sista omgången med fördel för Malmö FF med tio plusmål. Båda lagen hade hemmamatcher i den sista omgången. Malmö FF hade besök av Mjällby, ett Mjällby som MFF förlorat mot tidigare under säsongen med 1-4 på bortaplan. Med andra ord inget lag som Malmö bara skulle in och besegra på beställning. Men någon större dramatik blev det aldrig i SM-guldstriden. Jiloan Hamad gav MFF ledningen i den 17:e minuten. Agon Mehmeti ökade på i den 45:e samtidigt som Helsingborg stångade sig blodigt mot ett kompakt Kalmar FF-försvar. Det blev 0-0 på Olympia och MFF kunde säkra sitt första SM-guld sedan 2004.


2015

© Bildbyrån

Här var det också ett drama inför den sista omgången. Tre lag kunde teoretiskt ta SM-guldet, AIK, IFK Göteborg och IFK Norrköping men i realiteten var det bara de två kamratföreningarna som skulle göra upp om det hela. AIK:s chans var bara matematisk men inte realistisk, då laget var tre poäng och fem mål bakom ledande IFK Norrköping. Däremot hade IFK Göteborg en chans att ta hem SM-guldet genom att ligga blott en poäng bakom IFK Norrköping inför den sista omgången - och dessutom ha en bättre målskillnad. 

IFK Göteborg hade dessutom fördel av hemmaplan i den sista omgången, då laget ställdes mot bottenlaget Kalmar FF som inte någonting att spela för. IFK Norrköping hade en svår bortamatch mot Malmö FF. 

Men det blev egentligen aldrig någon större dramatik. Kalmar FF gick in och spelade helt respektlöst mot IFK Göteborg och gick fram till 2-0 genom mål av Tobias Eriksson och Papa Diouf. Blåvitt kunde nå en reducering före halvtid genom Mads Albaek. Samtidigt hade Emir Kujovic gett IFK Norrköping ledningen efter en halvtimmes spel, vilket ökade pressen ännu mer på Blåvitt att prestera något bra i sin match. 

Inte ens ett kvitteringsmål till 2-2 av samme Albaek i matchen mot Kalmar med sex minuter kvar skapade någon större nerv, då Norrköping hade ledningen med 1-0. Dessutom var Malmö FF decimerat med två spelare efter att Markus Rosenberg blivit utvisad redan i den femte minuten och Franz Brorsson i den 77:e. I den 90:e minuten kunde Arnor Traustason sätta 2-0 till Norrköping och därmed säkra hem SM-guldet till Norrköping.


2018

© Bildbyrån

Fjolåret  innehöll också en SM-guldstrid som varade ända in i slutomgången. AIK och IFK Norrköping hade ryckt ifrån övriga lag och det största dramat utspelade sig egentligen i den näst sista omgången skulle det visa sig. 

IFK Norrköping mötte Örebro på hemmaplan innan AIK skulle möta Gif Sundsvall senare på kvällen inför ett utsålt Friends Arena. En seger för "Peking" samtidigt som AIK inte vann mot Gif Sundsvall skulle ge ett guldrace som levde in i den sista omgången. 

Det såg till en början ut som om AIK skulle vara mästare redan innan matchen mot Gif Sundsvall var spelad. Johan Bertilsson gav nämligen Örebro ledningen precis före halvtid. 

Två mål inom loppet av sex minuter genom David Moberg-Karlsson skapade ny nerv i guldstriden och därmed ny press på AIK att vinna mot Sundsvall. Tidigare AIK-spelaren Kennedy Igboananike gjorde 2-2 i 85:e minuten och i rulltrapporna vid Solna Station började AIK-supportrarna på väg till matchen börja sjunga om SM-guld. Men den sången tystnade rätt snart när det sipprade ut att Daniel Sjölund gjort 3-2 för IFK Norrköping. 

Vid seger för AIK skulle det bli SM-guld men allt annat än seger skulle innebära att guldstriden levde till sista omgången. En ribbträff från Heradi Rashidi och en storspelande William Eskelinen i Sundsvallsmålet stoppade AIK från att vinna och 0-0 blev också slutresultatet. 

Nervdramat blir inte sämre av att IFK Norrköping gjorde mål på BK Häcken genom Simon Skrabb och därmed är "Peking" mästare i händelse av att AIK inte vann mot Kalmar. Men bara någon minut senare fick Robin Jansson pannan på bollen som smet in vid stolpen hos Lukas Hägg-Johansson och därefter kunde AIK säkra hem SM-guldet via 1-0. 

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
söndag 17 november
13:30 Manchester City - West Ham Damer Women’s Super League
15:00 Luxemburg - Portugal EM-kval
15:00 Serbien - Ukraina EM-kval
15:00 Chelsea Damer - Manchester United Women’s Super League
15:00 Litauen - Nya Zeeland Landskamp
16:00 Liverpool - Everton Damer Women’s Super League
16:00 Tottenham Damer - Arsenal Damer Women’s Super League
18:00 Bulgarien - Tjeckien EM-kval
18:00 Kosovo - England EM-kval
20:45 Andorra - Turkiet EM-kval
20:45 Moldavien - Island EM-kval
måndag 18 november
02:00 Honduras - Trinidad & Tobago CONCACAF Nations League - League A
20:45 Irland - Danmark EM-kval
20:45 Sverige - Färöarna EM-kval
20:45 Spanien - Rumänien EM-kval
20:45 Gibraltar - Schweiz EM-kval
20:45 Grekland - Finland EM-kval
20:45 Liechtenstein - Bosnien-Herzegovina EM-kval
20:45 Italien - Armenien EM-kval
20:45 Malta - Norge EM-kval
tisdag 19 november
20:45 Polen - Slovenien EM-kval
20:45 Tyskland - Nordirland EM-kval
20:45 Skottland - Kazakstan EM-kval
20:45 Nordmakedonien - Israel EM-kval
20:45 Wales - Ungern EM-kval
20:45 Lettland - Österrike EM-kval
20:45 San Marino - Ryssland EM-kval
20:45 Slovakien - Azerbajdzjan EM-kval
20:45 Nederländerna - Estland EM-kval
20:45 Belgien - Cypern EM-kval
torsdag 21 november
20:30 Antwerpen - Gent Belgien Jupiler League
fredag 22 november
19:00 FC Nordsjälland - Randers FC Superligaen
19:15 Frankfurt - Hoffenheim Bundesliga Damer
20:00 Chateauroux - Lorient Frankrike Ligue 2
20:30 Club Brügge - KV Oostende Belgien Jupiler League
20:30 Borussia Dortmund - Paderborn Bundesliga
20:45 Paris SG - Lille Ligue 1
20:45 Fulham - Queens PR Championship
21:00 Levante - Mallorca La Liga
lördag 23 november
13:00 Leganes - Barcelona La Liga
13:00 Hamburg - Dynamo Dresden Tyskland 2. Bundesliga
13:30 Charlton - Cardiff Championship
13:30 West Ham - Tottenham Premier League
15:00 Atalanta - Juventus Serie A
15:30 Bayer Leverkusen - SC Freiburg Bundesliga
15:30 Werder Bremen - Schalke Bundesliga
15:30 Fortuna Düsseldorf - Bayern München Bundesliga
15:30 Eintracht Frankfurt - Wolfsburg Bundesliga
15:30 Union Berlin - Borussia M'gladbach Bundesliga
16:00 Everton - Norwich Premier League
16:00 Arsenal - Southampton Premier League
16:00 Crystal Palace - Liverpool Premier League
16:00 Brighton - Leicester Premier League
16:00 Real Betis - Valencia La Liga
16:00 Bournemouth - Wolverhampton Premier League
16:00 Watford - Burnley Premier League
17:30 Lyon - Nice Ligue 1
18:00 Milan - Napoli Serie A
18:30 Manchester City - Chelsea Premier League
18:30 Granada - Atletico Madrid La Liga
18:30 RB Leipzig - FC Köln Bundesliga
19:45 Ajax - Heracles Eredivisie
20:00 Metz - Reims Ligue 1
20:00 Brest - Nantes Ligue 1
20:00 Angers - Nimes Ligue 1
20:00 Dijon - Rennes Ligue 1
20:00 Amiens - Strasbourg Ligue 1
20:45 Torino - Inter Serie A
21:00 Real Madrid - Real Sociedad La Liga
söndag 24 november
12:00 SönderjyskE - Lyngby Superligaen
12:00 Espanyol - Getafe La Liga
12:15 Groningen - Feyenoord Eredivisie
12:30 Bologna - Parma Serie A
13:00 Manchester United - Brighton Damer Women’s Super League
13:00 Middlesbrough - Hull Championship
13:30 Everton Damer - Tottenham Damer Women’s Super League
13:30 Bristol City Women - Manchester City Women’s Super League
14:00 Ålborg - AC Horsens Superligaen
14:00 Osasuna - Athletic Bilbao La Liga
15:00 Sassuolo - Lazio Serie A
15:00 Verona - Fiorentina Serie A
15:00 Arsenal Damer - Liverpool Women’s Super League
15:00 Roma - Brescia Serie A
15:00 Bordeaux - Monaco Ligue 1
15:30 Augsburg - Hertha Berlin Bundesliga
15:45 Birmingham Damer - Chelsea Damer Women’s Super League
16:00 West Ham Damer - Reading D Women’s Super League
16:00 Eibar - Alaves La Liga
17:00 St Etienne - Montpellier Ligue 1
17:30 Sheffield United - Manchester U Premier League
18:00 AGF Århus - Bröndby Superligaen
18:00 Sampdoria - Udinese Serie A
18:00 Hoffenheim - Mainz Bundesliga
18:30 Villarreal - Celta Vigo La Liga
20:45 Lecce - Cagliari Serie A
21:00 Valladolid - Sevilla La Liga
21:00 Toulouse - Marseille Ligue 1
måndag 25 november
19:00 Odense - FC Midtjylland Superligaen
20:45 SPAL - Genoa Serie A
21:00 Aston Villa - Newcastle Premier League
Allsvenskan 2019 / 2019
# LAG M V O F GA P
1 Djurgårdens IF 30 20 6 4 34 66
2 Malmö FF 30 19 8 3 40 65
3 Hammarby IF 30 20 5 5 37 65
4 AIK 30 19 5 6 23 62
5 IFK Norrköping 30 16 9 5 28 57
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 BK Häcken 30 14 7 9 15 49
7 IFK Göteborg 30 13 9 8 15 48
8 IF Elfsborg 30 11 10 9 -1 43
9 Örebro SK 30 9 6 15 -16 33
10 Helsingborgs IF 30 8 6 16 -20 30
11 IK Sirius FK 30 8 5 17 -17 29
12 Östersunds FK 30 5 10 15 -25 25
13 Falkenbergs FF 30 6 7 17 -37 25
14 Kalmar FF 30 4 11 15 -25 23
15 GIF Sundsvall 30 4 8 18 -19 20
16 AFC Eskilstuna 30 4 8 18 -32 20

Laddar...
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på FotbollDirekt.se

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten