Sök
Krönika
Flera tusen dollar per år i USA för att ett barn ska få plats

Att lära känna ett land där fotboll inte är en stor folkrörelse utan snarare en sport som verkar i skymundan bakom andra jätteapparater var skumt. Istället för att se collegestudenter och blöjpausande småbarnsföräldrar mötas på gräsplaner och spela spontanfotboll är det baseball eller amerikansk fotboll de ägnar sig åt (i vissa fall även fantasisporten quidditch). 

Som uppvuxen i Sverige har fotboll alltid varit invävt i mitt liv på ett eller annat sätt, både på skolgården när vi tjejer skulle tuffa till oss och spela med killarna, i tonåren när vi spelade fotboll enbart för att få åka på läger och busa med herrjuniorerna och i vuxen ålder när vi träffats i parker och grillat och spelat spontana matcher i kvällssolen.
Jag misstänker att de flesta i vårt fina land haft någon koppling till fotboll, om det så bara är den obligatoriska matchen på skolgympan eller att man motvilligt följt med på ett syskons helgturnering när man hellre varit hemma och lekt med kompisarna. 

I USA är relationen mellan gemene invånare och fotboll inte alls lika stark.
Jag hade ett långt samtal med en amerikansk fotbollsjournalist vid namn Arch Bell för att fördjupa mig i vilken roll vår älskade folksport har i Nordamerika. Arch har bevakat MLS i tio år och hade mycket att säga om den professionella ligan och dess relation till sportens tillväxt och status. För att den här bloggen inte ska bli elva meter lång, vilken den ju redan är på god väg att bli, så delar jag upp mitt och herr Bells samtal, och sparar några tankar till ett annat inlägg.

Det som verkligen fastnade hos mig under vår konversation var begränsningarna. Inte för MLS eller de som spelar där utan de barn och unga som blivit kära i sporten men inte har råd att utöva den. Att vara en del av en fotbollsförening i USA är inte alls samma sak som i Sverige. Majoriteten av alla föreningar är så kallade ”pay to play”-klubbar, där du betalar f l e r a tusen dollar per år för att ett barn ska få plats i en klubb. Jag vet inte riktigt hur det är med er, men jag hade aldrig haft råd med det om jag haft barn. Mina barn hade fått stå utanför, inte kommit in i gemenskapen vi vet är så givande.

Effekten av detta, tror jag, är att barnen inte uppmuntras till spontanfotboll efter skolan, för tänk om de skulle bli så fästa vid sporten att de skulle vilja spela organiserat och börjar drömma om en fotbollskarriär?
Och du som förälder inte har råd?
Visst finns det små, ideella rörelser och gräsrotsföreningar som gör allt för att barn och ungdomar ska aktiveras och hitta ett sammanhang, men om du inte tar dig in i en av ”pay to play”-klubbarna, eller har möjligheten att spela fotboll på college, kommer din dröm att bli fotbollsspelare i landets högsta liga vara oerhört svår att nå.

När Arch pratade om den ekonomiska obalansen pratade han nämligen inte bara om individerna, utan även om klubbarna. Kopplingarna till Nordamerikas system med stängda ligor var tydliga. Det finns ingen möjlighet för en organisation att komma från simpla omständigheter och kämpa sig till den absolut högsta nivån så som vi ser klubbar i Sverige göra, med Östersund som ett fint exempel. Du kan inte börja spela i en lokal klubb i New York, sätta MLS som mål och avancera genom ligor för att nå dit. Du måste vara en del av en akademi, ett collegelag eller en klubb med dyra årsavgifter.

Visst, pengar underlättar givetvis även i Sverige, men de är inte avgörande för att du som ung fotbollsdrömmare ska kunna gå långt i din karriär. Det har vi många exempel på, ett av dem finns här borta i Nordamerika och har precis fått en staty rest efter sig i sin hemstad.

Orden från Arch gör sig bäst på språket han talade på.
”In a closed system, this is what happens. It’s weird. As americans we are taught that everyone can succeed, just follow your dream. We believe in every mans opportunity to work hard for what he or she wants and that the hard work should pay off. There’s nothing more american than that. Yet our sporting structure is the complete opposite.”

Och en förändring ser inte Arch Bell på horisonten.
Nordamerikansk fotboll mår så bra ekonomisk att det inte finns någon anledning att byta system. Och så länge ligan är stängd kommer spontanfotbollen och gräsrotsrörelser inte ha någon plats i proffsfotbollens nät av drömmar och möjligheter i Nordamerika. Potentialen av vad fotboll kan vara i det här landet, från ''gatulattjande'' till högsta ligan, hämmas av det stängda systemet och får inte komma fram. Barnen aktiverar sig i andra sporter. Och fotbollen kommer aldrig att bli en folkrörelse.

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
lördag 09 november
13:00 Alaves - Valladolid La Liga
13:30 Chelsea - Crystal Palace Premier League
13:30 Nottingham Forest - Derby County Championship
14:00 Enskede IK - AIK Svenska Cupen
15:00 Brescia - Torino Serie A
15:30 Paderborn - Augsburg Bundesliga
15:30 Hertha Berlin - RB Leipzig Bundesliga
15:30 Mainz - Union Berlin Bundesliga
15:30 Schalke - Fortuna Düsseldorf Bundesliga
16:00 Newcastle - Bournemouth Premier League
16:00 Southampton - Everton Premier League
16:00 Preston - Huddersfield Championship
16:00 Burnley - West Ham Premier League
16:00 Valencia - Granada La Liga
16:00 Tottenham - Sheffield United Premier League
16:00 AC Horsens - Silkeborg Superligaen
17:30 Brest - Paris SG Ligue 1
18:00 Inter - Verona Serie A
18:30 Leicester - Arsenal Premier League
18:30 Bayern München - Borussia Dortmund Bundesliga
18:30 England D - Tyskland D Landskamp, damer
18:30 Eibar - Real Madrid La Liga
20:00 Strasbourg - Nimes Ligue 1
20:00 Lille - Metz Ligue 1
20:00 Reims - Angers Ligue 1
20:00 Monaco - Dijon Ligue 1
20:45 Napoli - Genoa Serie A
21:00 Barcelona - Celta Vigo La Liga
söndag 10 november
12:00 Mallorca - Villarreal La Liga
12:00 Hobro IK - FC Nordsjälland Superligaen
12:15 Ajax - Utrecht Eredivisie
12:30 Cagliari - Fiorentina Serie A
13:00 Cardiff - Bristol City Championship
13:30 Borussia M'gladbach - Werder Bremen Bundesliga
14:00 AGF Århus - SönderjyskE Superligaen
14:00 Athletic Bilbao - Levante La Liga
14:30 Antwerpen - Club Brügge Belgien Jupiler League
14:45 Kalmar FF - IK Brage Allsvenskan
15:00 Wolverhampton - Aston Villa Premier League
15:00 Udinese - SPAL Serie A
15:00 Manchester U - Brighton Premier League
15:00 Rennes - Amiens Ligue 1
15:00 Lazio - Lecce Serie A
15:00 Sampdoria - Atalanta Serie A
15:30 Wolfsburg - Bayer Leverkusen Bundesliga
16:00 IFK Värnamo - Malmö FF Svenska Cupen
16:00 Atletico Madrid - Espanyol La Liga
16:00 Livingston - Rangers Skottland Premiership
17:00 Nantes - St Etienne Ligue 1
17:00 Montpellier - Toulouse Ligue 1
17:30 Liverpool - Manchester City Premier League
18:00 Parma - Roma Serie A
18:00 FC Midtjylland - FC Köpenhamn Superligaen
18:00 SC Freiburg - Eintracht Frankfurt Bundesliga
18:00 Genk - Gent Belgien Jupiler League
18:30 Getafe - Osasuna La Liga
20:45 Juventus - Milan Serie A
21:00 Marseille - Lyon Ligue 1
21:00 Real Betis - Sevilla La Liga
21:00 Seattle Sounders FC - Toronto FC MLS
måndag 11 november
20:45 Rodez - Lens Frankrike Ligue 2
torsdag 14 november
18:00 Turkiet - Island EM-kval
20:45 Albanien - Andorra EM-kval
20:45 Frankrike - Moldavien EM-kval
20:45 England - Montenegro EM-kval
20:45 Serbien - Luxemburg EM-kval
20:45 Tjeckien - Kosovo EM-kval
20:45 Portugal - Litauen EM-kval
00:30 Curacao - Costa Rica CONCACAF Nations League - League A
fredag 15 november
02:00 Martinique - Honduras CONCACAF Nations League - League A
18:00 Armenien - Grekland EM-kval
18:00 Finland - Liechtenstein EM-kval
18:00 Norge - Färöarna EM-kval
19:00 Ungern - Uruguay Landskamp
20:45 Spanien - Malta EM-kval
20:45 Schweiz - Georgien EM-kval
20:45 Bosnien-Herzegovina - Italien EM-kval
20:45 Danmark - Gibraltar EM-kval
20:45 Rumänien - Sverige EM-kval
lördag 16 november
15:00 Cypern - Skottland EM-kval
17:30 Lyon D - PSG D Frankrike Division 1 Damer
18:00 Azerbajdzjan - Wales EM-kval
18:00 Ryssland - Belgien EM-kval
18:00 Slovenien - Lettland EM-kval
18:00 San Marino - Kazakstan EM-kval
20:45 Österrike - Nordmakedonien EM-kval
20:45 Kroatien - Slovakien EM-kval
20:45 Israel - Polen EM-kval
20:45 Nordirland - Nederländerna EM-kval
20:45 Tyskland - Vitryssland EM-kval
söndag 17 november
15:00 Luxemburg - Portugal EM-kval
15:00 Serbien - Ukraina EM-kval
15:00 Litauen - Nya Zeeland Landskamp
18:00 Bulgarien - Tjeckien EM-kval
18:00 Kosovo - England EM-kval
20:45 Andorra - Turkiet EM-kval
20:45 Moldavien - Island EM-kval
20:45 Albanien - Frankrike EM-kval
Allsvenskan 2019 / 2019
# LAG M V O F GA P
1 Djurgårdens IF 30 20 6 4 34 66
2 Malmö FF 30 19 8 3 40 65
3 Hammarby IF 30 20 5 5 37 65
4 AIK 30 19 5 6 23 62
5 IFK Norrköping 30 16 9 5 28 57
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 BK Häcken 30 14 7 9 15 49
7 IFK Göteborg 30 13 9 8 15 48
8 IF Elfsborg 30 11 10 9 -1 43
9 Örebro SK 30 9 6 15 -16 33
10 Helsingborgs IF 30 8 6 16 -20 30
11 IK Sirius FK 30 8 5 17 -17 29
12 Östersunds FK 30 5 10 15 -25 25
13 Falkenbergs FF 30 6 7 17 -37 25
14 Kalmar FF 30 4 11 15 -25 23
15 GIF Sundsvall 30 4 8 18 -19 20
16 AFC Eskilstuna 30 4 8 18 -32 20

Laddar...
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på FotbollDirekt.se

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten