Allsvenskan

''Nej, vi pratar bara om guld''

ANNONS

STOCKHOLM. Samtidigt som Hammarby besegrat AIK och öst in mål så har Djurgården sett lite mer sårbara ut den sista tiden. Men Kim Bergstrand håller "inte ett dugg med" om att Djurgårdens form är på nedgång och svarar på frågan om ordet guld är förbjudet inne i omklädningsrummet. 
– Nej, vi pratar bara guld, medaljer och vad vi ska göra på banketten hela tiden..., säger han till FotbollDirekt.se. 

Inför fullt hus spelas ett av de viktigaste Stockholmsderbyna på 2000-talet.

Ettan Djurgården mot trean Hammarby. Sex poäng mellan lagen och Malmö FF inklämt mittemellan. Detta med fyra omgångar och tolv poäng kvar att spela om. Skulle Djurgården ta (den allsvenska) säsongens första derbyseger så ser det första guldet sedan 2005 verkligen ut att kunna bli av. 

Men inför derbyt är många överens om att Hammarby är laget som visat den allra bästa formen. Bajen var det bättre laget och vann rättvist mot AIK (2-1) och har öst in mål framåt. 6-2 mot IFK Göteborg, 3-1 mot Sirius och senast vände man 0-1 till 5-1 mot Örebro. Vladimir Rodic har vaknat sent på säsongen och gjort sex mål på sina tre senaste matcher. 

Detta samtidigt som Djurgården fått kämpa lite mer än förväntat mot lag på den nedre halvan. 2-0 mot Helsingborg, 1-0 mot Falkenberg och senast vände man 0-1 till 2-1 borta mot Östersund. Två mål på hörna. FD träffade Djurgårdens Kim Bergstrand ett par dagar innan matchen på Tele2 arena. Och han vill inte hålla med om bilden av att Blårändernas form är på nedåtgående medan Bajen växlat upp.

En häftig match är det som ska spelas här på söndag. Hur går dina tankar? 

– Vi har inte kommit så långt. Vi ska ha en genomgång efter träningen i morgon (fredag) och då går vi in närmare på Hammarby. Fokus har legat på att göra en bra träningsvecka med fysisk inriktning på schemat i dag, säger han till FotbollDirekt.se.  

– Men det är klart att det kommer bli häftigt så. Jag är bara inte där mentalt ännu. 

Har ni gått igenom ÖFK?

– Vi har pratat klart om den men det är några bilder som ska användas. Rent statistiskt så är det en klar seger. Vi vinner trots att vi inte tycker att vi gör en topprestation. Och det är ju bra i sig. Det vi tar med oss är att vi skapar tillräckligt för att vinna matchen och vi dominerar den. Men prestationen är inte så bra som vi vill ha den. 

Hann du bli orolig?

– Nja, inte mer än vanligt. Men jag tycker vi är bra på att behålla lugnet både på bänken och på planen. Östersund borta är ingen enkel match. Malmö har tappat poäng där och AIK var nära att göra det. Det var ingen katastrof men spelar man inte bättre än så som vi gjorde över tid så vinner man inte många matcher. 

Fyra segrar men kanske inte lika övertygande sådana alla gånger - så som vi vant att se er? 

– Nja, men ser man till Helsingborg som alla tyckte var så fantastiska - då var vi skitbra. De skapar två målchanser och så är allt halleluja i Helsingborg. Men rent statistiskt är vi överlägsna och framförallt första 25 minuterna är vi skitbra. Den tycker jag är jättebra. Sundsvall borta är bra, Falkenberg hemma, ja det är tufft när man inte gör mål i tid. Men de tre matcherna tycker jag är bra medan sist inte var lika bra. 

– Fyra segrar av fyra möjliga går inte att klaga på, eller hur? Jag tror att många färgas av att Hammarby vinner med stora siffror just nu och tycker att alla andra ska göra det också. Men så enkel är inte fotbollen. 

Medan de har ökat och känns på uppgång så kanske ni har stagnerat  lite?

– Nej, jag håller inte ett dugg med om det. Helsingborg är fantastiskt bra, vi vinner 4-1 borta mot ett desperat Sundsvall och slår Falkenberg. Det är ganska okej insatser och så lite mindre bra sist men det är inte så att du bara går ut och mosar motståndarna varje match. Man är inte dålig för att man inte gör det. 

Att ni vinner på det sättet ni gör mot Östersund med två hörnmål. Vad säger det?

– De målen är lika mycket värda som andra mål. Det är väl att vi har ett ganska bra lugn och inte är så stressade som gör att vi kan avgöra matcher på det sättet också. 

Om du med dina ord jämför ert sätt att spela med Hammarbys?

– Det överlåter jag till andra att reda ut vad de stora skillnaderna är. Vi vet vad vi är bra på och vi får förhålla oss till det. Sen ska vi försöka bromsa ned motståndarna så att de inte får ut det de är bra på. Men vad vi kommer göra och hur det kommer utföras kommer jag inte säga till dig. 

– Men jag tycker att Hammarby är skitbra framåt, och det pratar ju alla om, men också i deras försvarsspel som är väldigt underskattat. Målen de släpper in är ofta i slutet på matcherna när det redan är avgjort. Hammarby har ett jäkligt bra högt försvarsspel och bra återerövring med disciplin. Det kommer bli en tuff match. 

Just det där höga försvarsspelet. Vad behöver ni göra för att inte köra fast i det?

– Att vara skickliga i det egna passningsspelet och vara fokuserade när vi är bollförande så klart. Men det finns ytor att ta av. 

Kan ni tvingas spela lite längre spel än vanligt mot Hammarby?

– Men det måste alla lag, även Hammarby, om presspelet är bra. Kan man slå dålig press ska man göra det och bra press måste man passera på annat sätt. 

Ni har förlorat tre derbyn i seriespel. Nu ställs det på sin spets inför sista fyra omgångarna, seger och det ser gynnsamt ut. Hur jobbar ni med den mentala aspekten inför den här matchen?

– Det mentala pratar vi om hela tiden. Säg att det hade stått Malmö på andra sidan så hade det fortfarande varit en toppmatch med allt vad det innebär. Det är fyra omgångar kvar. Det är full press på alla just nu. Det är klart att vi pratar om det mentala. 

Ni låser in er på Tele2 den här veckan. Är det strategiskt?

– Nej, vi har ingen annanstans att träna. Konstgräset ska läggas om på Kaknäs. Så nej, det är inget derbyknep. 

Ni har bra konkurrens på anfallspositionen. Emir Kujovic fick inte ut så mycket innan han blev utbytt mot Östersund. Hur ser du på det?

– Han hade något riktig bra läge som han blev avblåst helt felaktigt för offside. Vi har två bra forwards och det är väldigt positivt. 

Svårt att hålla nöjda?

– Det är konkurrens på alla positioner så det är inte mer synd om Emir och Buya (Turay) än någon annan i laget. De är med i topplag och slåss för topplaceringar och då är det inget lag som gör det utan bra spelare på bänken. 

Finns det någon chans att båda spelar samtidigt från start?

– Ja, det gör det absolut. Men då är det någon annan som blir ledsen...

Rodic i bra form. Vad säger du om deras individuella skicklighet på offensiva positioner. Hur bör ni hantera det?

– Bajen har många bra spelare annars hade de inte varit med i toppen. Men trots att de har så väldigt många bra spelare, Malmö har den bästa truppen ever och AIK är regerande mästare så är det vi som är först. Så vi har väl något vi med, antar jag... 

– Jag kommer inte berätta något om vad vi ska göra och inte göra. Men det är klart att vi har en plan för att slå Bajen. 

Kan du känna extra nerv inför en sån här match? 

– Alltså, om man ska överleva i den branschen så kan man inte gå och vara uppspelt på torsdagen när matchen är på söndagen. Ingen i vårt omklädningsrum eller i ledarstaben är där nu. Vi lägger allt krut på en bra träningsvecka och vill inte hetsa upp oss. Jag är inte ett dugg upphetsad just nu, men vi får se hur man mår på söndag. Det är en stormatch, det har vi haft många av den här säsongen, men den här är lite senare på säsongen. 

– Man kan inte bli mer än max påverkad av en match. I mitt hjärta och mina lungor går jag alltid hundra för varje match men det gäller att balansera det där. Man kan inte hetsa upp sig och vara påkopplad för tidigt. Ni kanske tror att vi går och eldar upp oss i fyra dagar inför men då är man ju helt slut tills dess att matchen börjar. 

Du och Thomas Lagerlöf har varit med om många viktiga matcher men aldrig i en allsvensk guldstrid. Har ni pratat något om det, är det någon skillnad i ert ledarskap. Det är ju ett större tryck i Djurgården än i Sirius?

– Ja, ni vill gärna prata om det men jag vet inte. Vi känner inte så att vi måste göra något revolutionerande. Rent fotbollsmässigt, om det hade varit en bottenstrid i division 1 så hade vi förberett oss likadant på hur vi ska slå Hammarby. Sen finns det ett yttre tryck och det måste vi också prata om. Men det är ingen idé att hetsa upp sig över det för tidigt. Vi tar det i lugn och ro och pratar om hur vi ska hantera det. 

Det känns som en stor del av er framgång att ni inte flackat iväg så mycket. Att ni har jobbat metodiskt vecka för vecka?

– Vi har haft förmånen att ha ett förhållandevis friskt gäng. Men vi hade elva olika backlinjer första elva omgångarna så det är klart att vi haft utmaningar också, det är lätt att glömma bort det. Fotbollsmatcher vinns ju inte på ett papper utan det handlar om att spela med fräscha huvuden och ben på matchdagen. Min känsla är att det fungerar alldeles utmärkt i Djurgården. 

Är ordet guld förbjudet där inne, pratar ni verkligen bara om nästa match?

– Nej, vi pratar bara guld, medaljer och vad vi ska göra på banketten hela tiden... 

– Men alla vet vad som krävs för att vinna matcher och vinna ligor. Det är att du inte kan falla igenom någon dag. Det är ingen skillnad. Det är fyra matcher kvar och det är samma saker som satt oss i den här positionen som krävs för att vi ska hålla hela vägen också. Du vinner inte en liga på enstaka prestationer utan det är 30 omgångars hårt och klokt arbete från alla spelare och ledare. Nu är vi inne på upploppet och vi får inte få för mycket mjölksyra.

Hur gärna tar du en seger?

– Klart att alla djurgårdare vill vinna den här matchen. Det är ingen raketforskning, vi vill vinna till varje pris. Men det vill Hammarby också. 

Skulle du ta ett kryss i dag om du fick det?

– Det ska jag inte spekulera i. Vi kommer förbereda oss för att vinna. Sen får vi se. Ibland är man nöjd med kryss och bland inte. 

Hur ser du på avslutande schemat?

– Spännande. Jag vet inte exakt vad de andra lagen har men vad som är lätt eller svårt har jag ingen aning om. Är det lätt att möta Göteborg borta eller Örebro hemma? Det vet jag inte utan det får vi se, vi har respekt för alla motståndare. Vissa krigar för att hålla sig kvar och andra har roligare som vi. 

Med din erfarenhet, kan man säga att man hellre möter ett lag som inte har något att spela för?

– Statistiskt sett brukar det nog vara bättre utan att jag kan statistiken utan och innan. Men och andra sidan så går de spelarna in med axlarna nere. Det är svårt att säga, AIK mötte ett Elfsborg utan något att spela för sist. Det säger rätt mycket om hur det är. Vad som är lätt eller svårt får ni gärna spekulera i. 

– Jag vet bara att vi ska försöka vinna fyra matcher till.

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
torsdag 28 mars
18:45 Barcelona - Brann UEFA Champions League, damer
19:00 Orebro W - Norrköping Träningsmatch, damer
21:00 PSG - Häcken UEFA Champions League, damer
fredag 29 mars
13:00 Lund - Rosengård Ettan södra
13:30 Bristol C - Leicester Championship
14:00 Torn - Torslanda IK Ettan södra
14:00 Vasalund - Karlbergs BK Ettan norra
15:00 Falkenberg - FC Trollhättan Ettan södra
16:00 Wrexham - Mansfield League Two
16:00 Karlstad - Täby Ettan norra
16:00 Norwich - Plymouth Championship
18:30 Köge - Kolding Danska ligan, damer
18:30 Blackburn - Ipswich Championship
19:00 Silkeborg - Fredericia Danska cupen
20:45 Ayr - Airdrieonians Skottland Championship
21:00 Cadiz - Granada La Liga
21:00 Watford - Leeds Championship
lördag 30 mars
12:00 Stocksund - Friska Viljor FC Ettan norra
12:30 Napoli - Atalanta Serie A
13:00 Gif Sundsvall - Östersund Superettan
13:00 Kaiserslautern - Fortuna Düsseldorf 2. Bundesliga
13:00 Örebro Syrianska - Stockholm Internazionale Ettan norra
13:00 Eintracht Braunschweig - Elversberg 2. Bundesliga
13:00 Kiel - Hansa Rostock 2. Bundesliga
13:00 Eskilsminne - Tvååker Ettan södra
13:00 Wolfsburg - Essen Tyska cupen
13:30 Newcastle - West Ham Premier League
13:30 Liverpool - Manchester C Women’s Super League
14:00 Getafe - Sevilla La Liga
14:00 Nordsjælland - Bröndby Danska ligan, damer
15:00 Norrköping - Malmö Allsvenskan
15:00 Juventus - Fiorentina Serie A, damer
15:00 Fortuna Hjörring - Århus Danska ligan, damer
15:00 Torino - Monza Serie A
15:00 Örgryte - Utsikten Superettan
15:00 Genoa - Frosinone Serie A
15:30 Leipzig - Mainz Bundesliga
15:30 Bayer Leverkusen - Hoffenheim Bundesliga
15:30 Eintracht Frankfurt - Union Berlin Bundesliga
15:30 Werder Bremen - Wolfsburg Bundesliga
15:30 Borussia M'gladbach - Freiburg Bundesliga
16:00 Nordic United - AFC Eskilstuna Ettan norra
16:00 Chelsea - Burnley Premier League
16:00 Jönköping - Olympic Ettan södra
16:00 Oskarshamns AIK - Ljungskile Ettan södra
16:00 Bournemouth - Everton Premier League
16:00 Tottenham - Luton Premier League
16:00 Nottingham - Crystal Palace Premier League
16:00 Sheffield U - Fulham Premier League
16:15 Almeria - Osasuna La Liga
16:30 Ålborg - SönderjyskE Danmark Division 1
18:00 Lazio - Juventus Serie A
18:30 Valencia - Mallorca La Liga
18:30 Bayern München - Borussia Dortmund Bundesliga
18:30 Gijon - Racing Santander LaLiga2
18:30 Aston Villa - Wolverhampton Premier League
20:30 Kansas City - Angel City Women USA NWSL Women
20:30 Hertha Berlin - Nürnberg 2. Bundesliga
20:45 Fiorentina - Milan Serie A
21:00 Brentford - Manchester U Premier League
21:00 Barcelona - Las Palmas La Liga
söndag 31 mars
13:00 Livingston - Celtic Skottland Premiership
13:30 St Pauli - Paderborn 2. Bundesliga
13:30 Schalke - Karlsruhe 2. Bundesliga
13:30 Magdeburg - Hannover 2. Bundesliga
13:30 Greuther Furth - Hamburg 2. Bundesliga
13:30 Wehen - Osnabrück 2. Bundesliga
14:00 Hammarby - Kalmar Allsvenskan
14:00 Gais - Brommapojkarna Allsvenskan
14:00 Helsingör - Naestved Danmark Division 1
14:00 Piteå - Assyriska FF Ettan norra
14:00 Celta Vigo - Rayo Vallecano La Liga
14:30 Sollentuna - Umeå Ettan norra
14:30 Feyenoord - Utrecht Eredivisie
15:00 Trelleborgs FF - Oddevold Superettan
15:00 Liverpool - Brighton Premier League
15:00 Landskrona - Sandvikens IF Superettan
15:30 Augsburg - Köln Bundesliga
15:45 Bayern München - Eintracht Frankfurt Tyska cupen
16:00 Ängelholm - Norrby Ettan södra
16:00 Onsala - Ariana Ettan södra
16:00 Viborg - Hvidovre Superligaen
16:00 Arsenal - Chelsea Women's League Cup
16:15 Girona - Real Betis La Liga
16:30 Häcken - Mjällby Allsvenskan
17:30 Manchester C - Arsenal Premier League
17:30 Stuttgart - Heidenheim Bundesliga
18:30 Alaves - Real Sociedad La Liga
19:30 Bochum - Darmstadt Bundesliga
21:00 Real Madrid - Athletic Bilbao La Liga
måndag 01 april
12:30 Bologna - Salernitana Serie A
13:00 Örebro - Skövde AIK Superettan
13:00 Gefle - Helsingborg Superettan
13:00 Karlstad - Hammarby TFF Ettan norra
13:30 Leicester - Norwich Championship
14:00 Köpenhamn - Bröndby Superligaen
14:00 IFK Göteborg - Djurgården Allsvenskan
14:00 Sirius - Halmstad Allsvenskan
14:00 Hilleröd - B93 Köpenhamn Danmark Division 1
15:00 Brage - Varbergs BoIS Superettan
15:00 Hobro - Kolding Danmark Division 1
15:00 Cagliari - Verona Serie A
15:00 Sassuolo - Udinese Serie A
15:00 Köge - Horsens Danmark Division 1
16:00 Coventry - Cardiff Championship
16:00 Stoke - Huddersfield Championship
16:30 Elfsborg - Värnamo Allsvenskan
16:30 AIK - Västerås SK Allsvenskan
18:00 Silkeborg - Århus Superligaen
18:00 Lecce - Roma Serie A
18:30 Ipswich - Southampton Championship
20:45 Inter - Empoli Serie A
21:00 Villarreal - Atletico Madrid La Liga
21:00 Leeds - Hull Championship
tisdag 02 april
18:30 Fredericia - Vendsyssel Danmark Division 1
19:00 Öster - Degerfors Superettan
19:00 Odense - Vejle Superligaen
20:00 Manchester City U18 - Bristol City U18 England FA Ungdomscup
20:30 Newcastle - Everton Premier League
20:30 Nottingham - Fulham Premier League
20:45 Saarbrucken - Kaiserslautern Tyska cupen
20:45 Bournemouth - Crystal Palace Premier League
20:45 Burnley - Wolverhampton Premier League
21:00 Juventus - Lazio Italienska Cupen
21:00 Portsmouth - Derby League One
21:15 West Ham - Tottenham Premier League
21:45 Benfica - Sporting Lissabon Taca de Portugal
onsdag 03 april
20:30 Arsenal - Luton Premier League
20:30 Brentford - Brighton Premier League
20:45 Bayer Leverkusen - Fortuna Düsseldorf Tyska cupen
21:00 Fiorentina - Atalanta Italienska Cupen
21:15 Manchester C - Aston Villa Premier League
torsdag 04 april
20:00 Granada - Valencia La Liga
20:00 Leeds U18 - Millwal U18 England FA Ungdomscup
20:30 Liverpool - Sheffield U Premier League
21:00 Ajax - Go Ahead Eagles Eredivisie
21:15 Chelsea - Manchester U Premier League
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 30 20 4 6 35 64
2 IF Elfsborg 30 20 4 6 33 64
3 BK Häcken 30 18 3 9 30 57
4 Djurgårdens IF 30 15 5 10 5 50
5 IFK Värnamo 30 14 3 13 3 45
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 Kalmar FF 30 13 6 11 -5 45
7 Hammarby IF 30 11 11 8 2 44
8 IK Sirius 30 12 6 12 7 42
9 IFK Norrköping 30 12 5 13 0 41
10 Mjällby AIF 30 12 5 13 -2 41
11 AIK 30 9 9 12 -4 36
12 Halmstads BK 30 9 9 12 -14 36
13 IFK Göteborg 30 8 10 12 -4 34
14 IF Brommapojkarna 30 10 3 17 -13 33
15 Degerfors IF 30 7 5 18 -32 26
16 Varbergs BoIS 30 3 6 21 -41 15