Sök
Europa League

Press på AIK men ingen ekonomisk piska - ''Titta på Celtics omsättning"

AIK har gått igenom mariga veckor. Först svedan mot Maribor och sedan avancemanget mot Sheriff - för att nu landa i stormatcher mot klassiska Celtic. 
- Hur svårt det kommer att bli? Jag tycker man ska titta på vad Celtic omsätter och också konstatera att man väl köpt en fransk spelare för 100 miljoner som knappt fått spela, säger AIK:s sportchef Björn Wesström till FotbollDirekt.se på tisdagen.

AIK har nått fram till ett avgörande Europakvalspel och det för första gången sedan miraklet mot CSKA för sju år sedan. Ja, det har gått många år av besvikelser sedan dess ute i Europa för AIK.
Men efter dramat mot Maribor så tog alltså Norling och kompani nyligen andra chansen mot Sheriff och kan nu alltså likväl vara på väg mot en av AIK:s största Europaframgångar någonsin.

- Vi lyckades snabbt lägga besvikelsen bakom oss. Vi har ju vid det här laget gjort så många kvalspel så att vi vet exakt vad det måste handla om. Jo, det gjorde ont, en otrolig besvikelse mot Maribor. Men på den här nivån måste du inse att nästan allt är väldigt svårt och att allt handlar om att orka ladda om. Det är så otroligt mycket som är mentalt, ordar AIK:s sportchef Björn Wesström i ett engagerat utlägg inledningsvis för FotbollDirekt.se.

- Skillnaden på Maribor och Sheriff? Men jag tror inte det var just någon skillnad. Istället handlade det mest om att vi kom upp i en jämnare insats mot Sheriff än mot Maribor. Så man kan säga att vi lärde oss. Det gjorde vi. Man lär sig av sådana här matcher om man inte tycker synd om sig själv. Så man kan säga att vi visade att vi kan vinna sådana här matcher då Sheriff högst sannolikt är på samma nivå som Maribor.

Beskriv svårighetsgraden i Europa i en andra-tredje kvalomgång?
- Det kanske räcker med att konstatera att det bara hänt två gånger i historien att AIK nått gruppspel i Europa. Så vi befinner oss på en nivå som nästan är det högsta vi varit på någon gång, fortsätter Wesström och betonar lika snabbt följande:
- Men jag tror också det räcker med att titta på att det bara är vi och Malmö FF som har klarat av det. Vad som väntar nu?, ja, vi vet ju att det är Celtic. Men exakt hur bra Celtic är? De kanske inte är på sin topp sett till deras historia men kom då ihåg att titta på deras omsättning och titta samtidigt på vår, ber Björn Wesström.

Det AIK-basen pekar på är hur Celtic genomgående har årsomsättningar på mellan 800 000 000 upp till en miljard kronor. I det avseendet så får hela AIK huka som pendlar i årsomsättningar kring 150 000 000-200 000 000.

- Man ska också komma ihåg hur Celtic köpte en fransk försvarsspelare inför säsongen som kostade, tror jag, omkring 100 miljoner och han har än så länge inte fått mycket speltid. Jag menar med sådana resurser. Om vi haft sådana resurser. Det är klart att man funderar, säger sportchefen och skrattar till.

Tittar vi sedan vidare på vilken sportslig utväxling Celtic just i dagsläget har för sina resurser så har hösten startat skralt. Det Cluj som Malmö slog ut i fjol åkte Celtic nu emot för ett par veckor sedan i Champions League-kvalet och där till mörka rubriker i skotsk press. Dessutom vann man knappt i skotska cupen i helgen. 
Med det är det en pressad Neil Lennon som går mot torsdagens första möte på Parkhead i Glasgow.

- Vi är uppdaterade om deras situation och kan väl kanske konstatera att Celtic varit bättre andra år än just nu men samtidigt ska man komma ihåg att det är tidigt på deras säsong och alla klubbar, oavsett nivå, behöver lite tid på sig att hitta rätt. Men vi har sett Celtic och vet vad vi behöver.

Men om det är är press på Lennon och folket han har runt sig i sporten i Celtic. Den finns väl mot dig också? Ni har satsat så stora pengar de senaste 2-3 åren, resurser som kanske aldrig någonsin. Känner du en piska från ledningen efter ett europeiskt gruppspel?
- Pressen finns. Jag är medveten om den och att vi behöver det här för att snabbare kunna ta nästa steg. Men piska, nej, jag känner inte att vi har en styrelse som jobbar så. Jag har i alla fall inte fått några ultimatum ställda.

Hur mycket vågar du drömma om att ni faktiskt kan klara av det här den här gången?

- Drömmen är så levande. Men däremot får inte drömmar ta för stor plats i vardagen. Det får ju inte det. Jag menar att man kan låsas av det. Man måste ju vara inställd på att vi ska få ut vårt bästa. Det är det vi måste och vill se. Förhoppningsvis ska det räcka men det är det vi måste lyckas med. Men drömmen finns, lita på det.

Är det lätt att tjusas av ett klassiskt klubbmärke och luras att tro att en klubb som Celtic är bättre än vad den är?
- Tjusas? Jag vet inte... vi är uppdaterade om deras situation i dag. De har ju betydligt fler Europa-slutspel än AIK - och ligatitlar. Så självklart respekt. Men vi vet ju att Celtic... kanske inte är på sin topp just nu, säger han och får frågan om det är skönt att inte vara favorit den här gången?

- Nej, jag tror inte det påverkar oss. Tror inte det kommer att påverka. Pressen finns där ändå. Oavsett.

Och Celtics respekt för er? Ja, ni borde vara välkända vid det här laget?
- Ja, haha. Det tror jag nog. Alla affärer vi gjort och så många AIK-spelare som varit i Celtic (Mjällby, Majstorovic, Bangura och Hooiveld), så nog fan vet Celtic så väl vilka AIK är och vad vi är kapabla till. Och så har ju dessutom Neil Lennon jobbat med Johan Mjällby.

Hur stort är det här för er i sporten i AIK, samt inte minst för dig personligen som varit i klubben sedan 1998?

- Fruktansvärt, fruktansvärt inspirerande!

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
tisdag 19 november
20:45 Nederländerna - Estland EM-kval
20:45 Belgien - Cypern EM-kval
20:45 Polen - Slovenien EM-kval
20:45 Tyskland - Nordirland EM-kval
20:45 Skottland - Kazakstan EM-kval
20:45 Nordmakedonien - Israel EM-kval
20:45 Wales - Ungern EM-kval
20:45 Lettland - Österrike EM-kval
torsdag 21 november
20:30 Antwerpen - Gent Belgien Jupiler League
fredag 22 november
19:00 FC Nordsjälland - Randers FC Superligaen
19:15 Frankfurt - Hoffenheim Bundesliga Damer
20:00 Chateauroux - Lorient Frankrike Ligue 2
20:30 Club Brügge - KV Oostende Belgien Jupiler League
20:45 Paris SG - Lille Ligue 1
20:45 Fulham - Queens PR Championship
21:00 Levante - Mallorca La Liga
lördag 23 november
13:00 Leganes - Barcelona La Liga
13:00 Hamburg - Dynamo Dresden Tyskland 2. Bundesliga
13:30 West Ham - Tottenham Premier League
13:30 Charlton - Cardiff Championship
14:30 ASJ Soyaux Damer - PSG D Frankrike Division 1 Damer
15:00 Atalanta - Juventus Serie A
15:30 Eintracht Frankfurt - Wolfsburg Bundesliga
15:30 Werder Bremen - Schalke Bundesliga
15:30 Union Berlin - Borussia M'gladbach Bundesliga
15:30 Bayer Leverkusen - SC Freiburg Bundesliga
16:00 Real Betis - Valencia La Liga
16:00 Brighton - Leicester Premier League
16:00 Crystal Palace - Liverpool Premier League
16:00 Swansea - Millwall Championship
16:00 Bournemouth - Wolverhampton Premier League
16:00 Everton - Norwich Premier League
16:00 Watford - Burnley Premier League
17:30 Lyon - Nice Ligue 1
18:00 Milan - Napoli Serie A
18:30 Manchester City - Chelsea Premier League
18:30 Granada - Atletico Madrid La Liga
18:30 RB Leipzig - FC Köln Bundesliga
19:45 Ajax - Heracles Eredivisie
20:00 Dijon - Rennes Ligue 1
20:00 Metz - Reims Ligue 1
20:00 Brest - Nantes Ligue 1
20:00 Angers - Nimes Ligue 1
20:00 Amiens - Strasbourg Ligue 1
20:30 Mouscron-Peruwelz - Genk Belgien Jupiler League
20:45 Torino - Inter Serie A
21:00 Real Madrid - Real Sociedad La Liga
söndag 24 november
12:00 SönderjyskE - Lyngby Superligaen
12:15 Groningen - Feyenoord Eredivisie
12:30 Bologna - Parma Serie A
13:00 Middlesbrough - Hull Championship
13:00 Manchester United - Brighton Damer Women’s Super League
13:15 Hamilton - Rangers Skottland Premiership
13:30 Bristol City Women - Manchester City Women’s Super League
13:30 Everton Damer - Tottenham Damer Women’s Super League
14:00 Potsdam D - Duisburg Damer Bundesliga Damer
14:00 Ålborg - AC Horsens Superligaen
14:00 Osasuna - Athletic Bilbao La Liga
14:30 Gent - Antwerpen Belgien Jupiler League
15:00 Sassuolo - Lazio Serie A
15:00 Bordeaux - Monaco Ligue 1
15:00 Verona - Fiorentina Serie A
15:00 Roma - Brescia Serie A
15:30 Augsburg - Hertha Berlin Bundesliga
15:45 Birmingham Damer - Chelsea Damer Women’s Super League
16:00 St Johnstone - Aberdeen Skottland Premiership
16:00 Eibar - Alaves La Liga
16:00 West Ham Damer - Reading D Women’s Super League
17:00 St Etienne - Montpellier Ligue 1
17:30 Sheffield United - Manchester U Premier League
18:00 Sampdoria - Udinese Serie A
18:00 Hoffenheim - Mainz Bundesliga
18:00 AGF Århus - Bröndby Superligaen
18:30 Villarreal - Celta Vigo La Liga
20:45 Lecce - Cagliari Serie A
21:00 Toulouse - Marseille Ligue 1
21:00 Valladolid - Sevilla La Liga
måndag 25 november
19:00 Odense - FC Midtjylland Superligaen
20:45 SPAL - Genoa Serie A
21:00 Aston Villa - Newcastle Premier League
tisdag 26 november
14:00 Juventus U19 - Atletico Madrid U19 UEFA Youth League
16:00 Real Madrid U19 - PSG U19 UEFA Youth League
18:55 Galatasaray - Club Brügge EUROPA: Champions League
18:55 Lokomotiv Moskva - Bayer Leverkusen EUROPA: Champions League
21:00 Real Madrid - Paris SG EUROPA: Champions League
21:00 Tottenham - Olympiakos EUROPA: Champions League
21:00 Atalanta - Dinamo Zagreb EUROPA: Champions League
21:00 Juventus - Atletico Madrid EUROPA: Champions League
21:00 Röda Stjärnan - Bayern München EUROPA: Champions League
21:00 Reading - Leeds Championship
21:00 Manchester City - Shakhtar Donetsk EUROPA: Champions League
onsdag 27 november
14:00 Barcelona U19 - Borussia Dortmund U19 UEFA Youth League
16:00 Liverpool U19 - Napoli U19 UEFA Youth League
18:55 Zenit St Petersburg - Lyon EUROPA: Champions League
18:55 Valencia - Chelsea EUROPA: Champions League
21:00 Slavia Prag - Inter EUROPA: Champions League
21:00 Lille - Ajax EUROPA: Champions League
21:00 Genk - FC Salzburg EUROPA: Champions League
21:00 Barcelona - Borussia Dortmund EUROPA: Champions League
21:00 Liverpool - Napoli EUROPA: Champions League
Allsvenskan 2019 / 2019
# LAG M V O F GA P
1 Djurgårdens IF 30 20 6 4 34 66
2 Malmö FF 30 19 8 3 40 65
3 Hammarby IF 30 20 5 5 37 65
4 AIK 30 19 5 6 23 62
5 IFK Norrköping 30 16 9 5 28 57
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 BK Häcken 30 14 7 9 15 49
7 IFK Göteborg 30 13 9 8 15 48
8 IF Elfsborg 30 11 10 9 -1 43
9 Örebro SK 30 9 6 15 -16 33
10 Helsingborgs IF 30 8 6 16 -20 30
11 IK Sirius FK 30 8 5 17 -17 29
12 Östersunds FK 30 5 10 15 -25 25
13 Falkenbergs FF 30 6 7 17 -37 25
14 Kalmar FF 30 4 11 15 -25 23
15 GIF Sundsvall 30 4 8 18 -19 20
16 AFC Eskilstuna 30 4 8 18 -32 20

Laddar...
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på FotbollDirekt.se

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten