Sök
Allsvenskan

Djurgården som grekerna - men vem axlar Angelos?

KRÖNIKA AV CASPER NORDQVIST 

Greklands EM-guld från 2004 ligger mig varmt om hjärtat. Som tioåring såg jag galna greker hoppa i havet av lycka på den lilla ön Fourni efter att Angelos Charisteas nickmål i finalen mot Portugal blivit matchens enda. Det vitblåa landslaget kunde sensationellt nog titulera sig som Europas bästa fotbollsnation - en otrolig bedrift! 


2016 vann Leicester Premier League på samma bragdartade vis - men jag föredrar att dra parallellen till Greklands EM-guldgäng när jag tänker på Djurgården anno 2019. För det är precis det jag gör när nu Stockholmslaget med tolv omgångar kvar av allsvenskan toppar tabellen.

Djurgårdens två stora affischnamn stavas två stjärnor från Falkenberg: Erik Berg och Astrit Ajdarevic. Den förstnämnde missade hela försäsongen och var visserligen vass i våras med bland annat två viktiga mål mot Häcken respektive Norrköping - men sedan omstarten 1 juli har forne landslagssvensken inte spelat en match. Frågan är om knäskadade Berg gör några fler minuter i årets allsvenska...

Astrit Ajdarevic var en besvikelse under vårsäsongen. Ibland startade han, ibland inte. En assist på de tolv inledande seriematcherna innan sommaruppehållet så klart alldeles för lite för en spelare som så sent som 2017 vann grekiska ligan med AEK Aten. När han nu äntligen såg ut att vara på gång kom skadan mot Elfsborg i måndags redan efter en kvart. Ljumsken fick sig en törn och Thomas Lagerlöf inte alltför optimistisk efteråt.

Men Djurgården i år är inte beroende av stora namn. Det har visat sig uppenbart. I stället har Lagerlöf tillsammans med parhästen Kim Bergstrand fått till ett ruggigt kollektiv där alla sliter kopiöst för varandra. 

"Vi är Sveriges bästa lag tycker jag när vi kämpar stenhårt för varandra". Så sa segerskytten Kevin Walker till mig nere i Borås Arenas katakomber i måndags.

Mittfältaren har rätt. Inget lag i allsvenskan andas lika mycket LAG som Djurgården. Walker vet vad han pratar om. Han får ofta inleda på bänken, men visar sig ändå betydande när han väl spelar. Vinnarskallen Walker har säkert insett att spelare för spelare så är Djurgården chanslösa i en guldstrid mot Malmö och AIK - men hur uträknade var inte Grekland redan i gruppspelet 2004 när de ställdes mot såväl Portugal som Spanien? Regerande Europamästarna Frankrike hade troligen räknat hem avancemang från kvartsfinalen likaså, men Angelos Charisteas - ständigt denna Charisteas som även nätade mot Spanien - ville annat och skickade hem fransoserna. 

Laget Grekland var EM:s bästa - vilket räckte. En vattentät defensiv med general Traianos Dellas som backklippa, heroiskt kämpande och smarta mittfältare i Angelos Basinas och Theodoros Zagorakis samt nian Charisteas visade vägen till nationens största fotbollsframgång någonsin. 


hellas-1565129880.jpg

Djurgården kan vinna SM-guld. Det går inte längre att räkna bort dem. De ska plocka maximala sex pinnar i de två kommande matcherna. Poängtapp mot antingen Sirius och/eller  AFC Eskilstuna på Tele2 Arena vore ett rejält antiklimax inför rysardubbeln som väntar därefter med först MFF i Skåne och sedan AIK på hemmaplan. Klarar sig Djurgården från förlust i dessa två toppmöten kommer det se väldigt bra ut för Blåränderna inför avslutande åtta omgångarna.

Djurgårdens Traianos Dellas finns redan i Marcus Danielson. Kaptenen kan mycket väl vara hela allsvenskans bästa mittback. Satan vad bra han är. Mittfältarna Fredrik Ulvestad och Jesper Karlström - tillsammans med Walker - är tre gnuggare som krigar på lite i det tysta. Precis som Basinas och Zagorakis. Men ack så viktiga de är!

Frågan är dock om Mohamed Buya Turay verkligen kan axla Angelos Charisteas mantel på topp? Djurgården har en grym defensiv, men det är många matcher där det sett ut att sluta mållöst men där stockholmarna i slutskedet fått in en eller två bollar. Turay var fantastisk i både AFC och Dalkurd - men trots sju baljor i år är jag ändå lite besviken på anfallaren. Kanske att speedkulan (som är så långt ifrån samma spelstil som target Charisteas som det bara går) kan växla upp nu sista tredjedelen av säsongen och bli tungan på vågen för Djurgården. I så fall ser jag inte hur detta blårandiga LAG inte ska hänga med i guldstriden hela vägen in i november. 

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
lördag 07 december
13:00 Real Madrid - Espanyol La Liga
13:30 Everton - Chelsea Premier League
15:00 Atalanta - Verona Serie A
15:30 PSG D - Montpellier Dam Frankrike Division 1 Damer
15:30 RB Leipzig - Hoffenheim Bundesliga
15:30 SC Freiburg - Wolfsburg Bundesliga
15:30 Augsburg - Mainz Bundesliga
16:00 Sheffield Wednesday - Brentford Championship
16:00 Watford - Crystal Palace Premier League
16:00 Bournemouth - Liverpool Premier League
16:00 Tottenham - Burnley Premier League
16:00 Granada - Alaves La Liga
17:30 Montpellier - Paris SG Ligue 1
18:30 Manchester City - Manchester U Premier League
18:30 Bayer Leverkusen - Schalke Bundesliga
20:00 Nice - Metz Ligue 1
20:00 Rennes - Angers Ligue 1
20:45 Lazio - Juventus Serie A
söndag 08 december
12:00 Silkeborg - Randers FC Superligaen
12:00 Eibar - Getafe La Liga
13:00 West Bromwich - Swansea Championship
14:00 AGF Århus - Lyngby Superligaen
14:30 Mouscron-Peruwelz - Standard Liege Belgien Jupiler League
15:00 Newcastle - Southampton Premier League
15:00 Torino - Fiorentina Serie A
15:00 Aston Villa - Leicester Premier League
15:00 Sassuolo - Cagliari Serie A
15:00 Reims - St Etienne Ligue 1
15:30 Reading D - Arsenal Damer Women’s Super League
16:00 Rangers - Celtic Scotland League One
17:30 Brighton - Wolverhampton Premier League
18:00 Anderlecht - Charleroi Belgien Jupiler League
tisdag 10 december
16:00 Inter U19 - Barcelona U19 UEFA Youth League
18:55 FC Salzburg - Liverpool EUROPA: Champions League
20:45 Preston - Fulham Championship
21:00 Ajax - Valencia EUROPA: Champions League
21:00 Borussia Dortmund - Slavia Prag EUROPA: Champions League
onsdag 11 december
16:00 Bayern München U19 - Tottenham U19 UEFA Youth League
21:00 Bayern München - Tottenham EUROPA: Champions League
21:00 Atletico Madrid - Lokomotiv Moskva EUROPA: Champions League
21:00 Bayer Leverkusen - Juventus EUROPA: Champions League
torsdag 12 december
18:55 CFR Cluj - Celtic UEFA Europa League
18:55 FC Köpenhamn - Malmö FF UEFA Europa League
18:55 PSV Eindhoven - Rosenborg UEFA Europa League
18:55 Rennes - Lazio UEFA Europa League
18:55 Getafe - Krasnodar UEFA Europa League
18:55 Apoel Nicosia - Sevilla UEFA Europa League
18:55 Basel - Trabzonspor UEFA Europa League
18:55 Standard Liege - Arsenal UEFA Europa League
18:55 LASK Linz - Sporting Lissabon UEFA Europa League
18:55 Karabach - Dudelange UEFA Europa League
21:00 Borussia M'gladbach - Istanbul Basaksehir UEFA Europa League
21:00 Rangers - Young Boys UEFA Europa League
21:00 Wolverhampton - Besiktas UEFA Europa League
21:00 FC Porto - Feyenoord UEFA Europa League
21:00 Partizan Belgrad - FC Astana UEFA Europa League
21:00 Ludogorets - Ferencvaros UEFA Europa League
21:00 Gent - FC Oleksandria UEFA Europa League
21:00 Espanyol - CSKA Moskva UEFA Europa League
fredag 13 december
19:00 Ålborg - FC Nordsjälland Superligaen
19:15 Frankfurt - Bayern München Damer Bundesliga Damer
20:00 Lorient - Auxerre Frankrike Ligue 2
20:45 Charlton - Hull Championship
21:00 Alaves - Leganes La Liga
lördag 14 december
13:00 Granada - Levante La Liga
13:30 Birmingham - West Bromwich Championship
13:30 Liverpool - Watford Premier League
15:30 Mainz - Borussia Dortmund Bundesliga
15:30 Hertha Berlin - SC Freiburg Bundesliga
15:30 Bayern München - Werder Bremen Bundesliga
15:30 Paderborn - Union Berlin Bundesliga
16:00 Bristol City - Blackburn Championship
16:00 Chelsea - Bournemouth Premier League
16:00 Sheffield United - Aston Villa Premier League
16:00 Real Sociedad - Barcelona La Liga
18:30 Fortuna Düsseldorf - RB Leipzig Bundesliga
18:30 Southampton - West Ham Premier League
20:00 Amiens - Dijon Ligue 1
20:00 Brest - Nice Ligue 1
20:00 Angers - Monaco Ligue 1
20:00 Toulouse - Reims Ligue 1
20:45 Genoa - Sampdoria Serie A
21:00 Atletico Madrid - Osasuna La Liga
söndag 15 december
12:00 AC Horsens - SönderjyskE Superligaen
12:00 Getafe - Valladolid La Liga
13:00 Manchester City Damer - Brighton Damer Women’s Super League
13:00 Motherwell - Rangers Skottland Premiership
14:00 Lyngby - Silkeborg Superligaen
15:00 Bordeaux - Strasbourg Ligue 1
15:00 Bologna - Atalanta Serie A
15:00 Milan - Sassuolo Serie A
15:30 Wolfsburg - Borussia M'gladbach Bundesliga
17:30 Arsenal - Manchester City Premier League
18:00 Schalke - Eintracht Frankfurt Bundesliga
18:00 FC Midtjylland - AGF Århus Superligaen
18:30 Sevilla - Villarreal La Liga
20:45 Fiorentina - Inter Serie A
21:00 Valencia - Real Madrid La Liga
måndag 16 december
19:00 FC Köpenhamn - Odense Superligaen
20:45 Cagliari - Lazio Serie A
Allsvenskan 2019 / 2019
# LAG M V O F GA P
1 Djurgårdens IF 30 20 6 4 34 66
2 Malmö FF 30 19 8 3 40 65
3 Hammarby IF 30 20 5 5 37 65
4 AIK 30 19 5 6 23 62
5 IFK Norrköping 30 16 9 5 28 57
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 BK Häcken 30 14 7 9 15 49
7 IFK Göteborg 30 13 9 8 15 48
8 IF Elfsborg 30 11 10 9 -1 43
9 Örebro SK 30 9 6 15 -16 33
10 Helsingborgs IF 30 8 6 16 -20 30
11 IK Sirius FK 30 8 5 17 -17 29
12 Östersunds FK 30 5 10 15 -25 25
13 Falkenbergs FF 30 6 7 17 -37 25
14 Kalmar FF 30 4 11 15 -25 23
15 GIF Sundsvall 30 4 8 18 -19 20
16 AFC Eskilstuna 30 4 8 18 -32 20

Laddar...
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på FotbollDirekt.se

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten