Okategoriserat

LÅNGLÄSNING: Kennedys suck – ”En mardröm – jag var inte van vid det”

ANNONS

Nebez Kurban har drillat namn som Jiloan Hamad, Ludwig Augustinsson, Alexander Isak och Simon Tibbling i extraträning vid sidan av fotbollen, detta för att bland annat utveckla spelarnas fysik, snabbhet, rörelsemönster, tajming och splitvision. Nyligen avslöjade FD att Kennedy Bakircioglü tillsammans med Kurban inleder ett samarbete där duon kommer att köra fotbollscamper ihop, den första i augusti i Stockholm. FotbollDirekt träffade Kennedy och Kurban på Östermalm för ett långt samtal om nya satsningen.
– Det handlar om att börja rätt, träna rätt och ge talangen det bästa av det bästa, utbrister Kurban.

Han är i det närmaste unik i Sverige när det kommer till specificerad helhet i fysträning för fotbollsspelare. Nebez Kurban lär ut hur man maximerar löpteknik, koordination, fotnedsättning, snabbhet i hjärnan och många andra saker som vanliga fotbollstränare inte tänker på.

adtry{parent.AdformWinuabbdd48tc(window)}catch(ex){new Image().src=’https://track.adform.net/jslog/?src=htmlcb&msg=’+encodeURIComponent(”+(ex.stack||ex))}” data-onload=”(function v(a,c){function b(){c?d.open():d.open(”text/html”,”replace”);d.write(g);e.__rendered__=!0}var g=a.getAttribute(”data-contents”),e=a.contentWindow,d=e.document,h=e.setTimeout;
-1==a.offsetHeight||e.__rendered__||(e.__rendered__=!0,c?b():h(b,0))})(this,false)” style=”border: 0px; font-family: inherit; font-size: 15px; font-style: inherit; font-weight: inherit; margin: 0px; outline: 0px; padding: 0px; vertical-align: baseline; max-width: 100%; height: 360px; width: 640px;”>

I 13 år höll Kurban till ute på Bosön, men nuförtiden har han sitt egna lilla laboratorium ”Coach Nebez Academy” på ett World Class-gym inne i Stockholms innerstad. Namn som Ludwig Augustinsson, Alexander Isak och Simon Tibbling har i sin extraträning som komplettering drillats av Kurban – och gör så fortfarande när de är lediga från klubblagen.

I förra veckan avslöjade FotbollDirekt att Hammarbyikonen Kennedy Bakircioglü tillsammans med Kurban kommer att starta fotbollscamper för ungdomar, första lägret 12-15 augusti där 50 procent kommer vara fotboll och 50 procent Kurbans fotbollsmotorik/snabbhet.

Varför det är just Kennedy, som i höstas avslutade karriären, som Kurban valt att inleda ett samarbete med?

– Jag har ju känt till Kennedy sedan han var 19-20 år. Jag har alltid gillat honom och hans sätt att spela fotboll på. Dessutom är Kennedy en väldigt fin person. Vi har lärt känna varandra, mycket genom Jiloan Hamad. Kennedys son Leo har börjat träna på min akademi och på den vägen är det. Han gillar mitt sätt att jobba och vi tänkte att vi borde göra något tillsammans, berättar Kurban för FotbollDirekt.se.

Ni två satt tillsammans i din studio för en månad sedan och surrade på i Youtube-kanalen som du har. Var det redan då klart att ni skulle inleda ett samarbete?

Kennedy: Haha juste! Vi hade lite surr om det men det var inget som var hundra procent klart då. Jag har ju hört väldigt mycket positivt om Nebez och som spelare är det lätt att glömma bort tekniken, motoriken och koordinationen. Det är de där små detaljerna som är så viktiga för att ta nästa steg och utvecklas. Jag kände under min karriär att de här sakerna inte fanns. Det var farsan som tog med mig och löpte. Jag fick springa i backe, göra intervaller och så vidare. Det var old school och det var det som gällde, förklarar Kennedy och fortsätter:

– Nu har det hänt mycket på träningsfronten. Jiloan Hamad var ofta hos Nebez för extraträning. Jag blev väldigt intresserad och nyfiken, jag ville se hur det funkade. Jag hade gärna haft den här möjligheten själv under min karriär, men nu får jag ge det till min son i stället. Jag är stolt över att han tränas av Nebez. Nu är Leo så ung så jag ställer inga krav på honom, det är bara roligt att han gör det här redan nu. Ju tidigare desto bättre känner jag. Nebez vet vad han är duktig på och jag vet detsamma om mig. Han har ju kört camper tidigare och frågade nu mig om jag var intresserad. Självklart lät det jätteintressant och jag kände att vi givetvis ska göra det tillsammans. Vi båda brinner för att jobba med ungdomar och utveckla dessa, konstaterar Kennedy.

Nebez: Campen kommer att hållas på Södermalm. Den är till för barn i åldrarna 8-14 år. Själva akademin besöks av allt ifrån barn/ungdomar till landslagsstjärnor. Kennedys son är väldigt ung men han är som en 9-10-åring! Han är ett fenomen, säger Kurban och skrattar.

Under intervjun träffar Kurban och Kennedy på Erton Fejzullahu med flickvän.

Vad säger Leo om träningen på akademin?

Kennedy: Han älskar den! Jag säger inte det för att Nebez sitter bredvid mig, utan Leo säger liksom ”pappa, jag vill tillbaka till Nebez och träna”. Då är det så klart extra kul att hjälpa honom och jag vet att Nebez tar hand om honom när han är på akademin.

Har du sett några framsteg för din son sedan träningen med Nebez?

– Ja. Vissa gånger har Leo tidigare haft svårt med löptekniken, men nu sista tiden har jag sett skillnad. Han löper mer och är mer aggressiv i sin löpstil, inte lika försiktig och stampande. Barn snappar ju upp allt!

På tal om löpteknik, jag läste att du Nebez hjälpte Alexander Isak att springa på ett mer effektivt sätt?

– Det handlar om motorik, att röra sig rätt och det är något som många måste jobba på. Spelarna behöver förstå att det krävs träning för det, något man måste nöta på varje vecka. Till sist blir det ju bättre och bättre. Det handlar inte bara om att springa, utan också hur man utvecklar rörelsemönster, start och stopp samt hur man tajmar aktioner. Jag vet att min träning funkar till 110 procent, säger Kurban innan Kennedy fyller i:

– Som spelare märker man fort. ”Shit, den här rörelsen kunde jag inte tidigare. Och där var jag segare förut”. Det kan handla om en sekund, men den sekunden gör mycket. Det är små detaljer. Samtidigt, det är inte så att man efter den här typen av träning plötsligt blir en Lionel Messi haha. Det funkar inte så. Men de här bitarna är väldigt viktiga att jobba med, inte minst när man ställs mot riktigt bra motståndare. Snabba fötter, tekniken… det ska klicka BAM BAM BAM, säger Kennedy och slår med näven.

Nebez: Man måste som spelare sticka ut jämfört med lagkompisarna. Det gör man genom att träna bäst samt vara noggrann med kost och sömn. Detta gäller i en lång tid framöver. Vill jag bli lika bra som dig, då kan jag inte bara kopiera din träning. Man måste hitta ännu bättre träningsmetoder!

Det finns ju en hets bland ungdomar att hela tiden träna för att bli bättre. Hur ser du på det att det kan bli för mycket?

Nebez: Det handlar inte om att träna mest. Däremot ska man träna på ett sätt där man behåller fokus vid match! Vi vill att ungdomarna hos oss har en träningsglädje, att de tycker att det är jättekul på akademin och att de vill komma tillbaka. När man sedan kommer upp i äldre tonåren, då trycker vi på lite extra. Det handlar om hur långt fram man kommit med sin träning. En spelare kan vara jätteduktig på fotboll, men har en fysisk medioker bakgrund. Då får man bygga efter det. Vissa 19-åringar kan ha en fysik som en 14-åring.

Är det någon världsstjärna som jobbar väldigt mycket på det sätt som du Nebez vill lära ut? Ronaldo?

– Ja, det är ganska många stora spelare. Jag känner några spelare och tränare i Real Madrid… Ronaldo jobbar jättemycket med de här bitarna och han har gjort det under så lång tid. Han har alltid varit väldigt seriös och han jobbar jättemycket med sin speed, fysik och fotarbete. Jag har varit på många Real Madrid-träningar och då sett hur Ronaldo tränar. Han är otroligt seriös och noggrann.

Kennedy: Det är ju också därför Ronaldo är där han är. Talangen har han ju, men framförallt träningsviljan! Det hade varit omöjligt annars att vara så överlägsen. Det är ju därför han alltid varit så jäkla grym. Han vet vad som gäller för att stanna högst upp på toppen.

Nebez: Man får ibland höra folk säga att det annorlunda med storklubbarna för att de har så stora resurser, men vänta nu… du kan komma till mig och få samma träningsupplägg.

Både Ludde Augustinsson och Simon Tibbling tränar ju hos dig. Är det mest den typiska fotbollsnörden som kommer och kör på ditt center?

– De brinner ju absolut för fotbollen. Oftast vet de dock inte vad de ska göra för att bli bättre. Det finns väl 3 000 fotbollstränare i Sverige, men jag är specialiserad för fotboll kan man säga. Fotboll är en uthållighetssport, då kan man inte bara träna snabbhet, sporten är mycket mer komplex än så.

Kennedy: Vilka kommer till Nebez? Som spelare lever man i sin egna bubbla, det är det som är problemet. Många åker till träningen, lyfter lite grann på gymmet. Sen går de ut på plan, gör sin 1,5 timme och tänker att de gjort sitt. De tänker inte på vad de ska förbättra för att utvecklas. Ibland behöver någon väcka en – och det gäller inte bara i fotboll. Att vilja träna extra måste komma inifrån. På min tid stod jag kvar extra länge och nötte frisparkar. Jag hade 20 bollar och en mur. Alla drog hem, men jag stod kvar och sköt som en tok. Jag gav mig inte förrän jag kände att frisparkarna satt som jag ville. Först då gick jag upp och duschade, käkade och drog hem – en timme efter alla andra. Det var det värt, för jag kände att det gav något.

Kennedy och Hamad firar ett av alla Kennedys frisparksmål. Foto: Bildbyrån.

Nebez: Kennedy har ett otroligt tillslag. För att få det måste man träna enormt mycket. På samma sätt med Ronaldo som har en världsklassfysik. Jag kan säga till en spelare ”gör så här så kommer du också få den kroppen”, men hur många tror du pallar att lägga ner det jobbet?

Det känns ju generellt som att allsvenska spelare är lite lata. De drar till träningen, nöjer sig med det och åker sedan hem och lirar Fifa?

Kennedy: Det är exakt det jag menar. Vad finns det för vilja? Träna, tjäna lite pengar och sedan lira Fifa i åtta timmar… Det ger inget i längden. De där sex extra timmarna som man lägger ner på träning i veckan, det är grejen. Då kan man verkligen komma någonvart. Man kan dock inte tvinga någon till det, det måste som sagt komma inifrån. Vissa är väl nöjda att spela i allsvenskan, chilla och ta det lugnt, säger Kennedy och tillägger:

– Man ska inte träna som en galning, det är inte det jag menar. Men man ska träna rätt!

Nebez: Exakt, man kan ju inte träna som en dåre om man har match dagen efter.

Kennedy: Den typen av träning som Nebez kör, då måste man ha någon bredvid sig. En person som tittar att man gör rätt. Min grej var ju att träna tillslag, det gjorde jag på egen hand. Men med Nebez träning behövs någon bredvid så att den personen kan se om man rör sig rätt, har rätt löpteknik och så vidare.

Din akademi Nebez, den är rätt unik i Sverige va?

– Ja, det är inte många som jobbar med helhetssyn och tänka snabbare. Jag är väldigt nyfiken av mig och jag vill ta in nya saker som jag inspireras av när jag är ute och besöker storklubbar.

Nebez, finns det någon tanke att utöka till verksamhet till exempelvis Malmö och Göteborg?

– Absolut, det är något som jag har tankar på – sakta men säkert… Jag bor ju i Stockholm och har två barn här, men målet på sikt är att göra det!

Anser du att för många ungdomslag tränar fel?

– Många gör så gott de kan, men när man hör och ser att spelare som är 12-13 år har problem med vader och hälar och så vidare… Det ska inte få ske! Detta kan man korrigera genom att rätta till felaktiga rörelsemönster. När jag kollar fotbollsträningar generellt är min bild att det är väldigt ensidig träning.

Kennedy: När det kommer till skador så kände jag av det när kom hem till Sverige och började spela på konstgräs. Jag är ju uppväxt med gräs och spelade på det under hela min karriär fram till det att jag vände hem 2012. Helt plötsligt började jag få ont i ryggen, vaderna, hälsenorna… Det var rentav en mardröm för mig då jag inte var van vid det. Det gick ju bra sedan ändå för mig att spela på det, men i längden tror jag att konstgräset kan skada spelarna. Det sliter så mycket.

Nebez: Just därför är det ännu viktigare att stärka upp kroppen.

Kennedy, körde du några pass med Nebez?

– Nej, jag gjorde inte det men jag önskar att jag hade gjort det, typ när Jille (Jiloan Hamad) körde. Jille berättade ju att Nebez är jäkligt duktig.

Kände du att det var lönlöst med tanke på att du ändå skulle lägga av?

– Ja med åldern och så är det viktigt att man har rätt belastning. Jag kunde inte belasta mer utan jag var tvungen att vara fräsch till nästa träning och till nästa match. Jille kunde däremot maxa haha. Jag kunde inte det. Jag hade önskat att jag hade haft Nebez-träningen under min karriär men nu får som sagt min son Leo chansen att träna hos Nebez i stället och det är jäkligt spännande. Jag har sett att många barn har väldigt roligt hos honom.

Nebez: Jag lägger upp träningen för barn och ungdomar på ett sätt och ett annat för seniorer. Vissa grejer är likadana, men då är det andra program. Det gäller att anpassa och det viktiga bland de yngre åldrarna är att de alltid har kul. De ska vilja komma tillbaka och känna ”shit vilka roliga övningar, jag vill tillbaka”.

Under er camp 12-15 augusti ska ni ju vara på en konstgräsplan. Hur funkar Nebez-träningen när ni inte har tillgång till ditt inomhuscenter?

Nebez: Vi kommer att ha en del andra grejer i stället. Det funkar också. En skicklig tränare ska kunna köra såväl på centret som på en plan, det är det som är skicklighet. Det blir intressant att baka ihop fotbollen med den träning som jag håller på med. Det blir ju hälften av bägge delar. Jag vill verkligen att barnen och ungdomarna efter campen ska känna att de har haft kul och utvecklats, känna att de lärt sig mycket.

Kennedy: Målet är att barnen och ungdomarna efter campen ska vilja köra vidare på Nebez center under höst/vinter/vår. Vi är ute efter att hjälpa dem, vi ställer inga krav. Vi vill att de ska må bra och att de ska känna att de får en fantastisk träning av oss.

Nebez: Precis, det är viktigt att tänka att vi inte bedriver något fotbollsdagis utan det här är verkligen bra träning!

Som en extra krydda till campen kommer dessutom fem procent av intäkterna att gå till Hammarbys ungdomsverksamhet, något Kennedy brinner starkt för.

– Jag har ju min Hammarbykoppling och jag älskar ungdomar. Fem procent av det som vi tjänar på campen kommer därför att skänkas till Bajens ungdomsverksamhet. Vi kommer säkert göra massa välgörenhet efter det här. Vi vill ge tillbaka till dem som har det tuffare och som kanske inte har råd med allt. Vi vill hjälpa dessa, konstaterar Kennedy vars samarbete med Kurban än så länge handlar om camperna.

– Jag börjar sakta och skyndar inte iväg med något nytt. Camperna är ett första steg och det ska bli jättekul!

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
torsdag 28 mars
18:45 Barcelona - Brann UEFA Champions League, damer
19:00 Orebro W - Norrköping Träningsmatch, damer
21:00 PSG - Häcken UEFA Champions League, damer
fredag 29 mars
13:00 Lund - Rosengård Ettan södra
13:30 Bristol C - Leicester Championship
14:00 Torn - Torslanda IK Ettan södra
14:00 Vasalund - Karlbergs BK Ettan norra
15:00 Falkenberg - FC Trollhättan Ettan södra
16:00 Wrexham - Mansfield League Two
16:00 Karlstad - Täby Ettan norra
16:00 Norwich - Plymouth Championship
18:30 Köge - Kolding Danska ligan, damer
18:30 Blackburn - Ipswich Championship
19:00 Silkeborg - Fredericia Danska cupen
20:45 Ayr - Airdrieonians Skottland Championship
21:00 Cadiz - Granada La Liga
21:00 Watford - Leeds Championship
lördag 30 mars
12:00 Stocksund - Friska Viljor FC Ettan norra
12:30 Napoli - Atalanta Serie A
13:00 Gif Sundsvall - Östersund Superettan
13:00 Kaiserslautern - Fortuna Düsseldorf 2. Bundesliga
13:00 Örebro Syrianska - Stockholm Internazionale Ettan norra
13:00 Eintracht Braunschweig - Elversberg 2. Bundesliga
13:00 Kiel - Hansa Rostock 2. Bundesliga
13:00 Eskilsminne - Tvååker Ettan södra
13:00 Wolfsburg - Essen Tyska cupen
13:30 Newcastle - West Ham Premier League
13:30 Liverpool - Manchester C Women’s Super League
14:00 Getafe - Sevilla La Liga
14:00 Nordsjælland - Bröndby Danska ligan, damer
15:00 Norrköping - Malmö Allsvenskan
15:00 Juventus - Fiorentina Serie A, damer
15:00 Fortuna Hjörring - Århus Danska ligan, damer
15:00 Torino - Monza Serie A
15:00 Örgryte - Utsikten Superettan
15:00 Genoa - Frosinone Serie A
15:30 Leipzig - Mainz Bundesliga
15:30 Bayer Leverkusen - Hoffenheim Bundesliga
15:30 Eintracht Frankfurt - Union Berlin Bundesliga
15:30 Werder Bremen - Wolfsburg Bundesliga
15:30 Borussia M'gladbach - Freiburg Bundesliga
16:00 Nordic United - AFC Eskilstuna Ettan norra
16:00 Chelsea - Burnley Premier League
16:00 Jönköping - Olympic Ettan södra
16:00 Oskarshamns AIK - Ljungskile Ettan södra
16:00 Bournemouth - Everton Premier League
16:00 Tottenham - Luton Premier League
16:00 Nottingham - Crystal Palace Premier League
16:00 Sheffield U - Fulham Premier League
16:15 Almeria - Osasuna La Liga
16:30 Ålborg - SönderjyskE Danmark Division 1
18:00 Lazio - Juventus Serie A
18:30 Valencia - Mallorca La Liga
18:30 Bayern München - Borussia Dortmund Bundesliga
18:30 Gijon - Racing Santander LaLiga2
18:30 Aston Villa - Wolverhampton Premier League
20:30 Kansas City - Angel City Women USA NWSL Women
20:30 Hertha Berlin - Nürnberg 2. Bundesliga
20:45 Fiorentina - Milan Serie A
21:00 Brentford - Manchester U Premier League
21:00 Barcelona - Las Palmas La Liga
söndag 31 mars
13:00 Livingston - Celtic Skottland Premiership
13:30 St Pauli - Paderborn 2. Bundesliga
13:30 Schalke - Karlsruhe 2. Bundesliga
13:30 Magdeburg - Hannover 2. Bundesliga
13:30 Greuther Furth - Hamburg 2. Bundesliga
13:30 Wehen - Osnabrück 2. Bundesliga
14:00 Hammarby - Kalmar Allsvenskan
14:00 Gais - Brommapojkarna Allsvenskan
14:00 Helsingör - Naestved Danmark Division 1
14:00 Piteå - Assyriska FF Ettan norra
14:00 Celta Vigo - Rayo Vallecano La Liga
14:30 Sollentuna - Umeå Ettan norra
14:30 Feyenoord - Utrecht Eredivisie
15:00 Trelleborgs FF - Oddevold Superettan
15:00 Liverpool - Brighton Premier League
15:00 Landskrona - Sandvikens IF Superettan
15:30 Augsburg - Köln Bundesliga
15:45 Bayern München - Eintracht Frankfurt Tyska cupen
16:00 Ängelholm - Norrby Ettan södra
16:00 Onsala - Ariana Ettan södra
16:00 Viborg - Hvidovre Superligaen
16:00 Arsenal - Chelsea Women's League Cup
16:15 Girona - Real Betis La Liga
16:30 Häcken - Mjällby Allsvenskan
17:30 Manchester C - Arsenal Premier League
17:30 Stuttgart - Heidenheim Bundesliga
18:30 Alaves - Real Sociedad La Liga
19:30 Bochum - Darmstadt Bundesliga
21:00 Real Madrid - Athletic Bilbao La Liga
måndag 01 april
12:30 Bologna - Salernitana Serie A
13:00 Örebro - Skövde AIK Superettan
13:00 Gefle - Helsingborg Superettan
13:00 Karlstad - Hammarby TFF Ettan norra
13:30 Leicester - Norwich Championship
14:00 Köpenhamn - Bröndby Superligaen
14:00 IFK Göteborg - Djurgården Allsvenskan
14:00 Sirius - Halmstad Allsvenskan
14:00 Hilleröd - B93 Köpenhamn Danmark Division 1
15:00 Brage - Varbergs BoIS Superettan
15:00 Hobro - Kolding Danmark Division 1
15:00 Cagliari - Verona Serie A
15:00 Sassuolo - Udinese Serie A
15:00 Köge - Horsens Danmark Division 1
16:00 Coventry - Cardiff Championship
16:00 Stoke - Huddersfield Championship
16:30 Elfsborg - Värnamo Allsvenskan
16:30 AIK - Västerås SK Allsvenskan
18:00 Silkeborg - Århus Superligaen
18:00 Lecce - Roma Serie A
18:30 Ipswich - Southampton Championship
20:45 Inter - Empoli Serie A
21:00 Villarreal - Atletico Madrid La Liga
21:00 Leeds - Hull Championship
tisdag 02 april
18:30 Fredericia - Vendsyssel Danmark Division 1
19:00 Öster - Degerfors Superettan
19:00 Odense - Vejle Superligaen
20:00 Manchester City U18 - Bristol City U18 England FA Ungdomscup
20:30 Newcastle - Everton Premier League
20:30 Nottingham - Fulham Premier League
20:45 Saarbrucken - Kaiserslautern Tyska cupen
20:45 Bournemouth - Crystal Palace Premier League
20:45 Burnley - Wolverhampton Premier League
21:00 Juventus - Lazio Italienska Cupen
21:00 Portsmouth - Derby League One
21:15 West Ham - Tottenham Premier League
21:45 Benfica - Sporting Lissabon Taca de Portugal
onsdag 03 april
20:30 Arsenal - Luton Premier League
20:30 Brentford - Brighton Premier League
20:45 Bayer Leverkusen - Fortuna Düsseldorf Tyska cupen
21:00 Fiorentina - Atalanta Italienska Cupen
21:15 Manchester C - Aston Villa Premier League
torsdag 04 april
20:00 Granada - Valencia La Liga
20:00 Leeds U18 - Millwal U18 England FA Ungdomscup
20:30 Liverpool - Sheffield U Premier League
21:00 Ajax - Go Ahead Eagles Eredivisie
21:15 Chelsea - Manchester U Premier League
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 30 20 4 6 35 64
2 IF Elfsborg 30 20 4 6 33 64
3 BK Häcken 30 18 3 9 30 57
4 Djurgårdens IF 30 15 5 10 5 50
5 IFK Värnamo 30 14 3 13 3 45
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 Kalmar FF 30 13 6 11 -5 45
7 Hammarby IF 30 11 11 8 2 44
8 IK Sirius 30 12 6 12 7 42
9 IFK Norrköping 30 12 5 13 0 41
10 Mjällby AIF 30 12 5 13 -2 41
11 AIK 30 9 9 12 -4 36
12 Halmstads BK 30 9 9 12 -14 36
13 IFK Göteborg 30 8 10 12 -4 34
14 IF Brommapojkarna 30 10 3 17 -13 33
15 Degerfors IF 30 7 5 18 -32 26
16 Varbergs BoIS 30 3 6 21 -41 15