Varbergs Bois

LÅNG INTERVJU: Förkastades av MFF efter korsbandsskada – nu gör han jättesuccé

ANNONS

Han skadade korsbandet som tolvåring i Malmö FF, och fick beskedet att han gjorde bäst i att lämna klubben. Nu gör Astrit Seljmani succé i superettan med Varberg – sex mål på sex matcher, skytteligaledning och utsedd till Månadens spelare. Vid sidan av hans succé på planen så kämpar hans 14-åriga bror mot cancer. Nu firar Seljmani varje mål med en målgest för sin sjuka bror.
– Det är för att hylla honom. Han är min idol och min största inspiration, han motiverar mig i allting jag gör, säger Seljmani till FotbollDirekt.se. 

Varbergs BoIS tippades att åka ur superettan. Vid upptaktsträffen inför säsongen så hamnade BoIS näst sist i tipsen. Endast Syrianska var mindre betrott. Efter sex omgångar ser det helt annorlunda ut. Varberg har sex raka segrar, enda obesegrade laget och sju poäng ner till tvåan i tabellen.

I anfallet har nyförvärvet Astrit Seljmani stått för sex mål och ledning i superettans skytteliga. I dagarna blev han utsedd till ”Månadens spelare” i superettan, ett nyinstiftat pris för serien där Seljmani blev första vinnaren någonsin.

– Det har gått jävligt bra. Vi har vunnit sex raka matcher och dessutom dominerat sex raka matcher. Det har inte varit någon match där vi haft tur, vi har kanske haft någon stolpe med oss någon match men i matcherna i stort så har vi drivit spelet, säger han till FotbollDirekt.se.

Då var ni långt ifrån favoriter på förhand…

– Väldigt väldigt långt ifrån favoriter. Men det är fotboll, det är elva man därute som ska göra det. Vi tror på oss själva och vi har ett ett jävla härligt gäng. Vad media och folk runtom sagt, jag visste ju att det var helt fel. Jag förväntade mig att det skulle bli såhär bra, kanske inte att vi skulle ta sex raka segrar direkt men definitivt att vi skulle vara med däruppe och slåss. Vi skulle vara ett av lagen som slogs om att gå upp i allsvenskan.

Efter säsongen med Torn i fjol så var flera klubbar intresserade av Seljmani. Han kände Varbergs tränare Joakim Persson sedan tidigare, i Kristianstad. Det blev avgörande.

– Jag visste vad jag skrev på för. Det har blivit exakt som det jag trodde. När Jocke hörde av sig, då var det inget snack. Det fanns några andra klubbar som hörde av sig men då var det glasklart. Han är så bra på att få ut mest möjligt av alla spelare, både på träning och på match. Så det är klart att han var en tungt vägande faktor till att jag valde Varberg. Det har gått väldigt bra hittills. Man märker att staden börjar stötta oss mer och mer nu, och det betyder mycket också.

22-årige Seljmani värvades in inför säsongen efter ett 2018 i division 1-nykomlingen Torns IF där han stod för 13 mål i fjol. Han har varit uppe och touchat superettan tidigare – säsongen 2016 gjorde han åtta matcher för Ängelholm.

Men i år är första säsongen ”på riktigt” för en spelare som tagit en liten omväg till eliten. Efter två år och tre klubbar i division 1 (Kristianstad, Rosengård, Torn) så fick han chansen i Varberg. Men inte långt innan kontraktet skulle skrivas på så fick Seljmani ett tungt besked: Hans lillebror Altin hade drabbats av cancer. Astrit Seljmani berättar om beskedet som präglat hans liv de senaste månaderna.

– Det hände i vintras, precis innan jag skrev på för Varberg. Det var i den vevan som beskedet kom. Min lillebror har alltid varit den som driver mig mest, han pushar mig alltid att jag ska göra mitt bästa, och han har alltid velat att jag ska nå så långt som möjligt. Han är min största supporter och jag är hans.

Broderns cancerbesked kom överraskande för Astrit Seljmani, som själv har känt att han velat vara på plats för att stötta sin lillebror så mycket det bara går. Det har blivit många vändor fram och tillbaka de dryga 20 milen mellan Varberg och Malmö.

– Det är första gången det hänt någon i vår släkt, så det kom väldigt överraskande. Varberg har varit väldigt stöttande i allt det här. Jag får lite ledigt ibland, när jag måste vara nere i Malmö.

–  Det är klart att det blev en annorlunda start på tiden här i Varberg. De första veckorna efter beskedet… jag pendlade varje dag, åkte ner för att stötta honom. När behandlingarna började så sade familjen till mig att nu får du inte komma hit varje dag längre, nu måste du koncentrera dig på fotbollen i Varberg. Men jag åker fortfarande ner och hälsar på så fort jag har en ledig dag.

Spelar han också fotboll? 

– Ja, han spelar i ett lag i Malmö, mittback till skillnad från mig. Men han har inte kunnat spela de senaste åtta månaderna pga sjukdomen. Så han är hungrig på att få spela igen. Han har ett mål nu, det är att komma tillbaka och kunna spela P 14 i Gothia Cup i sommar tillsammans med grabbarna i laget.

– Han är inne på sin femte behandling nu. Om två-tre veckor får vi besked om hur det ser ut, om han måste få mer behandling eller inte. Om vi får ett positivt besked så kan han åka dit (till Gothia Cup). Han ska klara sitt livs största test just nu, större än någon fotbollsmatch. Han tror på det, jag tror på det, vi tror på det. Det är den inställningen vi har.

Altin har ännu inte kunnat se någon Varbergmatch på plats, berättar Astrit. Men inte en minut av storebrors matcher i superettan missas:

– Jag väntar fortfarande på att kunna ta hit honom. Tanken är att han ska komma upp i juni och kolla en match i Varberg om allt går som det ska. Men han följer matcherna från sjukhuset, han sitter där och kollar tillsammans med familjen och läkare. Så varje match är det tio pers i sjukhusrummet som kollar på tv. Jag får ett sms inför varje match, alltid inför matchen får jag en bild på familjen tillsammans framför tv:n. Det ger mig en boost när jag går ut på planen.

Astrit Seljmani har firat sina hittills sex mål i superettan med att forma händerna till ett ”A”. Det är för Altin.

– Det är därför jag gör a-tecknet när jag gör mål, det är för att hylla honom. Han är min idol och min största inspiration, han motiverar mig i allting jag gör.

Hur har det här påverkat dig den här säsongen, på och utanför planen? 

– Jag uppskattar allting mer nu än jag gjorde innan. Jag är frisk och jag får göra det jag älskar att göra. Man får en helt ny syn på allting, man uppskattar allt mycket mer.

– På planen? Det är det som är det fina med fotbollen, när man går in på planen så tänker man bara på fotboll, på att vinna. Jag krigar alltid för tre poäng, varje match. Man lägger allt åt sidan och går in för det.

När FD intervjuar Astrit Seljmani så har han en träningsledig dag. Istället har han jobbat – Seljmani har ett civilt jobb vid sidan av fotbollen i BoIS.

– Jag jobbar som vikarie nu i olika skolor i Varberg, det är allt från lågstadiet till högstadiet. Jag har alltid jobbat vid sidan av fotbollen, jobbat med ungdomar. Jag brinner för det, hjälpa ungdomar som behöver stöttning. Det är något jag gjort länge, jag har gjort det hemma i Malmö också, jobbat med ungdomar som behöver extra stöd efter skoltid. Stöttat dem med allt möjligt, läxhjälp och sådant.

Det är en kombination av ekonomi och Seljmanis egen vilja som gör att han jobbar deltid i Varberg. Men han är även engagerad ideellt. Tillsammans med sina bröder och några kompisar har han hemma i Malmö startat organisationen ”Vi” för att hjälpa ungdomar i behov av stöttning.

– Jag vet hur det är i Malmö, jag har jobbat i många skolor där det behövts extra stöd. Så vi har dragit i gång det här rejält sedan januari egentligen, vi har fått en lokal i Malmö. Det här är det som driver mig, det är det och fotbollen som är mina två stora engagemang. Fotbollen har alltid varit mitt liv, eller sedan jag var fyra år gammal egentligen. Det här med att hjälpa ungdomar, det kom in senare i livet. Jag har sett hur det kan vara för många barn och ungdomar, de har det ofta tufft hemma och det är fantastiskt att kunna ge dem den stöttning de inte hade fått annars.

Om Seljmani själv får bestämma så fortsätter gärna deltidsjobba, även om det skulle bli allsvenskt spel längre fram:

– Jag kommer fortfarande vara engagerad i det här, oavsett om jag jobbar med det eller inte. Jag hade gärna velat ha det vid sidan av fotbollen ändå, även om jag spelar högre upp. I Varberg tränar vi på eftermiddagarna, och det här att gå och dra mellan klockan 8 och 13, sitta och vänta på att det ska bli träning… jag har aldrig gillat det. Jag har gärna det här vid sidan av.

Astrit Seljmani har alltid betraktats som en stor talang i Malmöfotbollen och i Malmö FF. Men bara tolv år gammal åkte han på en allvarlig skada som tvingade honom att staka om karriärsplanerna. MFF sade till honom att sluta med fotbollen.

– Jag drog korsbandet i MFF när jag var tolv år, vi var på en turnering i Danmark. Efter det så bad MFF mig att lämna, mer eller mindre. De sade till mig att du kommer nog inte spela fotboll mer, det är nog bäst om du slutar här.

Vad kände man då? 

– Jag var tolv år gammal, att då få höra att du lär inte kunna spela mer med det här knäet… det var det de sade, att det blir svårt att komma tillbaka när det händer så tidigt, för någon som är så ung. Det var det beskedet jag fick. Att det inte skulle gå.

– Alla som bor i Malmö vill spela i MFF, det är målet för alla som spelar fotboll där. Så det är klart att det blev många frågetecken, ”vafan är jag inte bättre”, typ så. Jag började om, började spela med vännerna igen, för att hitta kärleken till fotbollen. Sedan blev det seriöst igen när jag var 16 och spelade i division 3. Efterhand blev det en morot, att visa dem att de gjort fel.

Hur bra var du i din kull innan skadan kom? 

– Jag var utan tvekan en av de spelarna som de trodde mest på. De hade försökt hämta mig i två år innan jag flyttade dit. Sedan när jag kom dit så gick det riktigt bra fram till skadan. Så det blev ett steg tillbaka för att ta flera steg framåt kan man säga.

Om MFF vill värva dig i framtiden?

– Det är klart jag lyssnar om de hör av sig. Det är inga bad feelings alls från min sida. Jag älskar staden, jag uppväxt där. Det där som hände då, det är glömt för mig. Det var inte klubben Malmö FF som sade det där, det var vissa individer i klubben som sade det.

– Sedan tänker jag inte alls på andra klubbar nu, jag vill vinna med Varberg. Men det är klart, alla vill spela i största klubbarna i allsvenskan och slåss om titeln, så är det ju. Allsvenskan kollar ner i superettan, det är en marknad för dem att hämta unga spelare från, och man är medveten om det. Men jag har tvåårskontrakt med Varberg och det är där jag har mitt fokus.

Det kan bli allsvenskan med Varberg också? 

– Det är inget jag tänker på alls nu. Vi har spelat sex matcher och vi har 18-20 poäng kvar innan vi har säkrat superettankontraktet.

Att du tagit en lite krokigare väg till eliten, hur har det påverkat dig som spelare och som person?

– Det har fått mig att jobba ännu hårdare än jag gjort annars. Innan levde jag lite på talang kanske. Man är mer medveten nu om vad som krävs för att nå upp till den högsta nivån. Mer medveten om allting, om träningen, maten, allt runtomkring. Mer professionell och målmedveten. Samtidigt, jag är bara 22 år. Jag är fortfarande ung. Jag känner ingen panik alls, att ”nu måste det hända”. Utan jag har tvåårskontrakt med Varberg och det är det jag fokuserar på.

Varberg möter Dalkurd hemma i dag klockan 16.

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
torsdag 18 april
18:00 SönderjyskE - Vendsyssel Danmark Division 1
18:45 Lille - Aston Villa UEFA Europa Conference League
18:45 Fiorentina - Viktoria Plzen UEFA Europa Conference League
21:00 West Ham - Bayer Leverkusen UEFA Europa League
21:00 Roma - Milan UEFA Europa League
21:00 Atalanta - Liverpool UEFA Europa League
21:00 Marseille - Benfica UEFA Europa League
21:00 Fenerbahce - Olympiakos UEFA Europa Conference League
21:00 PAOK Saloniki - Club Brügge UEFA Europa Conference League
fredag 19 april
18:30 Elversberg - Schalke 2. Bundesliga
18:30 Nürnberg - Paderborn 2. Bundesliga
18:30 Leipzig - Bayer Leverkusen Bundesliga damer
18:30 Genoa - Lazio Serie A
19:00 Umeå - Sunnanå Elitettan
19:00 B 93 - Naestved Danmark Division 1
19:00 Hilleröd - Köge Danmark Division 1
19:00 Stocksund - Vasalund Ettan norra
19:00 Norrköping - Djurgården Allsvenskan, damer
19:00 Randers - Odense Superligaen
19:00 Ariana - Ängelholm Ettan södra
19:00 Horsens - Helsingör Danmark Division 1
20:30 Eintracht Frankfurt - Augsburg Bundesliga
20:45 Inverness - Raith Skottland Premiership
20:45 Cagliari - Juventus Serie A
21:00 Oxford United - Stevenage League One
21:00 Athletic Bilbao - Granada La Liga
lördag 20 april
12:00 Friska Viljor FC - Nordic United Ettan norra
12:00 Essen - Hoffenheim Bundesliga damer
13:00 Kaiserslautern - Wehen 2. Bundesliga
13:00 AFC Eskilstuna - Assyriska FF Ettan norra
13:00 Skövde AIK - Trelleborgs FF Superettan
13:00 Rosengård - Onsala Ettan södra
13:00 Bröndby - Köge Danska ligan, damer
13:00 Osnabrück - Eintracht Braunschweig 2. Bundesliga
13:00 Sandvikens IF - Öster Superettan
13:00 Fortuna Düsseldorf - Greuther Furth 2. Bundesliga
13:30 Leicester - West Bromwich Championship
13:30 Barcelona - Chelsea UEFA Champions League, damer
14:00 Hobro - Fredericia Danmark Division 1
14:00 Celta Vigo - Las Palmas La Liga
15:00 Utsikten - Gif Sundsvall Superettan
15:00 Sirius - Värnamo Allsvenskan
15:00 Jitex - Bollstanäs Elitettan
15:00 IFK Göteborg - Norrköping Allsvenskan
15:00 Gamla Upsala Women - Mallbacken Elitettan
15:00 Alingsås - Örebro SK Elitettan
15:00 Växjö - KIF Örebro Allsvenskan, damer
15:00 Östersund - Örgryte Superettan
15:00 Vittsjö - AIK Allsvenskan, damer
15:30 Heidenheim - Leipzig Bundesliga
15:30 Wolfsburg - Bochum Bundesliga
15:30 Köln - Darmstadt Bundesliga
15:30 Hoffenheim - Borussia M'gladbach Bundesliga
16:00 Oskarshamns AIK - Torslanda IK Ettan södra
16:00 Sollentuna - Karlstad Ettan norra
16:00 Sheffield U - Burnley Premier League
16:00 Lund - FC Trollhättan Ettan södra
16:00 Luton - Brentford Premier League
16:00 Karlstad - Stockholm Internazionale Ettan norra
16:00 Watford - Hull Championship
16:00 Eskilsminne - Jönköping Ettan södra
16:15 Rayo Vallecano - Osasuna La Liga
17:30 Malmö - Västerås SK Allsvenskan
18:00 Empoli - Napoli Serie A
18:15 Manchester C - Chelsea FA-cupen
18:15 Queens PR - Preston Championship
18:30 Valencia - Real Betis La Liga
18:30 Union Berlin - Bayern München Bundesliga
19:00 Washington Spirit Women - Reign USA NWSL Women
19:00 Lyon - PSG UEFA Champions League, damer
20:30 Hamburg - Kiel 2. Bundesliga
20:30 Wolverhampton - Arsenal Premier League
20:45 Verona - Udinese Serie A
21:00 Girona - Cadiz La Liga
söndag 21 april
12:30 Sassuolo - Lecce Serie A
13:00 Oddevold - Gefle Superettan
13:00 Tvååker - Olympic Ettan södra
13:00 Piteå - Örebro Syrianska Ettan norra
13:00 Hammarby - Brommapojkarna Allsvenskan, damer
13:00 Kolding - Fortuna Hjörring Danska ligan, damer
13:30 Karlsruhe - Hertha Berlin 2. Bundesliga
13:30 Hannover - St Pauli 2. Bundesliga
13:30 Hansa Rostock - Magdeburg 2. Bundesliga
13:30 Blackburn - Sheffield W Championship
14:00 IFK Kalmar - Malmö FF Elitettan
14:00 Gais - Mjällby Allsvenskan
14:00 AIK - Djurgården Allsvenskan
14:00 Hvidovre - Vejle Superligaen
14:00 Viborg - Lyngby Superligaen
14:00 Uppsala - Eskilstuna Elitettan
14:00 Lidköping - Sundsvall Elitettan
14:00 Getafe - Real Sociedad La Liga
14:30 Everton - Nottingham Premier League
15:00 Täby - Umeå Ettan norra
15:00 Ljungskile - Torn Ettan södra
15:00 Brage - Landskrona Superettan
15:00 Falkenberg - Norrby Ettan södra
15:00 Ålborg - Kolding Danmark Division 1
15:00 Nordsjælland - Århus Danska ligan, damer
15:00 Trelleborg - Piteå Allsvenskan, damer
15:00 Kristianstad - Rosengård Allsvenskan, damer
15:00 Torino - Frosinone Serie A
15:15 Manchester C - West Ham Women’s Super League
15:30 Werder Bremen - Stuttgart Bundesliga
16:00 Aston Villa - Bournemouth Premier League
16:00 Köpenhamn - Silkeborg Superligaen
16:00 Karlbergs BK - Hammarby TFF Ettan norra
16:00 Crystal Palace - West Ham Premier League
16:15 Almeria - Villarreal La Liga
16:30 Häcken - Hammarby Allsvenskan
16:30 Coventry - Manchester U FA-cupen
16:30 Halmstad - Brommapojkarna Allsvenskan
17:30 Borussia Dortmund - Bayer Leverkusen Bundesliga
17:30 Fulham - Liverpool Premier League
18:00 Salernitana - Fiorentina Serie A
18:00 Bröndby - Midtjylland Superligaen
18:00 Feyenoord - NEC Nederländska cupen
18:30 Alaves - Atletico Madrid La Liga
18:30 Duisburg - Wolfsburg Bundesliga damer
19:30 Freiburg - Mainz Bundesliga
20:45 Monza - Atalanta Serie A
21:00 Real Madrid - Barcelona La Liga
måndag 22 april
18:30 Roma - Bologna Serie A
19:00 Linköping - Häcken Allsvenskan, damer
19:00 Elfsborg - Kalmar Allsvenskan
19:00 Nordsjälland - Århus Superligaen
19:00 Örebro - Varbergs BoIS Superettan
19:30 Bayern München - Werder Bremen Bundesliga damer
20:45 Milan - Inter Serie A
21:00 Sevilla - Mallorca La Liga
21:00 Middlesbrough - Leeds Championship
tisdag 23 april
19:00 Degerfors - Helsingborg Superettan
21:00 Leicester - Southampton Championship
21:00 Arsenal - Chelsea Premier League
21:00 Lazio - Juventus Italienska Cupen
onsdag 24 april
12:00 Yokohama F. Marinos - Ulsan Hyundai AFC Champions League
19:00 Brommapojkarna - Sirius Allsvenskan
19:00 AIK - Värnamo Allsvenskan
19:00 IFK Göteborg - Häcken Allsvenskan
20:45 Wolverhampton - Bournemouth Premier League
21:00 Atalanta - Fiorentina Italienska Cupen
21:00 Crystal Palace - Newcastle Premier League
21:00 Everton - Liverpool Premier League
21:00 Manchester U - Sheffield U Premier League
torsdag 25 april
18:00 Fredericia - Ålborg Danmark Division 1
19:00 Djurgården - Malmö Allsvenskan
19:00 Halmstad - Hammarby Allsvenskan
19:00 Västerås SK - Mjällby Allsvenskan
19:00 Norrköping - Elfsborg Allsvenskan
19:00 Kalmar - Gais Allsvenskan
21:00 Brighton - Manchester C Premier League
21:00 Go Ahead Eagles - Feyenoord Eredivisie
fredag 26 april
18:30 Hertha Berlin - Hannover 2. Bundesliga
18:30 St Pauli - Hansa Rostock 2. Bundesliga
19:00 B 93 - Horsens Danmark Division 1
19:00 Hilleröd - Naestved Danmark Division 1
19:00 Kolding - SönderjyskE Danmark Division 1
19:00 Lyngby - Vejle Superligaen
19:00 Ängelholm - Lund Ettan södra
19:00 Torslanda IK - FC Trollhättan Ettan södra
19:00 Örebro Syrianska - AFC Eskilstuna Ettan norra
19:00 Jitex - Lidköping Elitettan
19:30 Sunnanå - Malmö FF Elitettan
20:30 Bochum - Hoffenheim Bundesliga
20:45 Airdrieonians - Dundee Utd Skottland Championship
21:00 Real Sociedad - Real Madrid La Liga
21:00 Queens PR - Leeds Championship
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 3 3 0 0 10 9
2 Djurgårdens IF 3 2 1 0 5 7
3 Mjällby AIF 3 2 1 0 4 7
4 Hammarby IF 3 2 0 1 3 6
5 IK Sirius 3 2 0 1 2 6
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 Halmstads BK 3 2 0 1 -1 6
7 AIK 3 1 2 0 1 5
8 IF Brommapojkarna 3 1 1 1 3 4
9 BK Häcken 3 1 1 1 0 4
10 IF Elfsborg 3 1 1 1 -2 4
11 IFK Göteborg 3 1 0 2 -3 3
12 Gais 3 1 0 2 -4 3
13 IFK Norrköping 3 1 0 2 -6 3
14 IFK Värnamo 3 0 1 2 -5 1
15 Västerås SK FK 3 0 0 3 -3 0
16 Kalmar FF 3 0 0 3 -4 0