Sök
Nyheter

Stjärnans löfte – beredd att flyga hem och se Djurgården i AIK-derby

Är en stor karriär på väg att ta slut? Jonas Olsson har denna vinter bidragit till att rädda Wigan och har i sin comeback efter Djurgården till och med varit lagkapten som 36-åring. FotbollDirekt har fått en längre intervju med ett namn som i två år var allsvenskans kanske mest omskrivne, på både gott och ont.

Det var strax innan jul blev det känt att Jonas Olssons tid i Djurgården var över. Två år blev det och vid den tidpunkten såg det ut som om en av våra mest meriterade spelare i modern tid var på väg att sluta.
Under en lång tid så tystande det sedan kring honom – detta kring ett namn som snabbt blev ett av fotbolls-Sveriges mest omskrivna i det att han skrev på för Djurgården. Ideligt med rubriker och ofta på kontroversiellt vis. Men hur mycket det nu än var bilden så handlar det här om en sympatisk kille – om än med en personlighet som nästan alla tycker någonting om.

Men hur mycket tystnad det nu än blev efter förra säsongen så gick det inte alls någon nöd på honom, vilket man lätt kunde se om man som exempelvis följde hans Instagram med bilder av det goda livet från flera olika platser runt om i världen.
Från Manadrin Oriental i New York tillsammans med goda vänner som Andreas Isaksson, Kim Källström och Johan Elmander – till Melbourne i Australien och grill-teman tillsammans med Källström och Ola Toivonen.
Under denna tid gjorde han samtidigt knappast en enda fotbollsträning, det vill säga från säsongsslutet med Djurgården i fjolhöstas fram till att skrev på för Wigan i början av februari.
Det är nog lätt för vem som helst att se svårighetsgraden att gå från närmast noll på det viset till en av världens sex-sju högst rankade ligor. Det torde därför onekligen ha funnits en hel del nerv och osäkerhet med i det beslut han till sist bestämde sig för att våga ta.

– Men jag vet inte. Jag tänkte nog inte så mycket. Nej, jag kan inte påstå att jag tränade fotboll någon gång mellan Djurgården och Wigan men samtidigt så är jag såpass psykologiskt stark att jag vet att jag klarar av saker som jag bestämmer mig för, säger Jonas Olsson till FotbollDirekt medan har rattar sig fram inne i centrala Manchester under torsdagen.
– Vad det handlade om för mig är att jag vet att jag är duktig på att ta hand om mig själv. Det är min största styrka att jag gör det. Jag tränar alltid och äter alltid rätt. Visst tränade jag ingen fotboll och knappast någon löpning under denna tid men har man varit med så länge som jag har varit så är man trygg i sig själv. Klarar man det psykiskt så räcker det, det andra kommer efter ett tag. Och jag är stark i psyket. Det är ingen slump att jag så länge spelat på den här nivån. Jag är professionell och bekväm i den här miljön, säger han och syftar till hundratals matcher borta i England genom åren för West Bromwich.

Hur ser du på det du har gjort i Wigan?
– Målet var ju att rädda kontraktet och det har vi gjort med marginal. När jag kom var det inte mycket som skiljde till nedflyttning. Nu är det mycket mer. Ja, men risken fanns ju att åka ur och jag kom hit som back-up. Nu har jag spelat flera matcher och hoppat in i ett antal och senast var jag lagkapten, konstaterar Jonas Olsson och funderar över den respekt som från första dagen mötte honom:

– Alltså om man har spelat så många matcher som exempelvis har gjort i England så är man välkänd. Jag känner nog att alla kände till mig. Många hade jag mött som spelare men sedan som sagt så blir man ihågkommen när man spelat i så många år som jag har gjort här borta. Ja, det känns så klart speciellt. Det känns bra att ha gjort avtryck på något vis, funderar Olsson.

Sedan flytten till Wigan har det blivit blandat med speltid men insatser i viktiga segrar, som den mot Leeds nyligen.

Tiden i Djurgården blev som sagt omskriven och en uppmärksamhet som många gånger kostade på.
Ibland kanske orättvist stora negativa rubriker, ibland självförvållade genom den känslomänniska han är. Men allt som allt så låter det som att det var viktigt för honom att på allvar bli ett namn här hemma och få hinna med att spela i en allsvensk storklubb.
– Ja, det blev väldigt bra till slut. Jag känner det. Fantastiskt med Djurgården. Jag vill säga det för att det riktigt är så jag känner. Men det var nog ganska viktigt för mig, så här i efterhand att få uppleva att spela i en storklubb i Sverige som Djurgården, säger han och kommer in på hur det är att vara i händelsernas centrum som han så ofta var och utsatt för kritik.

– De flesta spelare är väl ett jag på – och vid sidan av, även om det i mitt fall är extra tydligt, säger han och skrattar till och resonerar:
– Sedan måste man komma i håg att när man är den jag är och man spelar i en klubb som exempelvis Djurgården då blir allt lite större och jag är medveten om att jag i bland har ett kontroversiellt sätt.

Enda titeln i karriären hittills kom i fjol med Djurgården – cupguldet.

Hur det nu än är med det så är det lätt att känna att en kille som den Jonas Olsson ser ut att vara har så mycket i sig. En god människa som vi nu möjligen har sett det sista av som elitspelare. Efter hundratals matcher borta i England och i Premier League, under inte så långt i från tio års tid, 25 a-landskamper och ett stort mästerskap för Sverige i EM 2012 – så kan han nu snart vara borta.

– Sluta?… men jag vet inte…jag har nog samma tankar som i vintras. jag stänger inga dörrar. Jag säger nog så. Nej, jag har inga problem med att sluta. Har jag svårt släppa taget…? men både och. Det handlar väl om att om det finns spännande saker som erbjuds, ja, men då kan det vara det. Men om det inte finns så känner jag inte att det är så svårt.

Hur var då svårighetsgraden, att komma tillbaka som du gjorde och The Championship jämförd med allsvenskan?
– Tempot är ju högre i The Championship. Organisationen i klubbarna jämfört med allsvenskan är också på en högre nivå. Det handlar väl om resurser. Men samtidigt händer det mycket kring allsvenskan och spelares kvaliteter kan på många vis jämföras med The Championship. Själv känner jag att jag till sist kom in i det igen. Jag har spelat på slutet och det har känts riktigt bra tycker jag.

Det ser annars ut som att livet utanför är någonting du omfamnar på ett bra sätt. Ditt Instagram ser bekymmerslöst ut med New York och Australien och goda vänner – och som det goda livet…?
– Det var otroligt och någonting jag sällan givit mig själv utrymme att göra. Att kunna koppla av så. Det är inte lätt att hinna med och ge sig den tiden när man är aktiv. Jag vet inte riktigt om det någonsin funnits den tiden. Nu har ju de flesta slutat och att få göra sådana saker tillsammans som vi har gjort betyder otroligt mycket för mig.

Du har spelat fotboll över två decennium. Att klara av att hålla på så länge med någonting, alldeles oavsett om man är artist, skådespelare eller vad du vill, det är få förunnat. Hur tänker du att du har klarat av det upp i 36-årsåldern?
– Otroligt tacksam. Det bästa som finns. Samtidigt är det ingen slump. Det vet jag att det inte är. Inte så professionell som jag har varit i alla år. Jag vet ju hur seriös jag har varit, hur jag aldrig har kopplat av. Så hårt jag jobbat för allting jag har gjort.

Följer du Djurgården i dag?
– Oh ja, jag ser fortfarande en hel del matcher. För att jag på ett vis har flera spelare jag känner som är kvar men också för att jag känner otroligt mycket för klubben. Ja, det gör jag. Och om jag hinner så hoppas jag komma hem och kunna se derbyt mot AIK på plats.

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
lördag 17 augusti
13:00 VfB Stuttgart - St Pauli Tyskland 2. Bundesliga
13:30 Arsenal - Burnley Premier League
13:30 Västerås SK - Halmstad Superettan
13:30 Sunderland - Portsmouth England League One
15:30 Bayer Leverkusen - Paderborn Bundesliga
15:30 Wolfsburg - FC Köln Bundesliga
16:00 Southampton - Liverpool Premier League
16:00 Syrianska FC - Norrby IF Superettan
16:00 Nottingham Forest - Birmingham Championship
16:00 Hammarby - GIF Sundsvall Allsvenskan
17:30 Nantes - Marseille Ligue 1
18:30 Manchester City - Tottenham Premier League
18:30 Borussia M'gladbach - Schalke Bundesliga
20:00 Bordeaux - Montpellier Ligue 1
20:00 Toulouse - Dijon Ligue 1
20:00 Mallorca - Eibar La Liga
21:00 Leganes - Osasuna La Liga
01:30 FC Cincinnati - New York City FC MLS
01:30 Montreal Impact - FC Dallas MLS
söndag 18 augusti
02:00 Chicago Fire - Philadelphia Union MLS
03:00 Houston Dynamo - Colorado Rapids MLS
04:00 LA Galaxy - Seattle Sounders FC MLS
04:00 Vancouver Whitecaps - DC United MLS
13:00 Reading - Cardiff Championship
14:30 Standard Liege - Mouscron-Peruwelz Belgien Jupiler League
15:00 AIK - Kalmar FF Allsvenskan
15:00 Sheffield United - Crystal Palace Premier League
15:00 Sirius - IFK Norrköping Allsvenskan
15:00 Örebro SK - BK Häcken Allsvenskan
15:00 St Etienne - Brest Ligue 1
15:30 Eintracht Frankfurt - Hoffenheim Bundesliga
17:00 Alaves - Levante La Liga
17:30 Malmö FF - Falkenberg Allsvenskan
17:30 Brommapojkarna - Öster Superettan
18:00 Bröndby - Ålborg Superligaen
19:00 Espanyol - Sevilla La Liga
20:00 Heracles - PSV Eindhoven Eredivisie
21:00 Real Betis - Valladolid La Liga
21:00 Rennes - Paris SG Ligue 1
måndag 19 augusti
04:00 Portland Timbers - Atlanta United MLS
19:00 Elfsborg - Östersund Allsvenskan
tisdag 20 augusti
21:00 LASK Linz - Club Brügge EUROPA: Champions League
21:00 Apoel Nicosia - Ajax EUROPA: Champions League
onsdag 21 augusti
18:30 Enskede IK - AIK Svenska Cupen
18:30 IFK Luleå - Hammarby Svenska Cupen
18:30 Nyköpings BIS - Örebro SK Svenska Cupen
20:45 Preston - Stoke Championship
21:00 Dinamo Zagreb - Rosenborg EUROPA: Champions League
01:00 New York City FC - Columbus Crew MLS
torsdag 22 augusti
02:00 DC United - New York Red Bulls MLS
18:30 IFK Värnamo - Malmö FF Svenska Cupen
18:30 Akropolis IF - Djurgården Svenska Cupen
18:30 Oskarshamns AIK - Helsingborg Svenska Cupen
fredag 23 augusti
19:00 Hobro IK - Odense Superligaen
20:30 FC Köln - Borussia Dortmund Bundesliga
20:30 Genk - Anderlecht Belgien Jupiler League
21:00 Aston Villa - Everton Premier League
22:00 Levante - Villarreal La Liga
lördag 24 augusti
02:00 Orlando City SC - Atlanta United MLS
04:00 Portland Timbers - Seattle Sounders FC MLS
13:30 Derby County - West Bromwich Championship
15:30 Fortuna Düsseldorf - Bayer Leverkusen Bundesliga
15:30 Paderborn - Freiburg Bundesliga
15:30 Augsburg - Union Berlin Bundesliga
15:30 Mainz - Borussia M'gladbach Bundesliga
15:30 Hoffenheim - Werder Bremen Bundesliga
16:00 Manchester U - Crystal Palace Premier League
16:00 Sirius - Örebro Allsvenskan
16:00 Stoke - Leeds Championship
18:00 Parma - Juventus Serie A
18:30 Liverpool - Arsenal Premier League
18:30 Schalke - Bayern München Bundesliga
19:00 Real Madrid - Valladolid La Liga
20:00 Angers - Metz Ligue 1
20:00 Amiens - Nantes Ligue 1
20:45 Fiorentina - Napoli Serie A
21:00 Getafe - Athletic Bilbao La Liga
21:00 Celta Vigo - Valencia La Liga
01:00 New York City FC - New York Red Bulls MLS
01:30 New England Revolution - Chicago Fire MLS
01:30 Toronto FC - Montreal Impact MLS
söndag 25 augusti
04:00 San Jose Earthquakes - Vancouver Whitecaps MLS
12:00 Lyngby - Randers FC Superligaen
13:00 Swansea - Birmingham Championship
13:15 St Mirren - Rangers Skottland Premiership
15:00 Mjällby AIF - Dalkurd FF Superettan
15:00 IFK Norrköping - Helsingborg Allsvenskan
15:30 RB Leipzig - Eintracht Frankfurt Bundesliga
17:30 Malmö FF - Djurgården Allsvenskan
17:30 GAIS - Brommapojkarna Superettan
18:00 Hertha Berlin - Wolfsburg Bundesliga
20:45 Cagliari - Brescia Serie A
20:45 Torino - Sassuolo Serie A
20:45 Verona - Bologna Serie A
21:00 Paris SG - Toulouse Ligue 1
måndag 26 augusti
02:00 FC Dallas - Houston Dynamo MLS
19:00 GIF Sundsvall - Elfsborg Allsvenskan
19:00 Falkenberg - Hammarby Allsvenskan
19:00 Trelleborgs FF - Varbergs BoIS FC Superettan
20:45 Inter - Lecce Serie A
Allsvenskan 2019 / 2019
# LAG M V O F GA P
1 Djurgårdens IF 20 13 5 2 24 44
2 Malmö FF 20 11 8 1 22 41
3 AIK 20 12 4 4 14 40
4 Hammarby IF 20 11 5 4 19 38
5 BK Häcken 20 11 4 5 14 37
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 IFK Göteborg 20 9 8 3 11 35
7 IFK Norrköping 20 9 7 4 11 34
8 IF Elfsborg 20 6 6 8 -7 24
9 Örebro SK 20 6 4 10 -4 22
10 Östersunds FK 20 4 9 7 -11 21
11 Kalmar FF 20 3 9 8 -8 18
12 Helsingborgs IF 20 4 6 10 -12 18
13 IK Sirius FK 20 5 3 12 -16 18
14 Falkenbergs FF 20 3 7 10 -22 16
15 AFC Eskilstuna 20 3 5 12 -22 14
16 GIF Sundsvall 20 2 6 12 -13 12