Sök
Örebro SK

PÅ FD: Syndabocken på Friends Arena – ”Skulle inte förlåta mig själv”

Jesper Nyholm är på väg tillbaka – i torsdags bekräftade den svårt skadade AIK-försvararen att hans karriär kan vara på väg att räddas. En lyckans dag för Nyholm – men också för Örebros Michael Omoh som var i duell med Nyholm när han bröt benet där i cupmatchen för knappt ett år sedan.
– Jag skulle inte kunna förlåta mig själv om skadan stoppar honom från att komma tillbaka till fotbollen, säger Omoh till FotbollDirekt.se.

Det var tv-bilder som talade för sig själva – Jesper Nyholms smärtor, och Michael Omohs förtvivlan. Duellen mellan AIK-försvararen och Örebro-mittfältaren i cupkvartsfinalen den 13 mars i fjol, det gjorde ont bara att titta på. Man kunde direkt se att Nyholms ben var av, säsongen över.

Hans väg tillbaka har kantats av bakslag och förtvivlan – felbehandlad på sjukhus, risk för att tvingas amputera benet, läkare som helt dömt ut Nyholms chanser att någonsin kunna spela fotboll igen.

I torsdags tog det hela en ny och mycket lyckligare vändning: Nyholm bekräftade själv att han efter en sista operation i mitten av februari ska kunna börja löpträna igen. Vägen tillbaka är fortfarande lång, men allt är mycket mer hoppfullt än tidigare.

”Det är roligaste dagen sedan jag skadade mig. Jag tror jag kan rädda karriären… ja, jag tror ta mig fan det”, sade Nyholm till FD i torsdags.

Lättnad och glädje för Nyholm, men också för Michael Omoh.

Ingen som såg cupmatchen kan ha missat ÖSK-ytterns omedelbara reaktion ute på planen, när han inser hur allvarligt Nyholm skadat sig, hur stark ånger han kände där och då. Han har tidigare berättat om hur dåligt han mått även i efterhand. Vi noterade i torsdags hur Omoh gick in och lajkade vårt Instagram-inlägg på nyheten.

När han även får Nyholms citat uppläst för sig så blir han först tyst.

– Wow. Jag är verkligen glad för honom. Det är fantastiskt att höra. Det var därför jag lajkade bilden, för det var något väldigt positivt. Det är ett enkelt sätt att visa sitt stöd. I fjol läste jag artiklar om att han kanske inte skulle komma tillbaka. Att det nu är positivt, det är fantastiskt att höra, säger Omoh till FotbollDirekt.se.

– Jag skulle inte kunna förlåta mig själv om skadan stoppar honom från att komma tillbaka till fotbollen. Det skulle hemsöka mig och jaga mig för en lång, lång tid framöver. När jag såg det här så blev jag väldigt väldigt glad. Det är min högsta önskan att han ska komma tillbaka och jag ber för honom varje dag.

– Jag sade det till honom redan då, när vi kom ut där från Friends… att du kommer tillbaka, hur lång tid det än tar, så kommer du tillbaka. Så det här är väldigt positivt.

Hur har er kontakt sett ut sedan det hände?

– Den har varit bra. Det har inte varit så frekvent, jag har inte velat vara på honom hela tiden. Han ska få tid själv med det här. Så jag väntar lite, hör av mig med någon månads mellanrum. Men varje gång jag hör av mig, så pratar vi. Jag frågar honom hur livet är och han är väldigt positiv, han har varit stark och positiv hela tiden, säger Omoh och återkommer till den där marskvällen på Friends Arena:

– Jag var med honom i omklädningsrummet, ända tills ambulansen kom. Hans föräldrar var på matchen, så de var där med honom också. Hans föräldrar sade till mig att de såg att det här inte var min intention. Han sade det till mig också, att det inte är mitt fel.

– Jag var hos honom i Solna på sjukhuset där, ganska kort efter att det hände. Satt där i två-tre timmar, bara snackade. Han har aldrig känt några hard feelings mot mig alls, inte ens då efter matchen. Han sade redan då; jag var sen in i situationen bara, det kunde ha varit tvärtom. Jag har aldrig känt något agg från honom.

Under året som gått så har flera detaljer framkommit kring Nyholms skada, och inte minst kring hur vissa beslut från läkare och sjukhusansvariga varit direkt felaktiga. Saker som gjort att vägen tillbaka blivit svårare än den borde ha varit, och hur hela hans karriär har varit i fara. Omoh säger själv att han besökte Nyholm kort efter att han lagts in på fel sjukhusavdelning.

– När jag besökte honom sade han att han placerats på en avdelning för folk som hade ont i huvudet; huvudvärk, feber, sådana saker. Jag kan bara inte förstå hur man placerar honom på ett sådant ställe? Jag är väl inte den som ska säga något om det egentligen. Men det är en skam att se hur sjukhuset hanterat det hela. Det jag såg var inte bra. Jag kan bara föreställa mig hans smärta och hans plågor. Nej, de gjorde inget bra jobb.

Du var där på sjukhuset, när han var där på fel avdelning?

– De flyttade honom den morgonen, jag var där vid lunchtid och då hade han precis flyttat därifrån. Han hade bara legat där själv, ingen hade sagt något till honom, inga förklaringar. Det var hemskt.

Det har varit ett tufft år även för Omoh, det knappa år som gått. Han berättar om många värmande ord och stöttning, support och hälsningar från väldigt många människor har hjälpt honom på vägen. Men hur mycket olycka det än var så hade han svårt att inte känna skuld. Den första tiden efteråt var värst.

– Förra säsongen? Det påverkade mig mycket, framför allt i början av säsongen. Jag kunde knappt spela fotboll där ett tag. Jag hade problem att sova, jag hade den här bilden i huvudet en lång tid efteråt. Jag kunde se den där händelsen framför mig, hur det hände. Gång på gång.

– Jag har lagt det åt sidan när jag spelar nu. Fotboll kommer fortfarande vara fotboll, det kommer finnas kontakt, tacklingar, skador. Man får bara hålla tummarna för att man inte åker på någon allvarlig skada, ”pray for luck”. Jag accepterar det faktum att fotboll inte kommer förändras på det sättet. Det är en kontaktsport.

Har det förändrat ditt sätt att spela fotboll på något sätt?

– Ja, i rena 50/50-situationer. Jag går inte in i 50/50-situationer om jag inte är säker på att vinna bollen. Är jag inte det så går jag inte för den. Då kliver jag åt sidan, jobbar hemåt och försöker vinna bollen i nästa läge. Sedan får jag tacklingar också, jag är en dribbler som utmanar min spelare. Det är en del av fotbollen.

– Efterhand har det blivit bättre, jag kan lägga det åt sidan. Jag vill säga tack till alla som hört av sig, till folk i AIK, jag har fått så många fina meddelanden. Det var fantastiskt att se hur folk reagerade, hur mycket support det har varit.

Vilka är det som hört av sig?

– Det är många. Björn Wesström textade mig, Henok Goitom ringde mig. Bland många andra. Björn skrev att det var en olycka, att jag inte skulle vara så hård mot mig själv. Att jag är en bra person och att jag inte skulle oroa mig. Att jag tydligt hade visat hur ledsen jag var över vad som hänt, redan ute på planen. Att alla kunde se det, ingen kunde tvivla på att jag kände ånger. Att hela AIK-ledningen supportade mig.

– Goitom ringde och sade ungefär samma sak. Han sade att alla kunde se att det inte var med mening, att det var en olycka.

Disciplinnämnden stängde av Omoh för tacklingen mot Nyholm och han missade de inledande matcherna i allsvenskan. Återkomsten var tuff:

– Första allsvenska matchen jag spelade efter avstängningen var mot just AIK, på vår arena. Jag började på bänken men kom in efter redan tolv minuter på grund av en skada. Därifrån och framåt blev jag utbuad av AIK-supportrarna, varje gång jag rörde bollen.

Vad tänker du kring det?

– Nej men jag fattar, de är supportrar. Det var inte så oväntat. Jag har fått en del arga meddelanden från supportrar. Det är inte så mycket att säga om egentligen. Men från folk inifrån klubben har jag bara fått positiva meddelanden.

Nyholm och Omoh hade bara träffats några gånger innan den där cupmatchen på Friends. Omoh lämnade Dalkurd för Östersund efter 2014, kort därefter kom Nyholm till Dalkurd.

– Dalkurd är som en familj för mig, så jag hälsar på dem emellanåt, man är alltid välkommen. Så jag träffade honom då vid några återbesök, när han spelade där. Ett par-tre gånger kanske. Vi hade väl pratat lite grann, men jag skulle inte säga att vi var nära. Nu är vi vänner.

Det är på sätt och vis en händelse som band er samman…

– Jag förstår vad du menar. Jag är involverad i det här, och jag kommer visa min support för Jesper hela vägen ut. Jag vet själv hur det känns att vara skadad, det är en del av fotbollen. Jag vill bara supporta honom, och det kommer jag göra hela vägen.

Hur är det att tala om det här, i intervjuer till exempel? Är det något du själv känner är bra att göra eller river det upp minnen igen?

– Jag ser det inte som en dålig sak, inte när utvecklingen som nu går åt rätt håll för honom. Jag har pratat om det här i flera intervjuer, det har kanske inte alltid varit kul men det har känts viktigt att göra det. Nu när resultaten ser positiva ut så är det inga problem.

– Så det var jättekul att höra det här senaste i går. Men min största glädje kommer vara när jag ser honom på planen i AIK-tröjan igen.

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
torsdag 22 augusti
02:00 DC United - New York Red Bulls MLS
04:30 Los Angeles FC - San Jose Earthquakes MLS
18:00 BK Astrio - IFK Göteborg Svenska Cupen
18:30 IFK Värnamo - Malmö FF Svenska Cupen
19:00 Malmö FF - Bnei Yehuda UEFA Europa League
fredag 23 augusti
03:30 Sporting Kansas City - Minnesota United FC MLS
19:00 Hobro IK - Odense Superligaen
20:00 Granada - Sevilla La Liga
20:30 FC Köln - Borussia Dortmund Bundesliga
20:30 Genk - Anderlecht Belgien Jupiler League
21:00 Aston Villa - Everton Premier League
22:00 Levante - Villarreal La Liga
lördag 24 augusti
04:00 Portland Timbers - Seattle Sounders FC MLS
13:30 Norwich - Chelsea Premier League
13:30 Derby County - West Bromwich Championship
14:00 Kopparberg Göteborg FC - Linköpings FC Sverige Allsvenskan Damer
15:30 Paderborn - Freiburg Bundesliga
15:30 Mainz - Borussia M'gladbach Bundesliga
15:30 Augsburg - Union Berlin Bundesliga
16:00 Syrianska FC - Västerås SK Superettan
16:00 Manchester U - Crystal Palace Premier League
17:00 Osasuna - Eibar La Liga
18:00 Parma - Juventus Serie A
18:30 Schalke - Bayern München Bundesliga
18:30 Liverpool - Arsenal Premier League
19:00 Real Madrid - Valladolid La Liga
20:00 Amiens - Nantes Ligue 1
20:00 Angers - Metz Ligue 1
20:00 Dijon - Bordeaux Ligue 1
20:00 Brest - Reims Ligue 1
20:45 Fiorentina - Napoli Serie A
21:00 Celta Vigo - Valencia La Liga
21:00 Getafe - Athletic Bilbao La Liga
01:00 New York City FC - New York Red Bulls MLS
01:30 New England Revolution - Chicago Fire MLS
01:30 Toronto FC - Montreal Impact MLS
01:30 Philadelphia Union - DC United MLS
söndag 25 augusti
04:00 San Jose Earthquakes - Vancouver Whitecaps MLS
04:00 Real Salt Lake - Colorado Rapids MLS
13:00 Swansea - Birmingham Championship
13:00 Frej Täby - Degerfors Superettan
13:15 St Mirren - Rangers Skottland Premiership
14:00 Esbjerg - Silkeborg Superligaen
15:00 Mjällby AIF - Dalkurd FF Superettan
15:00 Öster - Örgryte IS Superettan
15:00 Monaco - Nimes Ligue 1
15:00 AFC Eskilstuna - BK Häcken Allsvenskan
15:00 Bournemouth - Manchester City Premier League
15:00 Östersund - AIK Allsvenskan
15:00 IFK Norrköping - Helsingborg Allsvenskan
17:00 Strasbourg - Rennes Ligue 1
17:00 Mallorca - Real Sociedad La Liga
17:00 Alaves - Espanyol La Liga
17:30 Tottenham - Newcastle Premier League
17:30 GAIS - Brommapojkarna Superettan
17:30 Malmö FF - Djurgården Allsvenskan
18:00 Hertha Berlin - Wolfsburg Bundesliga
18:00 Bröndby - Århus Superligaen
18:00 Udinese - Milan Serie A
19:00 Leganes - Atletico Madrid La Liga
20:45 Torino - Sassuolo Serie A
20:45 Roma - Genoa Serie A
20:45 SPAL - Atalanta Serie A
20:45 Cagliari - Brescia Serie A
20:45 Sampdoria - Lazio Serie A
21:00 Barcelona - Real Betis La Liga
21:00 Paris SG - Toulouse Ligue 1
00:00 FC Cincinnati - Columbus Crew MLS
måndag 26 augusti
04:30 Los Angeles FC - LA Galaxy MLS
19:00 GIF Sundsvall - Elfsborg Allsvenskan
19:00 Norrby IF - IK Brage Superettan
19:00 IFK Göteborg - Kalmar FF Allsvenskan
19:00 AC Horsens - Ålborg Superligaen
19:00 Trelleborgs FF - Varbergs BoIS FC Superettan
20:45 Guingamp - Valenciennes Frankrike Ligue 2
20:45 Inter - Lecce Serie A
tisdag 27 augusti
19:00 Halmstad - Jönköpings Södra Superettan
19:00 Montpellier - Lyon Ligue 1
21:00 Rosenborg - Dinamo Zagreb EUROPA: Champions League
21:00 Röda Stjärnan - Young Boys EUROPA: Champions League
21:00 Krasnodar - Olympiakos EUROPA: Champions League
onsdag 28 augusti
18:00 Sverige U18 Damer - Island U18 Damer Internationalia Vänskapsmatcher U18 Damer
19:00 Lille - St Etienne Ligue 1
20:45 Lincoln City - Everton England EFL Cup
21:00 Nice - Marseille Ligue 1
21:00 Ajax - Apoel Nicosia EUROPA: Champions League
21:00 Club Brügge - LASK Linz EUROPA: Champions League
torsdag 29 augusti
02:00 Montreal Impact - Vancouver Whitecaps MLS
19:00 AIK - Celtic UEFA Europa League
19:00 Bnei Yehuda - Malmö FF UEFA Europa League
fredag 30 augusti
19:00 IK Brage - GAIS Superettan
19:00 Helsingborg - Östersund Allsvenskan
19:00 Odense - SönderjyskE Superligaen
20:00 Sevilla - Celta Vigo La Liga
20:30 Borussia M'gladbach - RB Leipzig Bundesliga
20:45 Bologna - SPAL Serie A
20:45 Metz - Paris SG Ligue 1
20:45 Cardiff - Fulham Championship
22:00 Athletic Bilbao - Real Sociedad La Liga
Allsvenskan 2019 / 2019
# LAG M V O F GA P
1 Djurgårdens IF 20 13 5 2 24 44
2 Malmö FF 20 11 8 1 22 41
3 AIK 20 12 4 4 14 40
4 Hammarby IF 20 11 5 4 19 38
5 BK Häcken 20 11 4 5 14 37
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 IFK Göteborg 20 9 8 3 11 35
7 IFK Norrköping 20 9 7 4 11 34
8 IF Elfsborg 20 6 6 8 -7 24
9 Örebro SK 20 6 4 10 -4 22
10 Östersunds FK 20 4 9 7 -11 21
11 Kalmar FF 20 3 9 8 -8 18
12 Helsingborgs IF 20 4 6 10 -12 18
13 IK Sirius FK 20 5 3 12 -16 18
14 Falkenbergs FF 20 3 7 10 -22 16
15 AFC Eskilstuna 20 3 5 12 -22 14
16 GIF Sundsvall 20 2 6 12 -13 12