Premier League

Championship – på väg upp: omgång 45

ANNONS

Säsongens Premier League är på väg in i avgörande skeden i båda halvorna av tabellen. Samtidigt som det gäller som mest är det dock dags att börja blicka ännu längre ned än botten av PL – nämligen mot toppen av Championship. Peter A Linhem guidar oss återigen genom kandidaterna som gör upp om de tre platser som ska fyllas av nykomlingar. Här kommer en rykande färsk del om ett lag som under måndagskvällen i princip säkrade sin första säsong i engelska högstaligan någonsin: AFC Bournemouth.

Tidigare:
Omgång 41: Middlesbrough
Omgång 42: Watford
Omgång 44: Norwich

The Bournemouth Supremacy
Bournemouth är otroligt nog klara för Premier League i och med måndagskvällens 3-0-vinst mot Bolton. Jag har tidigare skrivit en mer utförligt om Bournemouths “origin story” som är samma i genre som Toshack-Swansea, Hull, och nutids-Swansea där en liten skuldbelagd klubb mot alla odds tar sig från League 2 ända till Premier League. Men här tänkte jag istället diskutera Eddie Howe, ägaren Maxim Demim, och så spelarna förstås.

Eddie Howe var en klubbikon redan som spelare i Bournemouth på 90-talet och hans främsta meriter är antagligen två U-21 landskamper för England och hans relativt stora övergång till Harry Redknapps Portsmouth. Hans karriär i Portsmouth på en högre nivå förstördes av två allvarliga knäskador, den senare troligen på grund av att den första missbehandlades, och inklusive ett lån till Swindon spelade Eddie Howe bara tävlingsmatcher för Portsmouth under de två åren.

Hans sista försök att ens fortsätta sin spelarkarriär ledde till att han blev utlånad tillbaka till Bournemouth där hans insatser imponerade tillräckligt för att Bournemouths ordförande skulle svälja stoltheten och vädja till fansen att försöka samla in pengar till att köpa tillbaka Howe. Bournemouth-fansen samlade in nästan £15,000 på bara två dagar.

Man kan kanske ifrågasätta den värvningen av spelaren Howe då de nämnda knäskadorna tvingade honom att ge upp sin karriär redan två år senare som 29-åring. Å andra sidan tog Howe smidigt steget från spelare till tränarstaben och som huvudansvarig för reservlaget. Men återigen förlorade Bournemouth honom då Bournemouths manager Kevin Bond sparkades och hela hans tränarstab, inklusive Howe, fick sparken med honom. Det verkar dock bara ha varit för att låta nästkommande manager bestämma vilka som man skulle behålla och Eddie Howe återvände denna gången som ungdomstränare.

Anledningen till att Eddie Howe kort senare blev Bournemouth-manager var att Bournemouth säsongen 08/09 blev tillsagda att de skulle bli uteslutna ur The Football League ifall de inte kunde betala sina skulder, och de tvingades började säsongen med 17 minuspoäng. Managern Jimmy Quinn lyckades inte särskilt bra med de förutsättningarna och utan några resurser att anlita en rutinerad ersättare fick Eddie Howe chansen. Delvis kan man tolka det som att ledningen desperat behövde någon fansen skulle uppskatta och vem är då bättre än en tidigare lagkapten? Likt hur Alan Shearer utan managererfarenhet skulle rädda Newcastle från nerflyttning 08/09 till exempel.

Eddie Howe höll dem kvar trots det rejäla poängavdraget, säsongen därpå vann de uppflyttning från League 2, och när Howe lämnade Bournemouth i januari säsongen 10/11 låg Bournemouth trea i League1. Howe värvades av Burnley där hans jobb inte var lika kritikerrosat men det är nämnvärt att i det nuvarande Premier League-spelande Burnley återfinns flera Howe-värvningar som Trippier, Mee, Shackell, Vokes, och framför allt Danny Ings. Danny Ings värvades dessutom från Bournemouth där Howe gav honom hans A-lagsdebut.

Howe lämnade Burnley till förmån för Bournemouth som inlett spektakulärt uselt i League 1 men under Howe påbörjade de en lång obesegrad svit matcher som ledde till uppflyttning till The Championship. Första säsongen i The Championship slutade de bekvämt bortom nerflyttning på en tiondeplats och den andra säsongen är den nuvarande säsongen då de tagit klivet till Premier League.

Englands mest lovande unga manager eller Bournemouths bästa möjliga manager?
Ett uttryck man lätt slänger sig med kring Eddie Howe är hur han nu fått epitetet som England mest lovande unga manager, eller åtminstone en av de mest lovande. Vilket han onekligen förtjänat och på årets Football League Awards-gala utsågs han till årtiondets manager på grund av sitt enastående arbete med Bournemouth.

Men förutom att kallas lovande i England nästan är lika med en dödsdom kan det vara värt att fundera på ifall Howe är en ung lovande manager eller bara bäst för Bournemouth helt enkelt.

Fotboll, Engelska League Championship, Bournemouth - Birmingham City
Howe har väldigt mycket makt i Bournemouth. Alla ungdomslagen har på Barcelona-manér instruerats att spela likt A-laget som eh, också spelar ungefär som Barcelona fast om du ersätter Xavi med Scott Parkers svåger, Harry Arter, som inte platsade i Charlton, och spelar 4-4-2 oftast. Okej, inte särskilt Barca-esque men de leder Championship ganska klart vad det gäller bollinnehav och kortpassningar. Swansea är en bra jämförelse fast Bournemouth är snabbare och direktare än vad Swansea var deras första säsong i Premier League. De kan ofta även påminna om Manchester City på det sättet att de också spelar 4-4-2-igt med inverterade yttrar och gärna med en mer släpande anfallare.

Howes tränarstab består nästan uteslutande av tidigare lagkamrater till Howe. Bland annat är hans assisterande, Jason Tindall, Howe’s mittbackspartner en gång i tiden.

Och trots att Bournemouth har en rik rysk ägare, Maxim Demim, har Eddie Howe till synes full makt över vilka som kommer och går. Deras största värvning var Callum Wilson för £3M och då var han ersättaren till Lewis Grabban som de sålde för £7M till Norwich. Demim har antagligen behövt ge ut en hel del löneförhöjningar och nobbat många bud på deras plötsligt eftertraktade spelare för att hålla Howes trupp intakt och de värvade till och med Kenwyne Jones på lån trots att han fortfarande har samma lön som när Cardiff värvade honom för att spela i Premier League, och Jones har mest nött bänk. För att inte tala om att Bournemouths publiksnitt på dryga 10,000 gör att laget inte är självförsörjande och deras läktarkapacitet på under 12,000 gör dessutom att de skulle behöva en ny arena för någon som helst ekonomisk självständighet. Hade det inte varit för att klubben fullständigt tvingats bygga om arenan 2001 efter en misslyckad utbyggnad hade Bournemouths arena fortfarande varit mestadels ståplatser och så sent som 2013 blev man klar med den fjärde läktaren. Men det är väldigt nämnvärt att förutom Kenwyne Jones är det mestadels samma spelare som tog dem upp från L2 och L1 så det är inte så att Demim gått in med massa pengar och köpt de bästa de hittat för stora summor likt Leicester försökte med under Svennis för flera år sedan eller hur både Blackburn och QPR köpte anfallare för nära £10M styck.

Det är intressant att följa relationen mellan Howe och Demim i Premier League, samt relationen mellan Demim och Bournemouth ifall Howe skulle lämna igen trots att han uppenbarligen är ämnad för Bournemouth. Jag vill dock ta tillfället i akt att klaga en del på andra Football League/Non-League-kännare som känner sig tvungna att sticka håll på Bournemouths askungensaga med att nämna Demim. Det är betydande skillnad på att köpa dyra spelare och att som Bournemouth utveckla spelare till dyra spelare men sedan få viss hjälp att behålla dem. Det känns lite väl självdestruktivt cyniskt att kräva att ett lag ska bli plundrat eller vara supporterägt för att kunna uppskatta dem. Som när man lastar AFC Wimbledon för Kingstonians problem.

Vad jag försöker säga är att det inte känns som att man bara kan plocka upp Howe och sätta honom plötsligt i en annan kontext som till exempel West Ham även om de i en Allardyce-lös framtid sannerligen är lockande. Framför allt vet vi inte än om Howe-Bournemouth i Premier League kan vara Swansea/Southampton eller om uppflyttningen till Premier League är slutet på deras Bad News Bournemouth-film.

Det som ändå talar för Howe förutom alla den uppenbara framgången är nog den nämnda Barca-influerade spelstilen, laget är ungt, och framför allt verkar man sällsynt bra på att utveckla sina spelare.

De har nämnda Harry Arter som värvades från Woking för pantpengar som nu är en av Championships främsta centrala mittfältare och blev denna säsongen framröstad av fansen till årets spelare i Bournemouth. En tuff innermittfältare med en fin vänsterfot som med sina åtta mål denna säsongen är blott lagets femte bästa målskytt.

Fotboll, Engelska League Championship, Bournemouth - Derby
Högeryttern Matt Ritchie har likt Bournemouth spelat sig upp från L2 efter att hans modersklubb Portsmouth släppte honom och han var en av Championships främsta spelare denna säsongen med 17 assist och 13 mål hittills. Hans spelstil påminner lite om David Silva eller Dusan Tadic i hans goda stunder. Högerytter som kliver in i banan med sin finkänsliga vänsterfot och han visade också i början av sin Bournemouth-karriär att han kan vikariera som vänsterback.

De har ligans bästa högerback i Simon Francis trots att han är 30 år och mestadels spelat i L2 & L1 under sin karriär. Deras mittbackar är lagkapten Tommy Elphick som släpptes av Brighton när de satsade mot Premier League och Steve Cook som inte heller ansågs bra nog åt Brighton och Cook spenderade nästan hela sin tid i Brighton utlånad till lag i femte- och sjättedivisionen innan han gick till Bournemouth där han nu gör bicycleta-mål.

Deras motsvarighet till Matt Ritchie på vänsterkanten är Marc Pugh som de värvade från Hereford och på det sättet han spelar ser det ut som att han fortfarande lurar bort L2-försvarare. Noterbart är det att både Pugh och Ritchie spelar på “fel kant” och går ofta in centralt i banan men båda ingen av dem är direkt Robben utan är kapabla att leda med fel fot och komma runt på kanten.

Charlie Daniels var en L1-vänsterback de värva från Leyton Orient och innermittfältaren Andrew Surman tappade sin plats i både Southampton och Norwich när de tog steget till Premier League. I mål har de Arthur “Holy Pole” Boruc som nu är till åren men fortfarande en smågalen och ofta kompetent målvakt.

I Leicester var Yann Kermogant ett skämt men här han spelat släpande bakom den unga kvicka Callum Wilson och från den positionen har Kermogant gjort 15 mål och 9 assist trots att han bara startat knappt hälften av deras matcher denna säsongen. Den andra hälften har Brett Pitman spelat och han har gjort 13 mål vilket är mindre oväntat än det att Pittman anpassat sig till att spela släpande istället för att vara toppforward. Toppforward är istället unge Callum Wilson som de värvade från Coventry inför säsongen. Han är ung, snabb, och inte helt polerad i många moment men svårstoppad när han får det att funka och har trots allt gjort 20 mål denna säsongen.

Man undrar ofta när man ser Bournemouth spela ifall dessa spelarna verkligen är så här bra eller om det är i någon slags kollektiv hypnos som gör ett gäng League 2 spelare till Premier League spelare. Framför allt har de under Howe haft långa perioder där de varit obesegrade i tre olika serier vilket för en att åtminstone försiktigt fråga sig hur det kan gå för dem i Premier League om det till exempel börjar spela mot de övriga nykomlingarna samt ett par moralsvaga lag som Newcastle eller West Ham. Det Bournemouth kan behöva till nästa säsong är något mer bredd centralt i försvaret och på mittfältet annars har de gott om anfallare och ett par intressanta yttrar i truppen som framför allt Ryan Fraser även om han inte levt upp till sin talang ännu. Samtidigt känns det också som att samspeltheten är en av Bournemouths styrkor så förhoppningsvis gör det inte några större förändringar likt många nykomlingar före dem.

Hittills har det enda som stoppat deras vinstsviter varit att Howe lämnat. Skulle Bournemouth kunna ha en Reading-lik säsong där de slutar på övre halvan i Premier League? Eller likt Hull konkurrera i toppen vid jul men sedan olikt Hull inte tappa allt förstånd och kanske likt sina tematiska föregångare Swansea och Southampton sluta på övre halvan?

Övriga Topplag
Helgen började med att ett annat lag blev klara för Premier League – Watford. En typisk 2-0 seger mot Brighton där Deeney och Vydra gjorde varsitt mål. Jag skrev om Watford tidigare här men det bästa om Watford kan ni hitta i alla videos som Watford spelare lagt ut från lagets firande. Alltifrån reaktionen i bussen när de fick reda på resultatet som tog dem till PL till när Ikechi Anya blev nersprutad med champagne.

Middlesbrough å andra sidan hade möjligheten att åtminstone fördröja Watford och Bournemouths segerfirande men förlorade 4-3 mot Fulham efter ha skickat upp sin målvakt för en hörna i slutminuterna vilket ledde till Fulhams segermål.

Norwich fick bara 1-1 borta mot Rotherham medan Derby åtminstone hämtade upp 1-3 mot Millwall till 3-3. Ipswich vann 2-1 vilket med stor sannolikhet säkrat dem en playoffplats. Dock gjorde båda Brentford och Wolverhampton sitt jobb och vann vilket innebär att ifall Derby förlorar nästa helg kan det innebära att de missar playoffspelet trots att de spenderat en stor del av säsongen som favoriter till ligatiteln.

Topp 8 (omgång 45)
1. Watford                45 | 27 –  7 – 11 | 90-49 | 88
2. Bournemouth     45 | 25 – 12 –  8 | 95-45 | 87
———-
3. Middlesbrough   45 | 25 –  9  – 11 | 68-37 | 84
4. Norwich               45 | 24 – 11 – 10 | 84-46 | 83
5. Ipswich                45 | 22 – 12 – 11 | 70-51 | 78
6. Derby                   45 | 21 – 14 – 10 | 85-53 | 77
———-
7. Brentford             45 | 22 –  9  – 14 | 75-59 | 75
8. Wolverhampton 45 | 21 – 12 – 12 | 66-54 | 75

/Peter A Linhem, @Linhem.

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
tisdag 26 mars
16:30 AIK - Vålerengen Träningsmatch
18:00 Litauen - Gibraltar UEFA Nations League - Liga C
18:00 Lettland - Liechtenstein Landskamp
18:00 Georgien - Grekland EM-kval
19:00 Norge - Slovakien Landskamp
19:00 Ungern - Kosovo Landskamp
19:00 Malta - Belarus Landskamp
20:00 Tjeckien - Armenien Landskamp
20:15 Danmark - Färöarna Landskamp
20:45 Wales - Polen EM-kval
20:45 Slovenien - Portugal Landskamp
20:45 Skottland - Nordirland Landskamp
20:45 Irland - Schweiz Landskamp
20:45 Tyskland - Nederländerna Landskamp
20:45 Ukraina - Island EM-kval
20:45 England - Belgien Landskamp
21:30 Spanien - Brasilien Landskamp
torsdag 28 mars
18:45 Barcelona - Brann UEFA Champions League, damer
19:00 Orebro W - Norrköping Träningsmatch, damer
21:00 PSG - Häcken UEFA Champions League, damer
fredag 29 mars
13:00 Lund - Rosengård Ettan södra
13:30 Bristol C - Leicester Championship
14:00 Torn - Torslanda IK Ettan södra
14:00 Vasalund - Karlbergs BK Ettan norra
15:00 Falkenberg - FC Trollhättan Ettan södra
16:00 Wrexham - Mansfield League Two
16:00 Karlstad - Täby Ettan norra
16:00 Norwich - Plymouth Championship
18:30 Köge - Kolding Danska ligan, damer
18:30 Blackburn - Ipswich Championship
19:00 Silkeborg - Fredericia Danska cupen
20:45 Ayr - Airdrieonians Skottland Championship
21:00 Cadiz - Granada La Liga
21:00 Watford - Leeds Championship
lördag 30 mars
12:00 Stocksund - Friska Viljor FC Ettan norra
12:30 Napoli - Atalanta Serie A
13:00 Gif Sundsvall - Östersund Superettan
13:00 Örebro Syrianska - Stockholm Internazionale Ettan norra
13:00 Eskilsminne - Tvååker Ettan södra
13:00 Wolfsburg - Essen Tyska cupen
13:00 Kaiserslautern - Fortuna Düsseldorf 2. Bundesliga
13:00 Kiel - Hansa Rostock 2. Bundesliga
13:00 Eintracht Braunschweig - Elversberg 2. Bundesliga
13:30 Newcastle - West Ham Premier League
13:30 Liverpool - Manchester C Women’s Super League
14:00 Getafe - Sevilla La Liga
14:00 Nordsjælland - Bröndby Danska ligan, damer
15:00 Örgryte - Utsikten Superettan
15:00 Genoa - Frosinone Serie A
15:00 Torino - Monza Serie A
15:00 Juventus - Fiorentina Serie A, damer
15:00 Norrköping - Malmö Allsvenskan
15:00 Fortuna Hjörring - Århus Danska ligan, damer
15:30 Eintracht Frankfurt - Union Berlin Bundesliga
15:30 Bayer Leverkusen - Hoffenheim Bundesliga
15:30 Borussia M'gladbach - Freiburg Bundesliga
15:30 Werder Bremen - Wolfsburg Bundesliga
15:30 Leipzig - Mainz Bundesliga
16:00 Chelsea - Burnley Premier League
16:00 Sheffield U - Fulham Premier League
16:00 Nordic United - AFC Eskilstuna Ettan norra
16:00 Tottenham - Luton Premier League
16:00 Nottingham - Crystal Palace Premier League
16:00 Jönköping - Olympic Ettan södra
16:00 Bournemouth - Everton Premier League
16:00 Oskarshamns AIK - Ljungskile Ettan södra
16:15 Almeria - Osasuna La Liga
16:30 Ålborg - SönderjyskE Danmark Division 1
18:00 Lazio - Juventus Serie A
18:30 Bayern München - Borussia Dortmund Bundesliga
18:30 Gijon - Racing Santander LaLiga2
18:30 Aston Villa - Wolverhampton Premier League
18:30 Valencia - Mallorca La Liga
20:30 Hertha Berlin - Nürnberg 2. Bundesliga
20:45 Fiorentina - Milan Serie A
21:00 Brentford - Manchester U Premier League
21:00 Barcelona - Las Palmas La Liga
söndag 31 mars
13:00 Livingston - Celtic Skottland Premiership
13:30 St Pauli - Paderborn 2. Bundesliga
13:30 Schalke - Karlsruhe 2. Bundesliga
13:30 Magdeburg - Hannover 2. Bundesliga
13:30 Greuther Furth - Hamburg 2. Bundesliga
13:30 Wehen - Osnabrück 2. Bundesliga
14:00 Celta Vigo - Rayo Vallecano La Liga
14:00 Gais - Brommapojkarna Allsvenskan
14:00 Helsingör - Naestved Danmark Division 1
14:00 Hammarby - Kalmar Allsvenskan
14:00 Piteå - Assyriska FF Ettan norra
14:30 Sollentuna - Umeå Ettan norra
15:00 Landskrona - Sandvikens IF Superettan
15:00 Trelleborgs FF - Oddevold Superettan
15:00 Liverpool - Brighton Premier League
15:30 Augsburg - Köln Bundesliga
16:00 Arsenal - Chelsea Women's League Cup
16:00 Viborg - Hvidovre Superligaen
16:00 Ängelholm - Norrby Ettan södra
16:00 Onsala - Ariana Ettan södra
16:15 Girona - Real Betis La Liga
16:30 Häcken - Mjällby Allsvenskan
17:30 Stuttgart - Heidenheim Bundesliga
17:30 Manchester C - Arsenal Premier League
18:30 Alaves - Real Sociedad La Liga
19:30 Bochum - Darmstadt Bundesliga
21:00 Real Madrid - Athletic Bilbao La Liga
måndag 01 april
12:30 Bologna - Salernitana Serie A
13:00 Örebro - Skövde AIK Superettan
13:00 Gefle - Helsingborg Superettan
13:00 Karlstad - Hammarby TFF Ettan norra
13:30 Leicester - Norwich Championship
14:00 Köpenhamn - Bröndby Superligaen
14:00 IFK Göteborg - Djurgården Allsvenskan
14:00 Sirius - Halmstad Allsvenskan
14:00 Hilleröd - B93 Köpenhamn Danmark Division 1
15:00 Brage - Varbergs BoIS Superettan
15:00 Hobro - Kolding Danmark Division 1
15:00 Cagliari - Verona Serie A
15:00 Sassuolo - Udinese Serie A
15:00 Köge - Horsens Danmark Division 1
16:00 Coventry - Cardiff Championship
16:00 Stoke - Huddersfield Championship
16:30 Elfsborg - Värnamo Allsvenskan
16:30 AIK - Västerås SK Allsvenskan
18:00 Silkeborg - Århus Superligaen
18:00 Lecce - Roma Serie A
18:30 Ipswich - Southampton Championship
20:45 Inter - Empoli Serie A
21:00 Villarreal - Atletico Madrid La Liga
21:00 Leeds - Hull Championship
onsdag 03 april
20:30 Arsenal - Luton Premier League
20:30 Brentford - Brighton Premier League
21:15 Manchester C - Aston Villa Premier League
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 30 20 4 6 35 64
2 IF Elfsborg 30 20 4 6 33 64
3 BK Häcken 30 18 3 9 30 57
4 Djurgårdens IF 30 15 5 10 5 50
5 IFK Värnamo 30 14 3 13 3 45
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 Kalmar FF 30 13 6 11 -5 45
7 Hammarby IF 30 11 11 8 2 44
8 IK Sirius 30 12 6 12 7 42
9 IFK Norrköping 30 12 5 13 0 41
10 Mjällby AIF 30 12 5 13 -2 41
11 AIK 30 9 9 12 -4 36
12 Halmstads BK 30 9 9 12 -14 36
13 IFK Göteborg 30 8 10 12 -4 34
14 IF Brommapojkarna 30 10 3 17 -13 33
15 Degerfors IF 30 7 5 18 -32 26
16 Varbergs BoIS 30 3 6 21 -41 15