• Publicerat 3 juni, 2015
  • Skrivet av Bo Petersson
  • 0 Kommentarer

Historien började 1981 när jag tränade Östersund för andra gången. Det pratades mycket om en 14-15 åring. Ryktet gick att vi hade en extrem talang i klubben – Hans Eskilsson.

Jag var a-lagstränare och tog upp honom i a-truppen. Han spelade ingen seriematch under min tid men debuterade för a-laget något år efter. Jag minns honom som en kille som var extrem i allt han gjorde. Han tränade mycket och uppfann väl själv en kost- och näringslära som ingen i fotbollen pysslade med då. Han var fantastiskt bra i ung ålder och det var inget överraskande att han sen fick en bra karriär. Han körde på åtta-tio pass i veckan och gjorde det alltid med glädje, han brann verkligen för fotbollen. Att han la ner de åren på träningen ledde honom ända fram till landslagsspel och en bra karriär utomlands och i Sverige.

Jag har träffat honom under resans gång även om jag inte haft honom i något av mina lag. Jag har betraktat honom från sidan och han är ett föredöme på alla sätt. Sitt sätt att leva, sitt sätt att organisera. Han har alltid gått den seriösa vägen och fått betalt för det. Som karaktär och person inom idrotten är han oklanderlig.

Han är också ett exempel på det att man inte behöver ha massa gratis för att lyckas. Han hade inte världens bästa touch elelr teknik och sprang inte direkt runt och gjorde massa Cruyff-finter. Men han utmärkte sig med sin attityd och vilja. Han var helt klart en forwardstyp med sin löpstyrka och fysiken var hans adelsmärke. Sen blev han ju efterhand omskolad till en utmärkt försvarsspelare. Med vilja, karaktär och attityd kan man ta det väldigt långt.

Han hade ju också framgångar som pokerproffs, vilket inte förvånar mig ett dugg. Jag tror man måste vara en strategisk person med huvudet på skaft för att lyckas där, och sådan är han definitivt.

Han var proffs utomlands och spelade i landslaget, men allra störst är han förstås hos Söder-publiken. Jag tror hammarbyare minns honom som en av de legendariska spelarna. Han får också representera Östersund när det ska ritas fotbollskartor. Han är en av få spelare, jag kan inte komma på någon mer på rak arm, som fostrats i Jämtland och tagit sig till den nivån Hasse var på.