Igår blev det så tilllslut klart. Han lämnar oss. Han som varit vår klart starkast lysande stjärnan de senaste dryga sex åren. Han som vunnit den interna skytteligan fyra av de senaste fem säsongerna och hela allsvenskans en av dessa. Han som varit lagkapten de två senaste säsongerna. Han som på sätt och vis personifierat hela IFK de senaste åren. Han, som oavsett vad han gör, alltid kommer att välkomnas tillbaka med öppna armar.

Jag har tidigare skrivit om hur jag känner för det faktum att han funderade på Shanghai, men nu när det är helt klart så återfinns bara en känsla av tomhet och ovisshet. Jag har inga större problem att förstå varför han väljer att flytta, och så länge han är glad så kan jag glädjas med honom. Jag vill även tro att klubbledningen kommer att hitta ett bra sätt att ersätta honom, oavsett om det innebär en kvalificerad värvning eller inte, men just nu tror jag ännu inte att jag förstått att Blåvitt kommer att ställa upp utan honom på planen, både 2014 och 2015.

Det är lätt att framställa det som att han sviker både laget och oss supportrar, men det är absolut inte det jag vill göra. Han är värd att göra mer eller mindre precis vad han vill med sin karriär. Det måste vi unna honom. En personlig dröm hade ju dock varit att få se vilken nivå han hade kunnat hålla i en skaplig europeisk liga. Eller snarare vilken liga som helst som man någorlunda enkelt kan följa och ha lite koll på. I min bok hade han säkert kunna vara en viktig pjäs i de flesta lag i t.ex. holländska Eredivisie. Med andra ord kräver jag nu att något vettigt svenskt tv-bolag tar sig i kragen och köper in rättigheterna till den kinesiska ligan, för jag vet knappt hur jag ska klara mig utan att få se honom spela fotboll.

Det är inte alltför många spelare som man kan skriva en hel text om utan att nämna dem vid namn och fortfarande veta att precis alla vet vem man pratar om. Han är en sådan. Det kommer säkert att ta ett tag till att inse vad som faktiskt har hänt, och sedan kommer det att bli otroligt intressant att se vad som händer med truppen fram till säsongsstarten. Rent objektivt så finns det få saker jag älskar så mycket inom idrottsvärlden som Silly Season, och detta lär verkligen bli en spännande sådan. Men lika mycket som jag älskar ryktescirkusen så våndas jag över den när det handlar om IFK. Så här kommer en uppmaning till klubbledningen: Sitt lugnt i båten, fatta kloka genomtänkta beslut och låt alla andra sköta cirkusen!

Avslutningsvis. Tack för allt och jag hoppas innerligt att vi får se pappa Glenn på ett staket på en ranglig bortaläktare i slutet av 2015 skrika de tre magiska orden – ”Tobbe é klar!”.

/Martin Gustafsson
@MpaGustafsson