Hej på er, vänner! Idag vill jag prata lite om IFK Göteborg. Ingen jättesensation förstås, men lägg betoningen på ”lite” så får du faktiskt fram det jag menar. Idag känner jag nämligen att det är läge för motståndaranalys 2.0. Gårdagens resultat, ihop med vad som kommer att hända på Swedbank Stadion i kväll gör att jag nu tycker att vi ska ta oss en titt på vilka det är vi slåss emot, och vad som kan tänkas hända under den resterande delen av Allsvenskan. Låt oss läsa den allsvenska tabellen som den nu, i skrivande stund, ser ut.

1: Malmö FF 45 poäng

Analys: Årets MFF har visat sig ha en enorm högstanivå, men däremellan har svackorna ibland varit rejäla. Skåningarna tar emot Djurgården i kväll, och sällan har jag hoppats så mycket på en Djurgårdsseger (de vann ju lagens första möte i år, så varför inte göra om det). Om jag tar på mig de objektiva glasögonen så ser jag att MFF har en av Allsvenskans bästa målvaktsuppsättningar. Robin Olsen imponerade stort under våren, men är nu fastcementerad på bänken bakom Johan Dahlin. De har även offensiva spelare som tillhör seriens allra bästa, även om de inte är lika heta som firma Söder/Hysén (notera att detta skrivs med de objektiva glasögonen fortfarande på). Försäljningen av Tokelo Rantie kan mycket väl bli en sådan detalj som gör att laget inte riktigt orkar hela vägen. En annan fallgrop kan vara de tuffa bortamatcherna mot Helsingborg och Elfsborg.

MFF:s guldchans enligt hjärnan: 50%
MFF:s guldchans enligt hjärtat: 0%

2: Helsingborgs IF 44 poäng

Analys: Vårens suveräner. Såg ut att kontrollera det mesta fram tills transferfönstret öppnade, men väl där så valde viktige Alejandro Bedoya att lämna och samtidigt gick May Mahlangu och slet av hälsenan. Ett av seriens två bästa centrala mittfält var därmed historia. Och även om HIF fortfarande vunnit en och annan match under sensommaren, så får jag känslan av att de inte kommer ha någonting med avgörandet att göra. Det känns verkligen som att formen är på ständigt nedåtgående och tappet mot Häcken igår förstärker bara den känslan. Dessutom har laget inte mindre än tre riktigt tuffa matcher kvar (Malmö hemma, Elfsborg borta och AIK borta) och jag kan inte de att de tar mer än två poäng i dessa.

HIF:s guldchans enligt hjärnan: 10%
HIF:s guldchans enligt hjärtat: 0%

3: IFK Göteborg 44 poäng

Analys: Lördagens seger satt onödigt långt inne, men i slutändan är det tre poäng som räknas. Anfallarna må ha gått mållösa från Örjans Vall, men är fortfarande kanske seriens hetaste. Den defensiva tryggheten finns och spelschemat ser relativt trevligt ut för de avslutande omgångarna. Vid seger mot AIK nästa helg så tror jag bara det är nervositet och guldfrossa som kan stoppa Blåvitt från pyttipanna-party. Ja, visserligen även Malmös och Helsingborgs insatser men som tidigare skrivet så tror jag att de kan få problem, framförallt på Borås Arena. Nycklarna till guld är AIK-matchen och förmågan att bara ”göra jobbet” mot alla mittenlag vi möter efter det.

IFK:s guldchans enligt hjärnan: 30%
IFK:s guldchans enligt hjärtat: 100%

4: AIK 42 poäng

Analys: Efter en svag inledning har Gnagets insats under sommarmånaderna varit väldigt imponerande. Det har varit en konstig säsong hittills för Solnaklubben med tanke på Ivan Turinas tragiska bortgång och cirkusen kring Daniel Majstorovic, bland annat. Den spontana känslan jag får är att AIK får svårt att orka hela vägen in mål. De må ha en relativt bred trupp och även spelare som är bland de bästa i serien på sin position, men insatserna den senaste tiden har inte varit övertygande och det kommer nog att bli ett par poängtapp till innan säsongen är över. För att sticka ut hakan lite (återigen med betoning på lite) så säger jag: Förlust mot Blåvitt och AIK är borta från guldet.

AIK:s guldchans enligt hjärnan: 10%
AIK:s guldchans enligt hjärtat: 0%

Analysen är därmed över för den här gången. Slutsatsen som kan dras är väl framförallt att den närmsta en och en halv veckan kommer att bli extremt avgörande. IFK tar emot AIK, Helsingborg tar emot Malmö och Djurgården tar emot AIK. Herregud. Sju omgångar kvar. Sju omgångar kvar tills guldpytten åker fram, om vi ska följa mitt hjärtas intuitioner. Men framförallt är det sju omgångar av spänning, nervositiet och ångest för alla supportrar. Ta en vän i handen och håll i er, för den här avslutningen av Allsvenskan kommer att bli en galen åktur. På återseende!

/Martin Gustafsson
@MpaGustafsson