Hej på er denna vackra matchdag! Äntligen är det dags för Europaspelet att dra igång och om Elfsborg kan vinna med 7-1 i ett CL-kval så kan vi göra tvåsiffrigt på slovakerna. Skämt och sido, jag tror absolut att vi kommer att vinna matchen. Helgens misär gav nog killarna en nyttig tankeställare. Såg att Trencin hade ligapremiär i lördags. De vann med 4-0 mot ett lag, Nitra, som jag har om möjligt ännu sämre koll på. Har inte en aning om hur mycket det säger. Logiskt borde ju dock vara att de inte har hunnit få upp speciellt mycket matchtempo i kroppen ännu i alla fall. Det ska dessutom bli spännande att se om Lasse Vibe kan få lite speltid. Jag är otroligt nyfiken på honom.

Och på tal om nyförvärv. FotbollDirekt avslöjade ju igår att vi är nära att lägga beslag på en 27-årig norsk mittback vid namn Johan Laedre Björdal. Han är tydligen inne på sin nionde raka säsong i Tippeligan och uppges kosta 1,8 miljoner kronor. Min reaktion var, först och främst, att jag har svårt att se poängen i att plocka in en medelålders spelare som uppenbarligen inte kommit längre i karriären än till Tippeligan (inget ont mot den, den är säkerligen minst lika bra som Allsvenskan, men det gör inte att det pirrar av förväntan i kroppen på mig). Dessutom spelar han på en position som jag, i ärlighetens namn inte tycker att vi behöver förstärka. Det borde åtminstone inte prioriteras. Ta varenda krona från den här affären och se till att säkra upp Dyrestam till exempel. Han är ung, lovande och ger en hel del slantar tillbaka när han senare säljs. Dessutom verkar det ju vara så att både Kjetil och Bjärs är tillbaka i spel inom överskådlig framtid. Vi klarar oss gott och väl med tre vettiga mittbackar och Hjalle.

Ska det värvas mer i sommar så ser jag mycket hellre en ung, lovande anfallare som inte har några problem med att vara back-up, men som samtidigt är redo att ta varje chans han får. Tyvärr känner jag inte att jag kan namedroppa några sådana på rak arm, men det är prio ett i min värld. Om inte herr Mild tänker likadant så hoppas jag i andra hand att man hittar en lösning på det centrala mittfältet. Det är alldeles för stor risk att Farnerud inte kan spela speciellt mycket mer och dessutom finns risken att Jacob blir såld.

På tal om anfallare så noterade jag denna fina sajts intervju med Ralf Edström där han konstaterade att han inte skulle vilja vara i Milds skor just nu och att Blåvitt riskerar ännu en mittensäsong om det blir så att Hysén flyttar. I grund och botten håller jag med honom. Det finns en uppenbar risk att vi får svårt att hänga med i toppstriden utan Tobbe, och ytterligare en mittensäsong skulle onekligen göra att Håkans jobb är i fara. Jag hoppas verkligen att alla som är inblandade i värvningsprocessen, och då framförallt Mild, värderar rätt under den kommande månaden och satsar ordentligt. Det är inte läge att spela fegt på marknaden nu.

Nej, nu försöker jag sluta oroa mig över framtiden, litar på de ansvariga och riktar fokus mot kvällen. Dags att erövra Europa igen!

/Martin Gustafsson
@MpaGustafsson