Sen söndagskväll och jag har äntligen lyckats hitta lite tid att skriva. Å andra sidan så kanske det var bra att jag inte skrev någonting direkt efter match igår för då var jag så förbannad att jag knappt visste vad jag hette. Fotbollshelgen överlag har varit nästintill katastrofal och kaosartad, men jag får väl försöka reda ut saker och ting nu.

Vi börjar med matchen igår. Jag överdriver knappast när jag säger att det var ett fruktansvärt bottennapp. Mitt humör blev dessutom inte bättre av att jag hade alldeles för många sjungande AIK-fans utanför balkongen… Den blåvita inställningen på planen var under all kritik och det var inte många spelare som lämnade Grimsta med hedern i behåll. Jag ska från och med nu sluta utnämna matcher till ”bra matcher att vara avstängd i”… De enda positiva sakerna jag kan komma på är att Söder fortsätter att glöda och att några av de unga killarna fick känna på Allsvenskan utan att göra bort sig.

Mest fokus igår riktades dock mot Pontus Farnerud. Direkt efter att han tvingades bryta matchen börjades det spekuleras i huruvida han nu tvingas lägga skorna på hyllan för gott för att det inte finns något mer att göra åt hans trasiga höft. Trots att han inte spelat speciellt mycket i år så vore det ett enormt avbräck för IFK om Pontus lägger av. Utan honom står vi med två riktigt bra centrala mittfältare, en som fortfarande har en hel del att bevisa (Ja Nordin jag pratar om dig) och flera yngre förmågor. Inte direkt stabilt inför en matchtät höst. För att inte ens tala om hur tråkigt det vore för Pontus själv att inte få avsluta en lång och framgångsrik karriär på sina egna vilkor. Jag hoppas verkligen att det löser sig på något vis. Kämpa Pontus!

Jag är otroligt imponerad av John Alvbåges förmåga att stå i direktsänd tv, vara enormt besviken och förbannad, och samtidigt lyckas censurera sig själv. Rakt upp i piiiip!

Om vi nu släpper allt skit som hände på planen igår och går vidare så är inte heller nästa sak på dagordningen speciellt rolig. Det kryper i hela mig av obehag när det ryktas att ”Tobbe” ska lämna klubben, och framförallt när det ryktas om en så pass anonym liga om den israeliska. Jag unnar verkligen vår lagkapten all framgång och jag har inte heller svårt att se varför det eventuellt är intressant att ta en sista sväng utomlands. Det som är svårt att se är att hur Blåvitt ska klara sig utan Hysén. Nej, det är klart att en spelare inte gör ett helt lag eller en hel förening, men med de senaste sex åren i åtanke är nog ”Tobbe” jävlar i mig på gränsen. Att tappa honom vore att tappa den som varit klubbens stora ansikte utåt sedan 2007. Ingen har egentligen varit nära hans nivå på den fronten. Nej, stanna här i trygga Allsvenskan med oss som verkligen älskar dig ”Tobbe”!

Noterade att sportchef Mild avfärdade en värvning av Gunnar Heidar Thorvaldsson med ungefär samma resonemang som jag lade fram häromdagen. En klok man ibland den där Håkan. Ser även att det återigen pratas om Thorvaldssons lagkompis, Martin Smedberg-Dalence, till Blåvitt. En mycket bra spelare, men absolut inte en värvning som behövs i sommar, framförallt med tanke på Vibe-köpet.

Nu laddar vi för hemmamatch i Helsingborg och återupprättad heder med en överkörning av de stackars slovakerna från Trecin. IFK mot Europaguld!

/Martin Gustafsson
@MpaGustafsson