Det har varit en minst sagt händelserik vecka. Men vi börjar med det viktigaste.
Bjärsa är klar!
Kontrakt till och med 2017, är det sagt. Och det är bara att börja jubla. Bjärsa och Adam är en duo värd att bygga backlinjen på de kommande fem åren eller så, spelare som vet vad de gör och som kan göra det ett bra tag till. Nu kan Håkan fokusera på att hitta en långsiktig partner till Bjärsa i mittbackslåset, Kjetil sköter sig bra men han närmar sig de hundrasju och lär inte vara vårt förstaval om två år (kanske inte ens om ett).

*****

Frågan nu är bara om Dyre också kritar på…

*****

Så, nästa punkt, Norrköping borta.
Så djäfvla gött med tre pinnar!
Inför matchen såg jag Jens Fjällström prata om en nykomponerad backlinje som mot DIF skötte sig ”riktigt riktigt riktigt bra” (märk väl, det var verkligen tre ”riktigt” i den meningen), jag vet inte alls vilken match den gode Fjällström såg i måndags men det måste ha varit någon helt annan än den som nästan tvingade mig att byta underbyxor ett par gånger om.
Förvisso hade vi ett par liknande lägen mot oss även i Norrköping, men på det stora hela kändes det ändå som ett steg mot det bättre och försvaret slog inte bort riktigt lika många passningar… man får vara glad för det lilla just nu. Och tre poäng var minst sagt väldigt väldigt väldigt viktigt (för att använda mig av Fjällströms treupprepningarregel).
Trots att vi inte hade kontroll över matchen, utom kanske möjligen under de där få flyktiga sekunderna mellan 2-0 och 2-1, så gick det ändå vägen. Nu hoppas vi på snabba tillfrisknanden inför måndagens match, som tabellen ser ut har vi inte råd att tappa några poäng alls.

*****

Söder går in och spelar på kraft. Då blir det mål! Och så fullföljer han helav vägen in på mål, då sitter den igen. Vi hoppas att det lossnar för Kamrat Söder i och med detta. Han lär få spela de kommande matcherna och vi behöver honom i form.

*****

Sjukt kul att se en oerhört bitter Janne Andersson intervjuas av C More efter matchen. Jag kan inte annat än att lida med honom. Janne är en bra tränare och hans lag är det bättre för dagen, men de missar sina chanser och vi har alla former av tur på vår sida. Bästa sättet att vinna är alltid knappt och orättvist…

****

Böterna efter cupfinalen blev klara i veckan (i alla fall första omgången, sånt kan ju svänga rejält innan det är klart). Det var väl bara att vänta sig ganska rejäla sådana. Pyroteknik, planstormning (även om den till viss del var planerad) och en kastad bengal var väl lite för mycket för att förbundet bara skulle stoppa händerna i fickorna. Jag har egentligen inte så mycket att säga om att vi straffas, systemet kan kännas väldigt lynnigt och reglerna tämligen oklara, men någonstans går det ändå att ana lite vad som komma skall i majoriteten av ärenden.
Som jag läste domen straffades dock inte DIF för de inkastade stolarna, varav en träffade en matchvärd i huvudet. En mycket märklig signal att skicka, måste jag säga. Men konspiratorisk som jag är så muttrar jag återigen något om att 08-klubbarna alltid lever lite efter egna regler. ”All animals are equal, but some animals are more equal than others” .

*****

Och så till lite silly season.
DMK ut, den såg jag verkligen inte komma. Och till Premier League dessutom. Skrällkänslan är lite den samma som när det stod klart att David var den av de tre Elmarna som skulle hamna i den engelska högstaligan. Logik och fotboll går inte alltid hand i hand. Men jag kan inte göra mer än att önska unge DMK all lycka hos ”Black cats”.
Självklart är det surt att se en talangfull spelare lämna laget, men för blåvitts del måste det ändå kännas ganska okej att få in lite pengar istället. DMK hörde inte till stommen vi bygger våra kommande SM-guld på och hans roll är en där en rotation inte är helt förödande.
Ersättaren verkar ju också vara klar. Lasse Vibe blev lite av utdragen historia, men så kom då tillslut en bekräftelse på att vi har dansken i hamn.
Då jag inte ser allt för mycket dansk ligafotboll så har jag verkligen noll och ingen koll på killen, men han verkar välscoutad och eftertraktad, så det är väl alltid något. Som jag förstått det så handlar det om en snabb spelare som kan spela både på topp och på någon av kanterna. 26 år gammal är han förhoppningsvis också något mer rutinerad än några av sina konkurrenter i truppen, något som lär behövas under hösten.

*****

Det är väldigt svårt att se vad ytterligare som kan tänkas komma in under sommaren. Jag hade gärna sett en ny mittback av klass och kanske en ren striker (det har pratats om Berg vilket känns tämligen otroligt, men kan vi hitta en liknande spelartyp så är jag nöjdväldigt nöjd). I övrigt handlar det om att ersätta det som kan tänkas försvinna, och självklart om att sälja en viss brasse som vi inte behöver nämna vid namn..

*****

För övrigt önskar vi upplysa om ett nytt erbjudande i kiosken på GU. Köp två korv med bröd och få Sobralense på köpet.
Överpris? Kanske…

*****

Mjällby hemma på måndag. Can’t hardly wait!

*****

Frid och kärlek! Och glad midsommar!
/Fredrik