• Publicerat 9 september, 2016
  • Skrivet av Johan Velagic
  • 0 Kommentarer

Hur bra är allsvenskan – på tonårsviset? Alexander Isak och Jesper Karlsson är ”popnamn” som snabbt dragit till sig stora rubriker. Men det fullständigt vimlar av intressanta stortalanger i allsvenskan. FD:s talangexpert listar här topp-10.

Alexander Isak tog hela fotbolls-Sverige med storm när han i våras slog sig in i AIK:s startelva.
Sedan ploppade Falkenbergs Jesper Karlsson upp och har imponerat stort för jumbolaget. Norrköpings tonåringar fortsätter att utvecklas och ta flera stora kliv mot utlandet. Nedan följer en lista med dem tio hetaste och mest formtoppade tonårstalangerna i allsvenskan just nu.

Namn, födelseår, position, klubb
10. Oscar Linnér, 1997, målvakt, AIK

Johan Velagic kommentar:
– Enda svenska tonårsmålvakten som fått speltid i allsvenskan i år. I fjol spelade han två matcher i år höll 19-åringen nollan mot Örebro precis innan EM-uppehållet. Jämngamle målvaktskollegan Andreas Vaikla är den andra tonårsmålvakten som spelat i allsvenskan 2016. Sedan finns det en kvintett svenska tonårsmålvakter som suttit med på bänken i år. David Olsson (IF Elfsborg), Marko Johansson (Malmö FF), John Håkansson (Kalmar FF), Kalle Joelsson (Helsingborgs IF och Pontus Dahlberg (IFK Göteborg). Namn som ger en stor tro på att den svenska återväxten bland målvakter ser riktigt stark ut.

9. Patrik Karlsson Lagemyr, 1996, offensiv mittfältare, IFK Göteborg

Johan Velagic kommentar:
– Stod för ett litet genombrott under vårsäsongen då han fick en drös med inhopp och hamnade i målprotokollet två gånger. Fick till slut starta två matcher innan en fotskada hållit 19-åringen borta från spel de senaste omgångarna. En väldigt speciell spelare då han måste vara en av ligans minsta spelare, samtidigt som han är en av ligans absolut största lirare.

8. Tesfaldet Tekie, 1997, central mittfältare, IFK Norrköping

Johan Velagic kommentar:
– En fröjd för ögat att se. 19-årige Tekie är oerhört trygg med bollen och slår genialiska passningar. En smart spelare som läser spelet väldigt bra. Gjorde sin debut i fjol, då blev det sex framträdanden. I år har han redan gjort 16 matcher, varav elva från start. I och med jämngamla lagkompisen Eric Smiths återkomst från skada har konkurrens hårdnat än mer. Tidigare i år fick Tekie ett fint kvitto då han blev uttagen till U21-landslaget av Håkan Ericson.

7. Calle Johansson, 1998, offensiv mittfältare, Kalmar FF

Johan Velagic kommentar:
– En skön lirare som verkligen var på väg mot sitt stora genombrott innan en skada satte stopp för denna säsong. Fick rikligt med speltid innan skadeproblemen kom. Förutom ett mål och en assist bjöd 18-åringen på finfint spel. En väldigt smidig spelare med en underbar blick för spelet, en härlig spelfördelare. Har en fantastisk bollbehandling och en bra teknik. Redo att ta allsvenskan med storm nästa år då han kommer att vålla stora problem för många allsvenska försvar.

6. Mattias Svanberg, 1999, central mittfältare, Malmö FF

Johan Velagic kommentar:
– Trots att han står antecknad för endast nio minuter i allsvenskan fördelat på två korta inhopp har han redan hunnit med att göra en assist. 17-årige Svanberg är en talang utöver det vanliga och att han redan är uppe i topplaget Malmö och konkurrerar om speltid säger en hel del. En läskigt komplett spelare. Han har inte direkt några svagheter alls faktiskt. Innehar ett väldigt brett fotbollsregister. Tidigare i veckan blev han målskytt när han gjorde sina första matcher för P98-landslaget. Att en underårig blir uppflyttad redan på den nivån är väldigt ovanligt i Sverige. Ännu ett bevis på Svanbergs talang.

5. Jordan Larsson, 1997, anfallare, Helsingborgs IF

Johan Velagic kommentar:
– Överlag har han haft en otroligt bra säsong och är Helsingborgs bästa målskytt med sina fem mål. Något som gett honom chansen i U21-landslaget redan. Väl i debuten sänkte han Georgien med matchens sista spark. Fick även ett inhopp nu senast i kryssmatchen mot Spanien. I allsvenskan går det, precis som för hela laget, lite trögare nu. Sex raka matcher utan vinst och 19-åringen har inte nätat sedan i början av juli.

4. Alexander Isak, 1999, anfallare, AIK

Johan Velagic kommentar:
– Har haft en makalös säsong där han slagit rekord och skrivit in sig i historieböckerna. 16-åringen har stått för imponerande fyra mål. Det senaste kom i förrförra omgången i vinsten mot Örebro. Ett skönt sådant efter att ha missat ett par omgångar på grund av magsjuka. Det som imponerats mest är dock hans extremt mogna spel. Isak besitter en otroligt hög fotbolls-IQ vilket är en väldigt stor del i varför han klarat av att kliva in i allsvenskan så pass bra som han har gjort. Tillbaka i P99-landslaget med. Under senaste samlingen var han en av lagets bästa spelare och hittade nätet en gång.

3. Filip Dagerstål, 1997, mittback, IFK Norrköping

Johan Velagic kommentar:
– Efter att ha fått snålt med speltid har nu 19-åringen sju raka matcher från start. Dagerstål kan spela vart som helst i försvaret och är heller inte helt ovan i rollen som städgumma precis framför backlinjen. Bäst är han dock som mittback och det var i den positionen han spelade samtliga minuter i U21-landslagets ödesmatcher mot Kroatien och Spanien. Avklarade sin U21-debut med bravur.

2. Linus Wahlqvist, 1996, högerback, IFK Norrköping

Johan Velagic kommentar:
– Trots sin ringa ålder på 19 år gör Wahlqvist redan nu sin tredje ordinarie säsong i allsvenskan. Och utvecklingen fortsätter att peka uppåt. Är nog den spelaren hos mästarna som ligger närmast till hand för en utlandsförsäljning. Trots att han är en av ligans absolut bästa högerbackar är han lika bra som mittback med. Given i U21-landslaget nu när Krafth får chansen i A-landslaget. Fortsätter Wahlqvist på den inslagna vägen är det nog inte helt otänkbart att Janne Andersson ringer in sin förre adept för än större uppdrag inom en snar framtid.

1. Jesper Karlsson, 1998, ytter/anfallare, Falkenbergs FF

Johan Velagic kommentar:
– Här snackar vi genombrott. Efter flera inhopp lossnade det rejält för 18-åringen under sommaren. Förutom fyra mål och två assister på sina 16 matcher har Karlsson stått för ett frejdigt spel. Är lika bra anfallare som ytter. En väldigt spännande spelartyp dessutom. Är snabb, teknisk och irrationell som älskar att utmana. Sådana spelare växer inte direkt på träd i Sverige. Har även gått från gränsen till landslagsman till en av nyckelspelarna i P98-landslaget som EM-kvalar senare i höst. Ska bli hyperintressant att se vart Karlsson spelar nästa säsong. Han är på tok för bra för att följa med jumbon Falkenberg ner i superettan.