• Publicerat 19 juni, 2016
  • Skrivet av Johan Velagic
  • 0 Kommentarer

Vårsäsongen av allsvenskan har bjudit på massvis med intressanta debutanter. Calle Johansson i Kalmar. Patrik Karlsson-Lagemyr i IFK Göteborg. Alexander Isak i AIK. Tre exempel på unga talanger som debuterat och tagit för sig ordentligt. Vilka gör samma resa i höst? Jag har listat tio stortalanger som kan debutera i allsvenskan innan året är slut.

Namn, född, position, klubb
10. Prosper Kasim, 1996, yttermittfältare, IFK Göteborg
Har suttit med på bänken vid tre tillfällen under vårsäsongen. Eftersom han inte är junior kanske han hade mått bäst av en utlåning istället för att bara matchas i U21-serien. Väldigt snabb ghanan som även kan spela som anfallare. Gjorde det i U19-finalen i fjol och sänkte då Djurgården tillsammans med Karlsson-Lagemyr. Landslagsmeriterad då han bland annat spelade U20-VM förra året. Kom samtidigt som Lawson Sabah som redan avklarat sin debut i allsvenskan.

9. Erik Andersson, 1997, central mittfältare, Malmö FF
Kanske inte jättetroligt att stortalangen Andersson gör sin debut i allsvenskan denna säsong heller. Efter det sanslösa tidiga genombrottet i superettan som 15-åring i Landskrona är den centrala mittfältaren nu åter i landets näst högsta serie. Utlånad till Trelleborg från Malmö som dock kan kalla tillbaka honom när så önskas. Några skador eller försäljningar i Malmö är nog Anderssons enda chans till debut i år. Alternativt att han gör succé i Trelleborg.

8. Tidjani Diawara, 1998, anfallare, IFK Norrköping
Går riktigt starkt i ett svagt Sylvia i division 2. Den snabbe anfallaren har smällt in åtta mål efter tolv omgångar. Är därmed lagets bästa målskytt. Totalt har Sylvia gjort 19 mål, Diawara har alltså nästan stått för hälften av målen. Tillhör IFK Norrköping, men är utlånad till samarbetsklubben Sylvia som för närvarande ligger trea nerifrån som betyder kvalplats ner i seriesystemet. Steget från division 2 till allsvenskan är stort, men chansen finns där. Spceillt om duon Kujovic och Nyman försvinner i sommar.

7. Mattias Andersson, 1998, mittback, Malmö FF
Smart och hård mittback som har utvecklats mycket på sistone, tagit stora kliv. Imponerade stort i höstas i UEFA Youth League mot meriterande motstånd. Väldigt svårt att slå sig in bland mittbackarna i a-laget. Arnason, Bengtsson och Brorsson är alla av ytterst allsvensk klass. Felipe Carvalho däremot får snålt med speltid och om han lämnar kan mycket väl Andersson kallas upp till seniortruppen.

6. Anton Maikkula, 1997, högerback, Kalmar FF
”Han är som en grävling. Kör man på honom med en bil är det bilen som skadas mest och blir bucklig”. Orden kommer från Henrik Rydström när han skulle beskriva sin adept. Maikkula är en stenhård kantspringare som trivs bäst som högerback. Kan även spela högre upp i banan och även ute till vänster om så krävs. Skadade sig i början av året och har haft lite skadebekymmer som troligtvis hållit honom borta från a-laget. Med på bänken i fjol och borde vara med nu också om han bara håller sig frisk.

5. Edvin Crona, 2000, anfallare, Kalmar FF
Jättetalang som har alla förutsättningar att lyckas. Redan nu har han en extremt imponerande fysik. Trots det är hans smartness det som sticker ut mest. Sätter alltid laget först och har en förmåga att alltid spela enkelt och ta rätt beslut. Väldigt uppoffrande spelstil som nog kommer att gå hem på Guldfågeln Aren i framtiden. Utöver allt är han dessutom en riktig klassavslutare av rang. Trots sin ringa ålder skrev han tidigare under säsongen på för fyra år för Kalmar. Har redan varit med på massvis med träningar med a-laget och även gjort träningsmatcher där han självklart även målat. Nu när Antonsson sticker till Leeds, Pär Ericsson lämnat klubben och Papa Diouf bör Crona ha en hyfsad chans till debut redan i år. Vilket hade gjort honom till allsvenskans allra första 2000-talist.

4. Pontus Dahlberg, 1999, målvakt, IFK Göteborg
Trots sin unga ålder i kombination med det faktum att han faktiskt är målvakt har Dahlberg suttit med på bänken under hela säsongen. Enda matcherna stortalangen missade var när han var iväg och spelade U17-EM i Azerbajdzjan i maj. Väl där var han en av turneringens bästa målvakter och en av Sveriges nyckelspelare. Har däremot extremt svårt att få speltid då han har Alvbåge framför sig. Ska bli väldigt intressant att se om han kan behålla sin plats på bänken när den tilltänkta andremålvakten Erik Dahlin är tillbaka från sin skada. Med Cajtoft skadad och i brist på andra alternativ borde Dahlberg vara högaktuell för U21-landslaget redan nu.

3. Rickson Mansiamina, 1997, yttermittfältare, AIK
Tog stora steg under försäsongen och fick stort förtroende från Alm som, enligt Mansiamina själv, inte skulle ha några problem att spela mittfältaren i allsvenskan. I samband med hans kontrakt med AIK lånades han ut till finska IFK Helsingfors. Där har det blivit tio matcher varav sex från start. Med tanke på hans offensiva position kanske det är aningen oroväckande att han inte producerat några poäng. Däremot väger nog seniorfotboll i en högsta liga tungt. Lånetiden med Helsingfors går ut i sommar vilket gör att Mansiamina skulle kunna vara med AIK under hösten.

2. Teddy Bergqvist, 1999, anfallare, Malmö FF
Hyperintressant anfallare med högt fotbolls-IQ. Tongivande spelare för Sverige i U17-EM där höjdpunkten var när han avgjorde mot Frankrike med matchens enda mål och tog Sverige vidare från gruppspelet. Riktig målskytt som samtidigt inte har några som helst problem att spela fram sina medspelare, en riktig lagspelare. Belönades redan i fjol med ett lärlingskontrakt med Malmö och i sista omgången innan uppehållet satt han med på bänken. I den matchen fick jämngamle Mattias Svanberg göra sin allsvenska debut. Frågan är hur länge Bergqvist får vänta.

1. Moustafa Zeidan, 1998, yttermittfältare, Helsingborgs IF
Helsingborg stod för en riktig klassvärvning när klubben gjorde klart med Zeidan i början av året. Yttern som även kan spela som anfallare, men föredrar en nummer 10-roll, kom från Aston Villa. Tillsammans med Jordan Larsson slog han igenom ordentligt i division 2 och Högaborg. Många utländska klubbar fick upp ögonen för talangen som till sist valde Aston Villa. I vintras ville han hem igen då han ansåg att seniorfotboll skulle vara det bästa för hans fotbollsutveckling. Övergången strulade dock en hel del och Zeidans FIFA-licens dröjde. Utan licensen fick han inte spela i allsvenskan med Helsingborg. Nu däremot, i början av juni, kom äntligen hans licens vilket gör han tillgänglig för spel fram mot hösten. Har under året spelat med Helsingborg Akademi i division 2 och i U21-serien. Nu när han har alla papper i ordning för allsvenskan kan han verkligen bli en attraktion i ligan. Spelare med stor, stor, potential. Ska bli oerhört intressant att följa honom resten av säsongen.