• Publicerat 29 april, 2016
  • Skrivet av Johan Velagic
  • 0 Kommentarer

Edvin Crona går fortfarande i nian. Matte vid skolbänken varvas med A-lagsträning i Kalmar FF med Rasmus Elm. Tidigare i år belönades han med ett A-lagskontrakt och kan bli första 2000-talisten att spela i allsvenskan.
– Det hade så klart varit skitcoolt. Ingen har ju gjort det än och det är alltid roligt att vara först, säger Edvin Crona till FD.

När Edvin Crona var fyra år började han spela fotboll i Ljungbyholms GoIF, hemmahörande i division 5, efter att hans pappa var tränare där. I november 2014 flyttade den mycket lovande anfallstalangen till Kalmar FF.

Det har varit en intensiv period för Crona i Kalmar. Under hans första säsong i klubben i fjol spelade han i U17 division 1. Detta år stod han för en stark försäsong. Bland annat fick han debutera i A-laget genom ett inhopp i en träningsmatch mot finska SJK.

– Jag fick inte så mycket speltid, men det var riktigt coolt. Att komma in, göra debut och känna förtroendet. Det är stort, säger Edvin Crona.

Även säsongsinledningen har Crona inlett förtroendeingivande. 16-åringen har fått rikligt med speltid i U21-serien där han varit med vid samtliga fem matcher och smällt in tre mål. I U19-allsvenskan har han prickat dit fyra mål på sex omgångar. Utöver det har han tränat en hel del med A-laget.

– Det är väldigt häftigt så klart. Nu vet jag vilken nivå man måste hålla för att nå A-laget. Spelarna tar hand om mig på ett jättebra sätt och gör så att jag verkligen känner mig välkommen. Sedan är det är skithäftigt att träna med Rasmus Elm som, när han är frisk, är en världsspelare. Man märker det på bollberöringen, hans sätt att spela och kraven han har. Hela hans attityd till att spela fotboll kan man säga, säger Crona lyriskt.

En som följt ynglingens utveckling på nära håll är Kalmar FF:s akademiansvarige Jens Nilsson.
– Det är en sensationell framfart han har stått för på den här korta tiden. Bra spelare tar sig framåt snabbt, men samtidigt är han ödmjuk och vet vad han ska jobba med för att bli bättre, säger Nilsson.

Tror du att det kan bli en debut för honom i allsvenskan redan i år?
– Det finns en prognos om utvecklingen håller i sig att det inte alls är omöjligt för honom att beträda en allsvensk plan detta år. Det gäller att han arbetar hårt och levererar på träningar och matcher. Sedan uppstår det alltid skador och det kanske uppstår någon transfer. Möjligheten finns säkert där och då gäller det att man är redo. Han är väldigt ung och det är inte alls hela världen om det inte blir en debut för honom i år, men det är inte alls omöjligt, säger Nilsson.

Hade det blivit en debut i år hade han kunnat bli allsvenskans första milleniumspelare. Första spelaren född på 2000-talet att sätta sin fot på en gräsmatta i allsvenskan. 2013 blev Filip Sachpekidis (född 1997) allsvenskans yngsta målskytt någonsin. 2014 blev John Håkansson (1998) allsvenskans yngsta målvakt någonsin. 2015 fick Sead Haksabanovic (1999) rikligt med speltid i landets högsta serie. Håller trenden i sig även 2016 så får allsvenskan sin första spelare född år 2000. En som borde ligga bra till att bli den historiske första 00:an i serien är Edvin Crona.

– Det hade så klart varit skitcoolt. Ingen har ju gjort det än och det är alltid roligt att vara först. Samtidigt är det inget jag går runt och tänker på, men visst hade det blivit en stor grej om det nu blir så, säger Crona.

Vad är dina personliga mål denna säsong?
– Att spela så många matcher som möjligt i U19- och U21-laget. Jag hoppas också på ett inhopp i allsvenskan med A-laget, samtidigt är jag väldigt ung och blir inte besviken om det inte blir någon debut för mig i år.

Precis som han själv säger är han väldigt ung. Faktum är att han ännu inte har börjat gymnasiet. Anfallaren går fortfarande i nian och varvar skolbänken med träningar med Rasmus Elm.

– Jag går fortfarande i nian, men det funkar bra. Skolan förstår situationen och låter mig fokusera en del på fotbollen. Samtidigt får jag jobba igen ganska mycket. De fotbollsintresserade i skolan tycker att det är coolt att jag får träna med Rasmus Elm och dem andra spelarna. Sedan tycker de att det är kul att spela med en på gympan och rasten.

Trots hans ringa ålder tvekade inte Kalmar att skriva ett långtidskontrakt med sin guldklimp. Fyra år skrev han på för.

– Det kändes super att skriva på för Kalmar, det kändes verkligen helt rätt. Man märker verkligen att de tror på mig. Vi planerade in ett möte och pratade om saken. Det var ingen tvekan om att jag skulle skriva på. Jag blev lite överraskad först, men sedan var det bara intressant och spännande. Det finns ingen bättre plats för mitt utvecklande just nu, det är en perfekt miljö här i Kalmar.

Akademiansvarige Jens Nilsson i Kalmar FF om Edvin Crona…
”Trots sin ålder är han en otroligt smart och funktionell forward som löper mycket i djupled och spelar enkelt. Han har väldigt god avslutningsteknik vilket är bra då han ofta ser till att hamna i avslutningslägen. Fysiskt är han väldigt långt framme. Han har en behaglig personlighet. Utanför plan är han lugn, innanför linjerna brinner han. Han har väldigt höga krav på både sig själv och sin omgivning och ger alltid 100 procent, man ser aldrig 90 procent av (Edvin) Crona.”

A-lagstränaren Peter Swärdh i Kalmar FF om Edvin Crona…
”Vi får se. Det är en tidigt utvecklad spelare till fysiken. Jag ser honom som en djupledsspelare som samtidigt är väldigt smart och gör rätt saker när han är felvänd. Det mest spännande med honom är att det är en spelare som bygger på sitt fina spelsinne och det är det man ska lyfta fram. Jag har ännu inte lärt känna honom som person riktigt, men visst har han väldigt stor potential.”

Edvin Crona
Född: 25 januari 2000
Klubb: Kalmar FF
Moderklubb: Ljungbyholms GoIF
Position: Anfallare