• Publicerat 15 april, 2016
  • Skrivet av Johan Velagic
  • 0 Kommentarer

Det är en hektisk vecka för Joseph Colley. Först framröstad som Sveriges största försvarstalang på sin födelsedag och nu på fredag stundar Anderlecht i UEFA Youth League. Colley är enda svenska representant nere i Nyon där ungdomarnas egna Champions League avgörs.
– Målet är absolut att vinna turneringen igen, säger Joseph Colley till FotbollDirekt.

Som Colley berättade i sin segerintervju i samband med FD:s Talangpris så kom han till Sverige som nio-åring från Gambia. För första gången började han då spela klubblagsfotboll. Division 7-klubben Bro IK byttes snabbt mot talangfabriken BP innan han sommaren 2015 flyttade till Chelsea.
– Jag spelade i BP många år, det var där allt började en gång. Några av mina bästa vänner spelar fortfarande kvar där. Det var svårt att flytta från vänner och min mamma. Samtidigt är det värt det, ibland måste man ta sådana beslut, säger Joseph Colley.

Nu bor han in en värdfamilj tillsammans med tre andra lagkamrater bara 10-15 minuter från träningsanläggningen. Den nyblivne 17-åringen berättar även att skolan och livet utanför planen flyter på i den engelska huvudstaden.

Hur Colley hamnade i Chelsea visar prov på hans mångsidighet på planen.
– Jag spelade en turnering med Brommapojkarna i Köpenhamn 2013. Jag var anfallare, men vår mittback fick rött kort så jag fick gå ner på hans position. Jag var mycket bättre som mittback än anfallare. Chelseas scout såg det och sa till vår tränare som han redan kände att jag borde vara mittback istället. Så tränaren fortsatte att spela mig som mittback. Det gjorde Chelsea intresserade. De kontaktade mig och jag åkte dit för provspel, säger Colley.

Efter provspelet i Chelsea var det tänkt att han skulle testa med Ajax med, innan dess hade han varit och provspelat med Manchester United.
– Allt kändes bättre i Chelsea, de såg till att jag trivdes. Såg spelarna mig själv kom de fram till mig direkt och började prata tog hand om mig. I United kände jag mig inte lika välkommen. Här trivs jag jättebra, det känns hemma här.

Han är däremot inte sen att hylla sin forna klubb BP.
– Alla i Sverige som vet vilka BP är vet att det är en klubb som är jätteduktiga på att fostra unga spelare. BP har alltid visat kärlek för mig och tagit hand om mig på ett bra sätt. Klubben har bettyt väldigt mycket för mig.

Nu har han varit i Chelsea i tio månader. En tid han sammanfattar på följande vis.
– I början var det mycket upp och ner. Tränaren har sagt att han har varit nöjd med mig under de senaste månaderna. Att jag visar bra personlighet och att det går bättre och bättre spelmässigt. Jag är i form.

Ynglingen berättar att närmsta målen är att flyttas upp från U18-laget och bosätta sig i U21-laget permanent. Strax efter nyår kom U21-debuten och efter det har han gjort flertalet matcher för dem. Dessutom har han hunnit med att känna på A-lagets träningar.
– Jag har tränat med A-laget flera gånger. Det är jättestor skillnad från U21-laget. Det går så mycket snabbare och man måste vara med hela tiden, speciellt i mitten. Oscar, Fabregas och Matic är riktigt skickliga. De behöver inte ens titta upp när bollen kommer, de vet vart alla finns redan och bara släpper på en touch. Själv tänker jag, hur fan kan man se det där?

Även om A-laget är drömmen i framtiden fokuserar han på här och nu. Här och nu betyder semifinal mot Anderlecht i UEFA Youth League. Ali Suljic är lårskadad och missar matchen. Därmed blir Colley enda svensken som åker ner till schweiziska Nyon där slutspelet avgörs.
– Jag har aldrig sett Anderlecht spela tidigare, jag vet inte så mycket om dem. Jag har hört att det är ett bra lag, vi får se när vi spelar mot dem.

Vad säger du om UEFA Youth League som turnering?
– Det är en riktigt bra turnering för ungdomar. Vi får se hur det är att möta olika spelare och spelstilar från andra länder. Det hjälper utvecklingen och vi blir mogna. Det är bra kvalitet på turneringen.

Hur har ni presterat fram till semifinalen?
– Vi har ett väldigt ungt lag i år och har gjort det riktigt bra så här långt. Vi har spelat bra och fortsätter vi bara att spela vårt spel har vi en bra chans. Målet är absolut att vinna turneringen igen.

Colley är en av dem yngsta i laget, men det har inte hindrat honom från att få speltid. Första halvan av gruppspelet stoppades han först av att hans licens ännu inte hade kommit in och landslagsspel. Andra halvan däremot spelade han varenda minut. I åttondelen mot Valencia satt han på bänken och kvarten mot Ajax missade han eftersom han hade fullt upp med att ta Sverige till U17-EM. I dag fredag finns han däremot med igen. Avspark 13.00.

Semifinalerna fredag 15:e april
13.00 Chelsea-Anderlecht
17.00 Real Madrid-PSG

Båda semifinalerna samt finalen på måndag den 18:e april spelas i schweiziska Nyon.

FÖLJ FOTBOLLDIREKT FÖR DE SENASTE NYHETERNA OM SVENSK FOTBOLL!
TWITTER
FACEBOOK
INSTAGRAM

ELITEFOOTBALLSveriges bästa statistik-databas för svensk fotboll