• Publicerat 2 april, 2016
  • Skrivet av Johan Velagic
  • 0 Kommentarer

I fjol blev Sead Haksabanovic den näst yngsta spelaren i allsvenskan någonsin. I år valde han att följa med moderklubben Halmstad ner till superettan trots intresse från alla möjliga håll.
– Det är väldigt mycket locktoner från utlandet. Sen om vi blir av med honom redan i sommar eller efter säsongen är svårt att säga, säger Halmstads tränare Jan Jönsson till FotbollDirekt.

För snart två veckor sedan var han med och tog Sverige till U17-EM som avgörs 5-21 maj i Azerbajdzjan. Den lille kvicka mittfältaren startade samtliga tre matcher i det avgörande kvalet där laget inledde med förlust mot Portugal för att sedan slå både Kroatien och Wales.
– Vi slet hårt och kämpade för varandra. Vi förtjänade att gå vidare. Det är verkligen en för alla, alla för en som gäller i laget. Vi är ett hårt jobbande lag som gör allt med hög kvalitet, säger Sead Haksabanovic.

I avgörande matchen mot Wales krävdes vinst och det var inte förrän ungefär tio minuter från slutet som det matchavgörande 1-0 målet föll.
– När Alex (Alexander Isak) gjorde målet var enda tanken att vi inte skulle släppa detta. Vi skulle till EM. När matchen var slut var det bara att fira. Det går inte att beskriva känslan, men det var helt fantastiskt, säger Haksabanovic.

Kommer du att släppas till EM av Halmstad?
– Det är svårt att säga just nu. Det är inte säkert att jag spelar EM. Jag vill ju så klart spela i EM, självklart. Men går det bra för mig i superettan kanske man fortsätter där istället.

På samma fråga till tränare Jan Jönsson lät det på följande sätt.
– Vi får titta på dem datumen det gäller och försöka att föra en bra dialog med förbundet där vi försöker komma fram till vad som är bäst för alla parter, säger Jan Jönsson.

Om det är osäkert med hans deltagande i U17-EM är det desto säkrare att publiken får njuta av 16-åringens konster hemma i Sverige då superettan har premiär till helgen. För Halmstads del är det Sirius på bortaplan på måndag som gäller.
– Sirius är bra lag i superettan och det gäller att aldrig slappna av och göra allt till 110 procent. Det ska bli väldigt kul att äntligen få dra igång säsongen, säger Haksabanovic.

Målet med denna säsong är solklart.
– Att ta oss upp i allsvenskan direkt igen. Vi vill tillbaka dit. Personligen är det att hela tiden göra det bästa för laget och utvecklas så mycket som möjligt som spelare.

Förra säsongen blev han den näst yngsta spelaren genom historien att beträda en allsvensk plan. 15 år, elva månader och sex dagar var han i sin debut i förlusten mot Norrköping redan i andra omgången. Endast fyra månader äldre än vad Nicklas Bärkroth var när han debuterade för IFK Göteborg år 2007.
– Det är inget jag tänker på, men det är alltid bra att ha med sig. Det var stort och även väldigt nyttigt för mig både som spelare och som person. Resten av säsongen gick bra. Jag lärde mig mycket och utvecklades som spelare. Jag lärde mig att spela snabbare och hela tiden flytta bollen så att inte motståndare skulle hinna in på kroppen på mig.

Totalt blev det tio matcher för mittfältaren som ofta jämfördes med en annan stortalang från Halmstad, Fredrik Ljungberg.
– Fredrik (Ljungberg) var ju en riktigt bra spelare, så det var bara positivt. Jag känner ingen extra press utan tycker att det bara är roligt.

Fredrik Ljungberg blev proffs i England tidigt då han skrev på för Arsenal. Mycket talar för att det blir en liknande väg för unge Sead Haksabanovic som räknar upp klubbarna han har provspelat för. Chelsea, Liverpool, Manchester United, Manchester City och Aston Villa.
– Liverpool är mitt favoritlag och jag har alltid drömt att få spela där. Att vara där på provspel var som en dröm som gick i uppfyllelse, säger han.

Enligt tränaren Jan Jönsson har inte intresset för stortalangen svalnat, snarare tvärtom.
– Jag önskar ju att sälja till utlandet och undvika sälja till en svensk klubb. Med Smith (Eric) kom svenska mästarna och då fick vi böja oss. Men med Sead är det väldigt mycket locktoner från utlandet. Det vi hoppas på är att han får bra erfarenhet hos oss och utvecklas till en bättre spelare. Sen om vi tappar honom redan i sommar eller efter säsongen är svårt att säga. Allt hänger på hans utveckling, säger Jönsson.

Trots ett stort intresse för honom valde Haksabanovic att stanna kvar och följa med moderklubben Halmstad ner i Superettan.
– Det var inget svårt val. Jag tror att superettan blir bra för mig. Både för fysiken som jag behöver träna upp, men också mentalt tror jag man blir stark. Jag hade anbud från både svenska och utländska klubbar. Just nu mår jag bra här i Halmstad. Det är här jag går i skolan och just nu tänker jag bara på att utvecklas så mycket som möjligt och då tror jag superettan är ett bra alternativ.

Jan, vilken roll kommer Sead att ha nu i superettan jämfört med för ett år sedan i allsvenskan?
– Han har spelat dem flesta träningsmatcherna under försäsongen vilket är en indikation på att han mycket väl kan vara en startspelare. Men det är inte bara för hans unga ålder. Sead måste prestera och ta ansvar precis som alla andra och det gör han redan, säger Jan Jönsson.

Sead Haksabanovic
Född: 4 maj 1999
Position: Offensiv mittfältare/ytter/anfallare – ” Jag föredrar att spela som offensiv mittfältare centralt, släpande bakom anfallarna. Förra året spelade jag på en kant, men nu ska jag spela centralt.”
Klubb: Halmstads BK
Moderklubb: Halmstads BK