• Publicerat 1 april, 2016
  • Skrivet av Johan Velagic
  • 0 Kommentarer

I Allsvenskan får väldigt många talangfulla juniorer chansen i sina klubblag. Filip Sachpekidis, Jordan Larsson och Gustaf Nilsson är bara tre exempel. I Superettan finns det en del guldkorn som smyger i bakvattnet. Här är de 10 bästa juniorerna i landets näst högsta serie. FD:s Johan Velagic rankar.

För att vara junior måste spelaren vara född 1997 eller senare. Därför listas nu de 10 mest lovande spelarna i superettan födda 1997 eller senare.
Här kan du se de 10 bästa spelarna födda 1994-1997 i superettan.

10. Christian Ljungberg, central mittfältare, 97, Ängelholms FF
Under sin andra säsong i superettan spelade 18-åringen till sig en startplats i Ängelholm. En central mittfältare som med både offensiva, men kanske mest defensiva egenskaper. Stabil med mycket erfarenhet för hans ålder.

9. Niclas Holgersson, anfallare, 99, Ljungskile SK
Gjorde sin debut i superettan under förra säsongen då han fick fyra minuter mot Östersund. Den 16-årige anfallaren har två landskamper för P99:orna och en hel drös med Bosönläger på sitt konto.

8. Samuel Holm, anfallare/offensiv mittfältare, 97, Åtvidabergs FF
18-åringen lämnade inför säsongen Djurgården för Åtvidaberg där han hoppas kunna göra sin tävlingsdebut på seniornivå. Kan spela både som anfallare och som offensiv mittfältare strax bakom anfallarna. Bra spelförståelse och fin teknik med en näsa för mål. Har spelat landskamp för Sveriges P97-landslag.

7. Jerome Tibbling Ugwo, anfallare, 98, Assyriska FF
Fick tre väldigt korta inhopp i fjol på slutet av säsongen. I samma veva under hösten gjorde han även sin landslagsdebut för P98-landslaget i dubbellandskamperna mot Rumänien. 17-åringen lär få fler chanser på topp i år hos Södertäljeklubben i superettan. Skrev precis här om dagen på sitt första seniorkontrakt.

6. Kevin Deeromram, vänsterback, 97, Åtvidabergs FF
Precis som Holm lämnade vänsterbacken Djurgården för Åtvidaberg inför säsongen. I detta falla rör det sig däremot om ett lån över hela säsongen. 18-åringen har ett fantastiskt vackert löpsteg som han säkerligen kommer att få visa upp i superettan under 2016. Väldigt nära en plats i U19-landslaget som EM-kvalade här om dagarna.

5. Simon Marklund, offensiv mittfältare, 99, Åtvidabergs FF
I sista omgången av Allsvenskan mot Gefle fick 16-åringen hoppa in och göra sin debut i landets högsta serie. Stortalang som nu istället får jaga minuter i superettan istället då Åtvidaberg åkte ur. Var med och tog Sverige till U17-EM som kommer att spelas nästa månad I Azerbajdzjan. Offensiv mittfältare som är bäst centralt, men som även kan användas ute på kanten. Med all förmodan en av spelarna som Magnus Wikman tar ut i sin EM-trupp.

4. Isak Pettersson, målvakt, 97, Halmstads BK
Skrällen i Tomas Turessons U19-landslagstrupp till det avgörande EM-kvalet. Han fick stå första matchen mot Portugal och avslutningen mot Ryssland. Båda matcherna slutade med förlust, 0-4 respektive 1-2. 18-åringen har även vaktat Halmstads mål under Svenska Cupen i år och tävlar med den gamle räven Stojan Lukic om platsen mellan stolparna.

3. Oliver Stojanovic Fredin, yttermittfältare, 98, Ängelholms FF
Ett väldigt intressant lån från Malmö FF. Var en av de mest tongivande och bästa spelarna genomgående för Malmö i UEFA Youth League i höstas. Det resulterade i att 18-åringen fick göra sina första landskamper på U19-nivå. En oerhört tekniskt begåvad ytter som älskar att utmana. Skapar väldigt mycket och gör en del poäng.

2. Erik Andersson, central mittfältare, 97, Trelleborgs FF
Redan som 15-åring gjorde han mål i sin debut i superettan med Landskrona BoIS och beskrevs som en stor, stor talang. Redan nästkommande säsong hade han i princip spelat till sig en startplats. Den kloke central mittfältaren väckte mångas intresse och inför 2015 tog han steget till Malmö. Där har det inte gått som många hade trott. Trots att 18-åringen suttit med på bänken i Allsvenskan flertalet gånger väntar han fortfarande på debuten. Precis här om dagarna kom beskedet att han kommer vara tillgänglig för spel i Trelleborg under 2016.

1. Sead Haksabanovic, yttermittfältare, 99, Halmstads BK
Redan som 15-åring förra året gjorde han sin allsvenska debut och blev den nästyngsta spelaren någonsin i Allsvenskan. Endast Nicklas Bärkroth är yngre. Totalt blev det tio matcher för den nätta, kvicka och tekniska yttern. Hälften var från start. I P99-landslaget har han en nyckelroll och var en stor bidragande orsak till att Sverige tog sig till U17-EM. Kan spela både som ytter, i en nummer 10-roll och som anfallare. Har flera storklubbars ögon på sig. Ett bra EM-slutspel i maj och 16-åringen kan försvinna redan i sommar.

5 bubblare…
Erik Sachs, mittback, 97, Degerfors IF. Yonathan Getachew, offensiv mittfältare, 97, IK Frej. Freddie Brorsson, anfallare, 97, Trelleborgs FF. Kenny Hildeby, anfallare, 97, Åtvidabergs FF. Adnan Kulovac, offensiv mittfältare, 99, IFK Värnamo.