• Publicerat 1 april, 2016
  • Skrivet av Johan Velagic
  • 0 Kommentarer

2013 var Elias Andersson kapten för det svenska landslag som tog ett sensationellt brons i U17-VM. Redan innan mästerskapet hade mittfältaren debuterat i Allsvenskan. Tre år senare försöker han nu att ta sig tillbaka. Imorgon lördag inleds superettan.
– Jag ska göra min bästa säsong någonsin och sedan får vi se vad som händer efteråt, säger Elias Andersson till FotbollDirekt.

Förra säsongen var Elias Anderssons första hela seniorsäsong. Den centrala mittfältaren lånades ut till Varberg från Helsingborg. Andersson spelade 27 matcher i superettan, varav 24 från start. Han antecknades för tre mål och fyra assist på dessa matcher.
– Det var en stabil säsong. Jag gjorde många bra matcher, men det som fattades var lite fler mål och poäng från min sida. Det ska jag göra mer av detta år, säger Elias Andersson.

Trots en bra och säsong i superettan med Varberg visade Helsingborg vagt intresse.
– Det var inte många sms eller samtal från deras sida under säsongen. Men jag får hoppas det att de var och kollade på mig, eller i alla fall på tv. När jag lämnade Varberg i höstas bestämde jag mig för att ge det en ordentlig chans i Helsingborg. Jag gav allt, men märkte att jag var långt från startelvan. Jag fick inte den riktiga chansen som jag, enligt mig, förtjänade. Varför vet jag inte, jag fick aldrig någon förklaring. Då gick jag hellre ner en serie där jag vet att ens tränare tror på en och gillar det man gör, säger Andersson.

Varbergs tränare Jörgen Wålemark är en stor anledning till Elias återvände till Varberg. Under juluppehållet låg Wålemark på och ringde sin adept och visade intresse. De två har fått en bra relation både på och utanför plan berättar Elias. Inför denna säsong bestämde ynglingen sig för att lämna Helsingborg och skriva ett tvåårskontrakt med Varberg.

Jörgen Wålemark har stort förtroende för Elias Andersson och hyllar sitt nyförvärv.
– Han har en fantastisk spelkänsla. Hans fina och känsliga vänsterfot gav oss många poäng förra säsongen, det är en skicklig spelare. Vi hoppas att han tar ytterligare steg och blir en mer komplett spelare. Han har otroliga offensiva egenskaper. Blir han lite aggressivare och förbättrar sin defensiv så har vi en av superettans absolut bästa centrala mittfältare, säger Jörgen Wålemark till FotbollDirekt.

Om man backar bandet till 2013 räknades Elias Andersson som en av Sveriges största talanger. Redan innan han spelade U17-VM hade den då 17-årige Elias Andersson avklarat sin debut i allsvenskan.
– Det var en upplevelse man aldrig glömmer. Vi fick en utvisad och jag hade inte en tanke på att hoppa in, men det gjorde jag. Det gick bra och det var kändes som att det var där karriären tog fart, säger han om debuten.

Efter debuten fortsatte utvecklingen gå spikrakt uppåt för honom. Ytterligare tre framträdanden i högsta serien blev det den säsongen innan det var dags för U17-VM. Som kapten var Andersson en av de mest tongivande spelarna och ledde laget fram till en bronsmedalj.
– Det var helt galet. Helt plötsligt tog vi brons mot Argentina där vi gjorde 3-0 på en halvtimme, det var den nog den bästa matchen vi gjorde. På vägen dit slog vi ut Japan och i gruppspelet spelade vi lika mot Nigeria som sedan vann hela skiten. Det var en upplevelse som man kommer att ha med sig livet ut.

Kan du beskriva känslan av att få representera Sverige i ett stort mästerskap?
– Det var en stor, stor ära så klart. Det var många andra 96:or som ville vara med och spela VM. Det är det man strävar efter, jag njöt verkligen av varje sekund. Att vi gick långt var ren bonus. Det är inte många svenskar som har tagit ett VM-brons i fotboll, det är stort.

Karriären efter U17-VM har inte gått lika spikrakt uppåt. Nästkommande säsong hade han det svårt att slå sig in i Helsingborgs a-lag och fick endast nio matcher. Precis som många andra unga spelare behövde Andersson speltid. Det fick han i Varberg.
– Jag tycker att man måste få speltid i den här åldern. Är man 20 år och verkligen vill något så rekommenderar jag superettan till alla yngre spelare som är i samma sits. I Allsvenskan är det bättre spelare och förutsättningar. Allt går snabbare och det smäller mer i närkamperna. Samtidigt är superettan ett bra alternativ och man utvecklas mycket.

I år gör han sig redo för sin andra raka säsong i landets näst högsta serie. Andersson berättar att försäsongen känts bra bortsett från en hälskada som nu är läkt. 20-åringen har stora förhoppningar på säsongen.
– Förra året var vi femma och med den truppen vi har i år kan vi nå minst samma placering. Jag ser fram emot att vinna så många matcher som möjligt och ha kul tillsammans med lagkamraterna. Personligen måste jag göra mer mål och poäng helt enkelt. Gör man det så märker andra klubbar en.

Är målet att ta sig till allsvenskan så snabbt som möjligt?
– Jag har skrivit på för två år med Varberg och det är där fokus ligger nu. Det är inte så att jag fokuserar på att jag ska iväg så fort som möjligt. Jag ska göra min bästa säsong någonsin och sedan får vi se vad som händer efteråt.

På lördagen inleds hela superettan med matchen mellan Varberg och Åtvidaberg på Påskbergsvallen klockan 12.30.
– Det är detta man har längtat efter hela året. Allt det hårda jobb man har lagt ner får man chans att visa upp nu. Det känns verkligen som att vi har gjort vårt arbete.

Elias Andersson
Född: 31 januari 1996
Position: Central mittfältare
Klubb: Varbergs BoIS
Moderklubb: Hässleholms IF