• Publicerat 25 mars, 2016
  • Skrivet av Johan Velagic
  • 0 Kommentarer

Det blev en tuff inledning för det svenska U19-landslaget. En svidande 0-4 förlust mot hemmanationen Portugal blev slutresultatet i kvalöppningen.
– Jag är stolt över vår attityd och att vi aldrig ger upp, men besviken över det faktum att vi inte räckte till i denna match., säger förbundskapten Tomas Turesson.

Redan efter 13 minuter fick Portugal hål på Sverige genom anfallaren Alexandre Silva på pass från den finurlige yttern Buta. Just Buta skulle komma med mer i matchen, mycket mer. Mellan matchminut 23 och 24 lyckades Benficaspelaren göra två mål på Halmstads Isak Pettersson som fick förtroendet från start och placerade därmed Elfsborgs David Olsson på bänken. Resultatet 3-0 stod sig halvleken ut.
– Det var ett otroligt effektivt Portugal som gjorde mål på sina tre första målchanser. Det första efter fint kombinationsspel och de andra två efter snabba omställningar. Efter det försökte vi bara att stoppa blödningen fram till paus, säger Tomas Turesson.

Trots att det rent chansmässigt var jämnt, 8-6 i skott på mål och 12-9 i skott totalt i Portugals favör, visade resultatet något helt annat. Lite drygt en timme in i matchen kom det sista målet. Den offensiva mittfältaren Goncalo Rodrigues ordnade 4-0 efter assist av en viss Buta. Det innebär att Buta var inblandade i samtliga mål. Två gjorde han själv, till de två andra målen assisterade han.
– Vi gör en pigg inledning i andra halvlek och skapar en del chanser vilket ger oss energi och hopp om att komma tillbaka. Det hoppet försvann helt när de gjorde 4-0. Jag är imponerad över portugisernas anfallsspel och effektivitet, säger Turesson.

Även om stortalangerna Renato Sanches och Ruben Neves inte var med var det ett rutinerat Portugal. Stora delar av laget var med och tog brons på U17-EM för två år sedan.

Precis som för U17-landslaget drabbades Tomas Turessons U19-landslag av två tunga avbräck inför avresan till Portugal. Kalmars ytter Filip Sachpekidis och PSVs centrala mittfältare Ramon Pascal Lundqvist tvingades lämna återbud. In i truppen kom istället Norrköpings Mohanad Jeahze och Elfsborgs Rami Kaib. Den sistnämnde gick till och med in i startelvan, ute till vänster på mittfältet.

Eftersom endast gruppsegraren tar sig vidare till EM-slutspelet ser det väldigt mörkt ut för svensk del att få ännu ett ungdomslandslag till ett stort mästerskap.
– Jag är stolt över vår attityd och att vi aldrig ger upp, men besviken över det faktum att vi inte räckte till i denna match. Nu ska vi samla ihop oss och dra lärdomar av denna match och börja fokusera på matchen mot Slovenien, avslutar Turesson.

I den andra matchen i gruppen besegrade Slovenien Ryssland med 1-0. På påskafton klockan 15.00 är det nya tag som gäller då Sverige ställs mot Slovenien.

Sveriges laguppställning
Isak Pettersson – Adi Terzic, Filip Dagerstål, Ali Suljic (K), Alexander Leksell – Tesfaldet Tekie, Gustav Berggren (Christos Gravius 70´), Adnan Maric, Rami Kaib – Jordan Larsson (Mohanad Jeahze 85´), Gustaf Nilsson (Marko Nikolic 70´).
Ersättare
David Olsson, Ibrahim Dresevic, Mohanad Jeahze, Christian Rubio Sivodedov, Christos Gravius, Marko Nikolic, Zia Sakarovski.

Sverige – Portugal 0-4
13´ 0-1 Alexandre Silva
23´ 0-2 Buta
24´ 0-3 Buta
64´ 0-4 Goncalo Rodrigues