• Publicerat 25 mars, 2016
  • Skrivet av Johan Velagic
  • 0 Kommentarer

Enda laget från Superettan är 100 procentiga – har slagit både BP och AIK. Nu väntar Malmö FF i semifinal.
– Vi är extrema underdogs, men jag tror på killarna, säger U17-tränaren Matthias Andersson.

Här är Åtvidabergs FFs U17-lag.

Östgötarna har imponerat rejält och går in i semifinalen med idel segrar. Åtta segrar på lika många försök är facit efter segrar mot bland annat Brommapojkarna och AIK. Åtvidaberg är det enda laget från Superettan, oavsett åldersklass i Ligacupen.
– Det har gått bra för oss. Vi tog tre raka och sedan har det bara fortsatt. Vi kom från en bra säsong med U17-laget där vi i princip var obesegrade under hösten i serien. Sedan försvann 98:orna när Ligacupen inleddes, men det har ju gått bra ändå. Det finns en tro som gör det här laget väldigt starkt, säger U17-tränaren Matthias Andersson.

Trots alla vinster har laget sämst målskillnad av lagen i U17. Hela sex av de åtta insläppta målen har kommit mot Motala då lagen möttes två gånger. Bägge matcherna slutade 4-3. I andra gruppspelet höll laget nollan fyra av fem matcher. Målvakten David Svensson, född 2000, har ännu inte släppt in något mål i de matcherna han vaktat buren.
– Vi har en kultur i det här laget där spelarna tar extremt hårt jobb för varandra. Det behövs ett bra defensivt spel när man möter eliten i Sverige. Man måste vara disciplinerad och ha starka omställningsspelare. Jag tycker vi har spelare med spetskompetens och bra självförtroende som kan avgöra matcher för oss, säger Andersson.

Mittbacken Adrian Petersson (bilden) som har spelat en landskamp för P00-landslaget blir en viktig pjäs i backlinjen. Omställningsspelaren finns i den hårt arbetande Amel Komina. Den offensiva mittfältaren är målfarlig och har antecknats för sex mål på vägen fram till semifinalen. Med det är han nästbäst i laget, endast slagen av den stora och starka anfallaren Simon Sandholm som gjort åtta mål.

En jätteförstärkning som laget kan få tillgång till är den offensiva mittfältaren Simon Marklund. För knappt en vecka sedan var han med och tog Sverige till U17-EM med P99-landslaget där han främst fick agera inhoppare. Dessutom har han allsvensk rutin från förra året redan. Har inte spelat något med U17-laget i Ligacupen och det är fortfarande inte bestämt om han åker med till Göteborg för finalhelgen.

I Göteborg ställs laget i sin semifinal mot Malmö.
– Malmö är ett fantastiskt bra fotbollslag med bra spelare på varje position. Jag har aldrig mött dem tidigare, men det krävs ingen Einstein att räkna ut att det kommer att bli tufft. Vi ska ge det en chans, jobba hårt för varandra och göra det vi är bäst på. Vi är extrema underdogs, men jag tror på dessa killar. Det är duktiga spelare med härlig energi.

Vägen till semifinal
Första gruppspelet – Åtvidabergs siffror först
Motala AIF 4-3 (h)
BK Forward 2-0 (b)
IK Franke 4-2 (b)

Andra gruppspelet
IF Brommapojkarna 1-0 (b)
AIK 2-0 (h)
Motala AIF 4-3 (h)
Skiljebo SK 3-0 (b)
IFK Lidingö 3-0 (h)

Semifinal
Söndag 27 mars 14.00 mot Malmö FF

Matcher: 8
Vinster: 8
Oavgjorda: 0
Förluster: 0
Målskillnad: 23-8
Bästa målskytt: Simon Sandholm 8 mål
Håll ögonen på: Adrian Petersson, mittback, 2000. Amel Komina, offensiv mittfältare, 1999. Simon Sandholm, anfallare, 1999.