• Publicerat 24 mars, 2016
  • Skrivet av Johan Velagic
  • 0 Kommentarer

Flest mål av samtliga lagen, med en match mindre spelad. Kan anfallsduon Georgis och Garroz Novoa fortsätta producera nu när motståndet blir tuffare? Här är AIKs U16-lag.

Trots en match mindre än alla andra lagen i U16 har AIK ändå gjort flest mål. 38 baljor på sju matcher ger ett snitt på mer än fem mål per match. En stor del i förklaringen till att det blivit så mycket mål är motståndet. AIK har, på pappret, haft lättast väg fram till semifinalen.

Medan de andra semifinallagen har spelat mot allsvenska akademier har AIK stött på endast en SEF-klubb, Athletic FC som ligger i Superettan. Resten har varit klubbar från division 2-5. Det blev idel stora segrar bortsett från 2-2 i sista matchen mot Djursholm, men då var AIK redan vidare.

En annan del av förklaringen till alla målen är det duktiga anfallsparet med Leonardo Garroz Novoa och Rany Georgis. Båda har blivit uttagna till flertalet Bosönläger och den sistnämnde har till och med hunnit med några a-lagsminuter i AIK då klubben lite spontant slängde in en träningsmatch mot IFK Norrköping i slutet av februari. Annars är det ett stabilt och jämnt lag med flera spelare som nått landslagsläger på Bosön, men inte gjort några landskamper för P00-landslaget.

Målvakten Samuel Brolin är en. Mittbacksgeneralen William Olme Dolkow som var med när U21-laget blev totalt överkörda av Hammarby härom dagarna är en annan. Det centrala mittfältet med Albin Mörfelt och Bilal Hussein har även dem rutin från Bosönläger. Ute till vänster på mittfältet finns Julius Brekkan som blivit uttagen på läger för både Sverige och Island.

Det är AIK som inleder hela finalhelgen med deras semifinal mot division 5-föreningen Angered MBIK.
– Vi vet att det är ett bra lag med bra spelare som vi känner till vilka det är. Vi har all respekt för Angered. De har tagit sig dit för att de är bra, vi förstår ju att det är ett väldigt duktigt lag, säger Peter Wennberg, chefstränare för AIK:s U16-U19 lag. Som dessutom passar på att hylla Ligacupen och dess upplägg.

– Det är ett helt fantastiskt upplägg och inte bara det. Det är ett måsteupplägg för att få möjligheterna till att kunna utveckla bättre fotbollsspelare. Nu i februari märks det att hela verksamheten är mer uppskruvad än vad den tidigare varit vid samma tidpunkt. Något som verkligen sticker ut är att vi möter andra lag som vi vanligtvis inte brukar möta. Lag som inte tillhör SEF eller spelar i varken U19- eller U17-Allsvenskan får en känsla om hur vi storklubbar jobbar och hur det går till. Kunskap och matchtempot sprids till fler klubbar och det är enbart positivt, säger Wennberg.

Vägen fram till semifinalen
Första gruppspelet – AIK:s siffror först
Athletic FC United 5-1 (h)
Huddinge IF 5-2 (b)

Andra grupspelet
Boo FF 7-1 (h)
IFK Eskilstuna 6-0 (b)
Västerås IK 7-0 (b)
IFK Lidingö 7-2 (h)
FC Djursholm 2-2 (b)

Semifinal
Söndag 27 mars 10.00 mot Angered MBIK

Matcher: 7
Vinster: 6
Oavgjorda: 1
Förluster: 0
Målskillnad: 38-8
Bästa målskytt: Rany Georgis 7 mål
Håll ögonen på: William Olme Dolkow, mittback, 2000. Albin Mörfeldt, central mittfältare, 2000. Rany Georgis, anfallare, 2000.