• Publicerat 22 mars, 2016
  • Skrivet av Johan Velagic
  • 0 Kommentarer

Igår måndag åkte AIK på en rejäl storförlust i derbyt mot Hammarby. 1-5 blev slutresultatet. Inte så konstigt egentligen då Hammarby hade sex allsvenska spelare vilket kan jämföras med AIK som i princip spelade med idel juniorer.

Matchen på Skytteholms IP var en uppvisning av Hammarby. Det var en stor klasskillnad på lagen och i halvtid ledde Hammarby med 3-1. Första målet kom redan i nionde minuten från finländaren med det svenskklingande namnet Samuel Persson. Kvitteringen kom rätt omgående då Nebiyou Perry höll sig framme på en retur. Sedan var det Hammarby för hela slanten. I tur och ordning gjorde Joseph Aidoo, Leo Bengtsson, Brasse Wallefelt och Yassin Housni målen som gav slutresultatet 5-1.

Vad låg då bakom siffrorna? En betydande anledning var åldersskillnaden mellan lagen. I snitt skiljde det sig fyra år på varje spelare i startelvan. Snittåldern på Hammarbys startelva låg på 22,09 år, vilket kan jämföras med AIKs 18,09 år. Bortses Filip Bergqvist, som är född 1996, hade AIK en trupp med enbart juniorer. Vissa var födda 1997 och 1998, men de allra flesta i truppen var faktiskt 99:or. Dessutom fanns det även med en milleniumspelare i form av William Olme Dolkow som alltså är född år 2000, han fick nästan 20 minuter på plan.

De mest namnkunniga spelarna i AIK och som presterade bäst igår måndag var mittbacken Godard Kabali som nyligen hämtades in från Vasalund. USAs U17-landslagsman på mittfältet Nebiyou Perry som även gjorde AIKs enda mål. Den tredje är Alan Naib som nog ändå får räknas som den mest meriterande i detta unga AIK. Anfallaren som även kan spela på samtliga offensiva mittfältspositioner har gjort många betydande landskamper för P98-landslaget.

Det kan jämföras med Hammarby som hade med sig endast två spelare födda 1999 och hela sju seniorspelare, varav sex med allsvensk rutin. Totalt har dessa spelare skrapat ihop 293 allsvenska matcher och gjort 43 mål. I AIK var de siffrorna 0 och 0.

De offensiva pjäserna Imad Khalili och Måns Söderqvist var de mest rutinerade med över 100 allsvenska matcher vardera i bagaget. Den offensiva vänsterbacken Oliver Silverholt som gjorde en bra match i krossen har även han mycket rutin från högsta ligan. Den unge ghananen Joseph Aidoo gjorde sin allsvenska debut sent förra säsongen och lär få fler chanser i år. De resterande två spelarna med allsvensk rutin var målvakten Tim Markström samt anfallaren Amadiya Rennie från Liberia.

Det var många förvånade miner på Skytteholm när lagen äntrade planen då Hammarby kom med ett betydligt mer rutinerat lag än AIK. Att lagen inte hade kommit överens om att ställa två jämnbra lag mot varandra. Dels för att undvika dessa siffror och för att skapa en så tävlingslik miljö som möjligt. De har nog en poäng va?