• Publicerat 19 mars, 2016
  • Skrivet av Johan Velagic
  • 0 Kommentarer

Sverige slog Kroatien i andra gruppspelsmatchen och har nu allt i egna händer inför sista matchen mot Wales. 2-1 blev slutresultat efter mål av Alexander Isak och Teddy Bergqvist.
– Allt kunde ha varit över för vår del efter första halvlek, men med en bra målvakt och lite tur så lever fortfarande chansen, säger förbundskapten Magnus Wikman.

Redan i tionde minuten orsakade mittbacken Anel Ahmedhodzic en straff. Då hade alltså Sverige dragit på sig hela tre straffar under de senaste 46 minuterna. Yttermittfältaren Sandro Kulenovic träffade kryssribban och med nöd och näppe höll Sverige 0-0 halvleken ut.
– Vi var otroligt svaga i första halvlek. Det var många stora misstag av flera spelare, vi var inte med alls. Kroatien hade friläge och skott i ribban och hade kunnat leda med något mål. Allt kunde ha varit över för vår del efter första halvlek, men med en bra målvakt och lite tur så lever fortfarande chansen, säger Magnus Wikman.

Andra halvlek hann knappt starta innan AIK:s rekordman Alexander Isak fick ett jätteläge, men som målvakten Dinko Horkas räddade. Isak skulle däremot få en chans till och då satt den. Inbytte Oscar Krusnell stormade fram på sin vänsterkant och hittade in till Teddy Bergqvist, som var en av tre nya i startelvan. Malmöanfallaren hittade Isak längs marken och plötsligt hade Sverige spräckt sin kvalnolla. Endast sex minuter senare kom 2-0. Då var det ombytta roller. Alexander Isak agerade framspelare och serverade Teddy Bergqvist som stänkte dit bollen i nättaket. Detta med bara tio minuter kvar av matchen. Kroatien satsade allt framåt och fick in en reducering på övertid genom inhopparen Duje Javorcic. Närmare än så kom inte hemmanationen Kroatien.

– I andra halvlek är vi mycket bättre och skapar fem 100 procentiga farligheter och lyckas göra två mål på det. Kroatien hade kanske två bra chanser och får tyvärr in ett mål på övertid, men vi vinner matchen och har fortfarande chans på avancemang, säger Wikman.

Sverige har därmed skaffat sig ett fint utgångsläge inför avslutningen mot Wales som föll med 0-1 mot Portugal som därmed är klara för U17-EM. Efter två omgångar står nu Sverige och Wales på tre poäng. Wales har däremot bättre målskillnad, 2-1 mot Sveirges 2-3 och kan därmed gå för ett kryss. Sverige måste alltså vinna för att sluta tvåa i gruppen.

– Vi vet om hur det ligger till och det ska bli kul att få spela en sådan avgörande match. Det kommer säkert finnas en nerv och det gäller för oss att hantera det på ett bra sätt. Samtidigt kan vi inte lägga för mycket fokus på det, vi måste komma upp i nivå och prestera bra. Wales är välorganiserade och gjorde det bra mot Kroatien, men var helt körda mot Portugal.

Vid vinst är Sverige även garanterade en plats i U17-EM i Azerbajdzjan i maj som en av de bästa grupptvåorna. Elite Round består av åtta grupper, endast den sämsta grupptvåan missar EM, medan de sju bästa grupptvåorna kvalificerar sig. Eftersom grupp 8 är färdigspelad och tvåan där, Spanien, endast fick med sig två poäng räcker det med en trea för Sveriges del. Värt att nämna är att det endast är resultatet mot gruppettan och grupptrean som räknas när de bästa grupptvåorna ska koras. Resultatet mot gruppjumbon stryks alltså.

Sveriges laguppställning
Pontus Dahlberg – Johan Stenmark, Anel Ahmedhodciz, Hugo Andersson, Emre Erdogdu (Oscar Krusnell 64´) – Henrik Bellman (Simon Marklund 76´), Gabriel Aphrem (Oscar Petersson 64´), Joseph Colley (K), Alexander Isak – Teddy Bergqvist, Sead Haksabanovic.
Ersättare
Malte Påhlsson, Oscar Krusnell, Filip Örnblom, Mirad Garza, Oscar Petersson, Adrian Edqvist, Simon Marklund.

Sverige – Kroatien 2-1
65´ 1-0 Alexander Isak
71´ 2-0 Teddy Bergqvist
80+2´ 2-1 Duje Javorcic