• Publicerat 17 mars, 2016
  • Skrivet av Johan Velagic
  • 0 Kommentarer

Storfavoriterna Portugal höll för pressen och avfärdade Sverige med 2-0 i kroatiska Pula. Sverige var aldrig riktigt nära och hade endast ett skott på mål under hela matchen.
– Portugal är bättre än oss och det bästa laget vi spelat mot under dessa år, säger förbundskapten Magnus Wikman till FotbollDirekt.

Strax innan avresan till Kroatien drabbades Sverige av två tunga, tunga avbräck. Mattias Svanberg som har ett a-lagskontrakt med Malmö FF och landslagets bästa målskytt Joel Asoro tvingades lämna återbud.
– Båda har varit småskadade och inte riktigt hunnit bli helt klara så klubbarna släppte dem inte denna gången. Det är synd med tanke på att det är två väldigt duktiga spelare som säkert hade startat för oss, säger Magnus Wikman.

Själva matchen inleddes annars trevande, första halvlek var relativt händelsefattig. Efter dryga 20 minuter fick Alexander Isak iväg ett avslut på mål. Något mer av den varan kom inte från Sverige. När matchen summerades hade Portugal 7-1 i skott på mål och 11-2 i skott. I slutminuterna i första halvlek träffade den skicklige och pigge yttern Joao ribban, men 0-0 stod sig.
– Vi gör en bra första halvlek och får de dit vi vill. De blir lite otåliga, men sen får vi en väldigt olycklig start på andra halvleken. Det var synd att vi inte lyckades hålla nollan i bara 15 minuter till då tror jag att vi hade haft en väldigt bra chans att få med oss en poäng, säger Wikman.

Andra halvleken rivstartades av Portugal som lyckas skaka fram både en hörna och ett avslut innan olyckan var framme. Sunderlandspelaren Oscar Krusnell orskade en straff. Fram stegade matchens lirare Joao Filipe och sekunder senare låg bollen i nätmaskorna. 1-0 Portugal i 44:e minuten. Kort efteråt fick Sverige sin bästa chans då vänsterbacken Krusnell träffade ribban på en frispark.

Med endast tio minuter kvar på klockan kom matchavgörande 2-0 genom Jose Gomes. Minuten senare gjorde förbundskapten Wikman ett dubbelbyte och satsade framåt. Henrik Bellman och Mirad Garza fick ge plats för Malmöduon Adrian Edqvist och Teddy Bergqvist. Spelarna hann knappt komma in på plan innan den turkiske domaren Deniz Ates pekade på straffpunkten en andra gång. Kapten Joseph Colley rev ner Jose Gomes som ordnade Portugals andra straff. Anfallaren tog själv hand om straffen och gick för sitt andra mål i matchen. Målvakt Pontus Dahlberg ville annat och räddade ut till en hörna.
– Båda straffarna är väldigt tveksamma, ingen vet vad han blåser för. Nu förlorar vi inte på grund av det utan vi behöver göra många saker bättre idag. Nu ska man inte prata om domarens insats, men han dömde väldigt märkligt och vi får hela tiden jobba i motvind.

Sverige skapade inte direkt någon farlighet i sin slutforcering utan fick nöja sig med enstaka hörnor. Portugal förde matchen och vann rättvist. På fredag är det nya tag som gäller då Kroatien står för motståndet och på måndag avslutas kvalet mot Wales.
– Portugal är bättre än oss och det bästa laget vi spelat mot under dessa år. Chansen att ta sig till EM är mindre än vad den var för någon timme sedan, men eftersom nästan alla grupptvåor går vidare kan vi ändå klara av det. Vinner vi mot Kroatien och Wales, där jag tror våra chanser är hyfsat stora, så borde det räcka till avancemang. Nu siktar vi på andraplatsen. Det gäller att vi tror på det och har mod.

Gruppettorna är klara för U17-EM. De sju bästa grupptvåorna (av åtta grupper) är även de klara för U17-EM i Azerbajdzjan i maj.

Sveriges laguppställning
Pontus Dahlberg – Johan Stenmark, Anel Ahmedhodciz, Hugo Andersson, Oscar Krusnell – Henrik Bellman (Adrian Edqvist 70), Mirad Garza (Teddy Bergqvist 70), Joseph Colley (K), Oscar Petersson (Simon Marklund 62) – Alexander Isak, Sead Haksabanovic.
Ersättare
Malte Påhlsson, Emre Erdogdu, Filip Örnblom, Gabriel Aphrem, Teddy Bergqvist, Adrian Edqvist, Simon Marklund.

  • Filip Örnblom och Gabriel Aphrem ersatte Mattias Svanberg och Joel Asoro i truppen.

Portugal-Sverige 2-0
44´ 1-0 Joao Filipe (straff)
70´ 2-0 Jose Gomes