• Publicerat 15 mars, 2016
  • Skrivet av Johan Velagic
  • 0 Kommentarer

I söndags flög P99-landslaget till kuststaden Pula där det avgörs om det blir något U17-EM eller inte för Sverige. I tur och ordning väntar Portugal, Kroatien och Wales. En tuff och inspirerande utmaning för spelarna som drömmer om ett stort mästerskap.
– Det hade varit den största fotbollsupplevelsen man varit med om, säger FCKs Henrik Bellman till FotbollDirekt.

Om en vecka, den 21:e mars, avslutas kvalet. Då vet det svenska landslaget om det blir en resa till Azerbajdzjan där EM-slutspelet avgörs 5-21 maj. Det är hoppfulla svenska spelare som har landat i Kroatien.
– Vi har ett väldigt bra lag när vi får ihop det med en riktigt hög högsta nivå. Gör vi våra bästa matcher hittills tror jag att vi har stora chanser att ta oss vidare. Det skulle vara häftigt att få representera sitt land i ett mästerskap, säger Malmös Mattias Svanberg till FotbollDirekt.

För att ta sig vidare till U17-EM krävs det att laget blir minst tvåa i gruppen. Det finns åtta kvalgrupper i Elite Round. Samtliga gruppettor och de sju bästa grupptvåorna är klara för EM. För Sveriges del hade det varit blott andra deltagandet i turneringen någonsin i sådana fall. Det hittills enda framträdandet kom för tre år sedan. Då 96-kullen kvalade sig in och nådde en semifinal. Det gav laget en VM-plats och väl där blev det ett brons.
– Det är tre tuffa matcher, men jag tror på vårt lag. Jag tror, nej jag vet, att vi kommer ta oss vidare till EM i sommar. Det är det vi vill och drömmer om. Det ska bli riktigt kul. I 99-landslaget är alla kompisar med alla och ingen är utanför. Vi har en bra kemi i laget och längtar alltid till att träffa varandra, säger lagkapten Joseph Colley bestämt.

Möjligheten att få representera Sverige i ett stort mästerskap är något som verkligen lockar.
– Det skulle vara helt otroligt att få spela EM. Det hade varit lite nervöst så klart, men verkligen jättekul och ett minne för livet, säger Sunderlands Joel Asoro.

FCK Köpenhamns nye svensk Henrik Bellman har också tänkt på det en hel del.
– Vi snackade om det i laget under turneringen i La Manga, det hade varit helt fantastiskt att få spela EM för Sverige. Man får ha det i huvudet och jobba stenhårt varje dag. Och framförallt tro på det. Det hade varit den största fotbollsupplevelsen man varit med om, säger han.

Turneringen i La Manga som Bellman pratar om spelades i februari och vanns av Sverige. 2-2 mot Turkiet följdes upp med två vinster mot först Tjeckien och sedan Norge.
– Känslan av att vi kan ta oss till EM förstärktes under turneringen i La Manga. Vår största styrka är att vi sällan vi förlorar. Jag tycker att vi påminner lite om U21-landslaget med vår mentalitet. Vi har spelare med stort självförtroende och vågar tro på både sig själv och laget. Det är nog det viktigaste, säger Bellman.

Bellman vet vad han pratar om. Under P99-landslagets 20 matcher från starten hösten 2014 har det endast blivit två förluster. Nu blickar yttermittfältaren framåt mot P99-landslagets landskamper nummer 21-23.
– Det är otroligt mäktigt och en stor ära att dra på sig den gula tröjan och sjunga nationalsången. Även om jag har spelat en hel del landskamper nu så är det fortfarande en väldigt speciell känsla varje gång.

Sveriges matcher i Elite Round
Onsdag 16 mars 12.30 Portugal
Fredag 18 mars 15.30 Kroatien
Måndag 21 mars 15.30 Wales