• Publicerat 10 mars, 2016
  • Skrivet av Johan Velagic
  • 0 Kommentarer

Som debutant i U17-VM 2013 spelade Sverige hem bronsmedaljen. Laget var fyllt av talanger. Tre år har passerat och talangerna är nu nyblivna seniorer. Hur har det gått för de svenska bronshjältarna efter VM? Vissa lirar i division 2 medan en annan är i Chelsea.
– Det är väldigt svårt att sia om utveckling. Det är ingen nackdel att vara bra tidigt, men man måste utvecklas och förvalta det. Sedan handlar det om att ha tur i vissa situationer, det är mycket som spelar in, säger bronsförbundskaptenen Roland Larsson till FotbollDirekt.

En höstmånad i Förenade Arabemiraten 2013 överraskade Sveriges U17-landslag fotbollsvärlden när laget bärgade VM-bronset. I år tar spelarna steget från juniorer och blir seniorer. Samtliga i truppen är födda 1996 bortsett från Ali Suljic som är född 1997. FotbollDirekt har gått igenom samtliga 23 spelare från VM-truppen och sett vart de befinner sig i sina fotbollskarriärer idag.

Målvakter (Tröjnummer i VM, Namn, Klubb under VM, Klubb i dagsläget).

#1 Sixten Mohlin, Malmö FF – Kristianstads FC (på lån från MFF)
VM: Vaktade målet och var Sveriges sista utpost varenda minut under VM. På sju matcher släppte han in elva mål. Mer än hälften, sex stycken, var mot mästarna Nigeria. Spelade stabilt och bra bortsett från jättetabben i 3-3 matchen mot Nigeria i gruppspelet.
Nu: Utvecklingen gick inte som många hade hoppats på. Förra året lånades han först ut till Västerås och sedan Kristianstad, där han även ska spela hela 2016. Har blivit tre matcher i Svenska Cupen för dessa klubbar, annars är det division 1 som har gällt. Med Marko Johansson på tillväxt kan Mohlins dagar i Malmö FF snart vara räknade.

#12 Hampus Strömgren, Mjällby AIF – Mjällby AIF
VM: Precis som i EM några månader innan så var Strömgren backup till Mohlin i VM med. Fick ingen speltid, satt på bänken hela mästerskapet.
Nu: Förblev backup till Mohlin vidare i U19-landslaget. 2014 satt han på bänken i Allsvenskan. 2015 satt han på bänken i Superettan. 2016 är han i division 1. Mjällbys fall kan vara Strömgrens uppgång. Mattias Asper slutade och U21-landslagets Jesper Johansson gick till GAIS. Målvaktsplatsen i Mjällby är äntligen Strömgrens?

#21 Tim Erlandsson, Halmstads BK – Nottingham Forest FC
VM: En av tre spelare i truppen som inte fanns med i den EM-trupp som fixade VM-platsen. I Förenade Arabemiraten satt han på bänken i samtliga matcher.
Nu: Precis som Strömgren rådde han inte på Mohlin i U19-landslagen heller. Hösten 2014 lånades han ut till Nottingham Forest och i somras skrev han på för laget i Championship.

Backar

#2 Jakob Bergman, IFK Göteborg – Kontraktslös
VM: I den 87:e minuten i sista matchen om bronset mot Argentina. Då hände det. Det var då backen ersatte Gustav Engvall och fick sina tre första och enda minuter i VM.
Nu: För tillfället kontraktslös. När han i år blev senior valde IFK Göteborg att släppa honom. Var i december tillbaka och tränade med sin gamla klubb Sirius, men står i dagsläget utan klubb.

#3 Ali Suljic, Chelsea FC – Chelsea FC
VM: Enda underåriga spelaren i den svenska truppen, född 1997. Fick 90 minuter i inledningsmatcherna mot Irak och Nigeria. I sista gruppspelsmatchen mot Mexiko blev han utbytt i halvtid. Sen dröjde det ända till den avslutande bronsmatchen mot Argentina innan han var tillbaka på plan. Användes som högerback, mittback och central mittfältare. Gjorde sista målet i 4-1 segern mot Irak i öppningsmatchen.
Nu: Samma år som VM spelades gick han över till storklubben Chelsea, där han än idag befinner sig. I fjol vann han UEFA Youth League med klubben och i år är han framme i slutspel igen. I mars väntar kval till U19-EM med P97-landslaget.

#4 Sebastian Ramhorn, Kalmar FF – Åtvidabergs FF (på lån från KFF)
VM: Spelade varenda minut i turneringen ute till vänster i backlinjen. Utmärkte sig med sin tuffhet och löpstyrka. Arbetade något kopiöst längs kanten. Drog på sig en varning, i kvartsfinalen mot Honduras.
Nu: Redan innan VM-turneringen satt han med på bänken i Allsvenskan för Kalmar. Säsongen därpå fick han en del speltid, men i fjol uteblev speltiden och han lånades ut till Åtvidaberg i augusti. Där spelade han i princip varenda minut resten av Allsvenskan. Nu på nytt utlånad till Åtvidaberg som spelar i Superettan i år.

#5 Johan Ramhorn, Kalmar FF – Gais (på lån från KFF)
VM: Precis som tvillingbrodern Sebastian var hans främsta egenskaper hårdheten och kämpaglöden. Högerbacken deltog i sex av matcherna. Spelade inte mot Nigeria i gruppspelet och första halvleken mot Mexiko.
Nu: Har precis som brorsan Sebastian kämpat med speltiden i KFF. Förra året blev det bara tre matcher i Allsvenskan. Året innan, endast en minut. Förlängde nyligen med Kalmar och gick samtidigt på lån till Gais säsongen ut.

#6 Noah Sonko Sundberg, AIK FF – AIK FF
VM: Mittbacken spelade samtliga matcher i turneringen förutom avslutningen mot Argentina. Spelade stabilt och med ett imponerande lugn. Bildade ett starkt mittlås med Linus Wahlqvist.
Nu: Säsongen efter VM debuterade han i Allsvenskan och redan i andra matchen gjorde han sitt första mål. I fjol slog han sig in i startelvan och spelade 24 matcher varav 16 från start.

#7 Linus Wahlqvist, IFK Norrköping – IFK Norrköping
VM: Spelade samtliga minuter i VM och drog på sig två varningar, bägge kom mot finalduon Nigeria och Mexiko. Var den stora försvarsgeneralen som spelade med stor pondus och styrde sin backlinje. En av de bästa mittbackarna i turneringen. Gjorde även ett självmål, i åttondelen mot Japan.
Nu: Vilket genombrott han stod för i succélaget Norrköping i fjol. I VM var han dominant centralt i backlinjen. I Norrköping används han som högerback och klarar av det med bravur. Helt ordinarie och en av de bästa spelarna för mästarna 2015. Given i U21-landslagets trupp och har redan debuterat i a-landslaget. Har lockat till sig intresse från flertalet utländska klubbar.

#19 Linus Fridolf, Trelleborgs FF – Trelleborgs FF
VM: Truppens stora skräll. Andra spelaren i truppen som tillkom efter EM-slutspelet. Hade inte en enda landskamp innan han blev kallad till VM. Faktum är att hans enda framträdande i U17-landslaget kom under turneringen. 0-3 i semifinalen mot Nigeria med tre minuter kvar. Då slängde tränare Roland Larsson in Fridolf. Trelleborgaren hann inte påverka så mycket och matchen slutade 0-3.
Nu: Efter VM gjorde han ett gäng U19-landskamper. I klubblaget gick det trögare och i fjol fick han inte mycket speltid alls. 61 minuter utspritt på sju inhopp blev facit för honom i division 1. Trelleborg som lag hade däremot en bra säsong och spelar i år i Superettan.

Mittfältare

#8 Elias Andersson, Helsingborgs IF – Varbergs BoIS
VM: Sveriges lagkapten var en av lagets genomgående bästa spelare i VM. Den centrala mittfältaren stod för imponerande tre assister i inledningsmatchen mot Irak, det fjärde målet låg han också bakom. Ledde laget till bronset på ett föredömligt sätt. Tog stort ansvar ute på plan, både offensivt och defensivt.
Nu: Redan innan turneringen hade han hunnit med sin allsvenska debut och sågs som en jättetalang. Säsongen därpå fick han några inhopp och gjorde ett plus ett. I fjol lånades han ut hela säsongen till Varberg i Superettan där han imponerade. Dock inte på Henrik Larsson. I år gick han över till Varberg permanent.

#10 Erdal Rakip, Malmö FF – Malmö FF
VM: Började ute till höger mot Nigeria i andra matchen, men när Ssewankambo utgick skadad flyttades Rakip in centralt. Där stannade han. Bortsett från första matchen spelade mittfältaren samtliga minuter i VM bredvid kapten Andersson. Gjorde det så viktiga 1-1 målet mot Honduras i kvartsfinalen.
Nu: Två SM-guld, spel i Champions League och debut i U21-landslaget. Det har gått bra för den kloke mittfältaren efter VM. Spelade 20 matcher i Allsvenskan i fjol, tio från start. I MFFs första sväng i Champions League blev det tre inhopp. I höstas startade han två matcher och fick ytterligare tre inhopp. Har spelat mot bland annat Juventus, PSG och Real Madrid.

#11 Anton Jönsson Salétros, AIK – AIK 
VM: Deltog i samtliga sju matcher, tre från start och fyra inhopp. En av Sveriges absolut mest effektiva spelare. I första inhoppet mot Irak behövde han fyra minuter innan han satte dit 3-1. I kvarten mot Honduras behövdes bara två minuter innan han assisterade till det avgörande 2-1 målet. Var fantastisk mot Nigeria i gruppen. Hans känsliga vänsterinlägg låg bakom både 1-0 och 2-0.
Nu: Kort innan VM fick den elegante mittfältaren göra sin allsvenska debut. De två nästkommande säsongerna har det blivit en hel drös med inhopp, men endast nio matcher från start.

#13 Viktor Nordin, Hammarby IF – Sandvikens IF
VM: Fick inte en enda minut under gruppspelet. När det vankades slutspel fick han däremot starta. Mot Japan i åttondelen blev han varnad och utbytt efter en timme. I kvartsfinalen mot Honduras fick han ett inhopp på sju minuter och blev varnad igen. Därmed var han avstängd i semifinalen. I bronsmatchen fick han 15 minuter.
Nu: Innan VM startade hade han testat på spel i Superettan. Året efter, när Hammarby gick upp till Allsvenskan, fick han väldigt snålt med speltid. I fjol gjorde han sin debut i högsta serien då han spelade första halvlek mot Kalmar. I somras lånades han ut till Frej där han tog en startplats i Superettan. Valde nyss att skriva på för Sandvikens IF i division 2.

#14 Isak Ssewankambo, Chelsea FC – Molde FK
VM: Kom till VM som en av Sveriges stora stjärnor, men Chelseaspelaren fick turneringen förstörd av en lårskada. Redan när VM startade hade han problem och fick avstå första matchen. I andra matchen mot Nigeria startade han på det centrala mittfältet, men efter bara 15 minuter var han tvungen att kliva av. Det blev inget mer spel i turneringen för hans del.
Nu: Året innan VM lämnade han Lärje/Angered för Chelsea. Där avancerade han snabbt i ungdomslagen och fick göra en del träningar med a-laget. Sommaren 2014 lämnade han för holländska NAC Breda och antecknades för 13 matcher i Eredivisie. Halvåret senare flyttade han tillbaka till England och Championshiplaget Derby County. Har fortsatt haft skadebekymmer och spelade aldrig i ligan. I dagarna lämnade han England för andra gången då han skrev på för Ole Gunnar Solskjaers Molde i Norge.

#15 Gentrit Citaku, IFK Norrköping – IFK Norrköping
VM: Egentligen truppens enda renodlade ytter. Spelade fem matcher varav tre från start och endast en 90 minutrare. Utmanade ständigt ute på sin högerkant och fick en assist, till Rakips kvittering i kvarten mot Honduras.
Nu: Innan VM hade han gjort fyra inhopp i Allsvenskan. Sedan har utvecklingen gått knackigt. 2014 blev det spel i division 1 med samarbetsklubben Sylvia. Förra året spelade han sju matcher i Allsvenskan, en från start. Har däremot ett SM-guld.

#17 Mirza Halvadzic, Malmö FF – FK Zeljeznicar
VM: Spelade i samtliga sju matcher, fem starter och två inhopp. Gjorde en jättematch där han assisterade till båda målen i 2-1 vinsten mot Japan i åttondelen. Antecknades även för ett mål, 3-2 målet mot Nigeria i gruppspelet. Spelade med mycket energi och var ett ständigt hot ute på vänsterkanten.
Nu: I sin jakt på speltid lämnade han Malmö FF för IFK Norrköping. Det visade sig vara tuff konkurrens där med. Under två säsonger fick han tre inhopp och totalt fem minuter på plan i Allsvenskan. Hann med ett lån till Trelleborg i division 1 innan han i januari flyttade till Zeljeznicar, som spelar i den bosniska högsta ligan.

Anfallare

#9 Valmir Berisha, Halmstads BK – SC Cambuur-Leeuwarden
VM: Hela VM:s skyttekung. Hade en magisk månad i mellanöstern där han gjorde sju mål på lika många matcher och belönades med guldskon för sin skytteligavinst. Stod för två mål i gruppspelet, båda kom mot Nigeria. Sedan gjorde han ett mål vardera mot Japan och Honduras i slutspelet. Krönte sin VM-turnering med ett hattrick i bronsmatchen mot Argentina. Snyggaste målet var utan tvekan när han klackade oss vidare till semifinalen, 2-1 målet mot Honduras.
Nu: Efter hans fantastiska VM-turnering stod storklubbarna på rad för att få hans signatur. Roma vann dragkampen om Halmstadstalangen. Fanns med på bänken vid två tillfällen i Serie A innan han lånades ut till Panathinaikos i ett halvår. I Grekland fick han göra sin ligadebut på seniornivå. Ett inhopp på tio minuter inför 1800 åskådare mot AOK Kerkyra som nu harvar i grekiska andraligan. Berisha fick ingen mer chans i Panathinaikos och återvände till Italien. I somras lämnade han Roma för holländska Cambuur på free transfer. Sex ligainhopp har det blivit för jumbolaget. Skytteligatvåan i U17-VM? Nigerias Kelechi Iheeanacho. Han har fått kontinuerligt med speltid i Manchester City och står och knackar på dörren till startelvan.

#16 Gustav Engvall, IFK Göteborg – IFK Göteborg
VM: Spelade samtliga sju matcher och blev även utbytt vid samtliga tillfällen. Låg bakom väldigt mycket i anfallsväg för Sverige under turneringen. Gjorde sex poäng, tre mål och tre assister. Blev historisk då han gjorde Sveriges allra första mål i U17-VM sammanhang, gjorde både 1-0 och 2-0 mot Irak. En av Sveriges bästa och viktigaste spelare. Visade upp bländade teknik i kombination med en enorm styrka, vilja och spelglädje längs hela VM.
Nu: Ölänningen har tagit Göteborg med storm och blivit en publikfavorit på Gamla Ullevi med sin uppoffrande spelstil. Hade redan innan VM avklarat sin allsvenska debut. 2014 gjorde han åtta mål i Allsvenskan och fick pris som årets genombrott. 2015 tystade han hela Friends Arena när han sänkte AIK med sina två mål och spelade bort klubben från guldet. Ordinarie i nya U21-landlsaget och debuterade i januari i a-landslaget.

#18 Christer Lipovac, Karlslunds IF – Karlslunds IF
VM: Fick två korta inhopp. I första matchen fick han fem minuter mot Irak. I efterföljande match fick han åtta minuter mot Nigeria. Sedan fick anfallaren följa turneringen från avbytarbänken.
Nu: I början av 2013 värvades han av Örebro som lät han vara kvar i Karlslunds IF året ut. 2014 anslöt han till Örebro och fick tre inhopp i Allsvenskan. I fjol fick han inte en enda minut och lånades ut till Karlslund igen, som han nu gått tillbaka till permanent. I år ser vi han alltså i division 2.

#20 Carlos Strandberg, BK Häcken – CSKA Moskva
VM: Den tredje spelaren i truppen som tillkom efter EM-slutspelet. Ständig inhoppare under turneringen och ett jättefint komplement till anfallsduon Engvall/Berisha. Alltid en frisk fläkt när han kom in på plan. I avslutningsmatchen mot Argentina fick han äntligen starta och då kom även målet. En distinkt halvvolley liggandes i luften. Gjorde även en assist och låg bakom massvis med chanser genom sina frejdiga inhopp.
Nu: Var den spelaren i truppen som hade mest erfarenhet från seniorfotboll innan själva turneringen. Han hade tio matcher och tre mål i Allsvenskan på sitt konto när VM drog igång. Eftersom han var relativt ny i landslaget och hade en superduo han konkurrerade mot fick han agera inhoppare under turneringen. Säsongen efter exploderade han med fantastiskt spel och elva poäng på 19 matcher i Allsvenskan. 2015 köpte den ryska storklubben CSKA Moskva anfallaren. Fick där speltid omgående och gjorde även en del mål. Lånades i somras ut till seriekonkurrenten Ural för speltid som han inte fick och är sedan årsskiftet tillbaka i den ryska huvudstaden. Har spelat i U21-landslaget.

Tränare Roland Larsson
Strax efter VM-bragden lämnade han landslaget och tog över Malmö FFs U17-lag. 2014 ledde han Malmö till en tredjeplats i U17-Allsvenskan vilket tog laget till slutspelet. I åttondelsfinal avfärdades Djursholm, men i kvartsfinalen tog det stopp mot Elfsborg som sedan gick och vann SM-guldet. I fjol blev det en femteplats i serien vilket betydde att laget missade slutspelet. Värt att notera är att Roland Larsson matchade väldigt unga lag under dessa år, Malmö var alltid kraftigt underåriga. Inför i år har han tagit över Malmös U19-lag. I vår är det dessutom tänkt att en bok om VM-äventyret ska släppas. I boken får läsaren följa med från Elitpojklägret i Halmstad 2011 till det att han släppte killarna efter VM-bronset 2013 i Förenade Arabemiraten.

Roland Larsson om VM 2013
”Jag kan fortfarande gå runt och njuta av att jag fått vara med om detta, det är inte många som får det. Vi maxade verkligen allt i alla områden och det bar väldigt långt. Det var väldigt kloka killar som jobbade hårt, var koncentrerade under lång tid och det gjorde att de presterade under VM. Jag kommer alltid att ha en oerhört stor respekt för dem killarna. Både som spelare och människor.”