I slutet av mars reser P97-landslaget till Portugal för den avgörande Elitrundan där en plats till U19-EM ligger i potten. Motståndet är Portugal, Slovenien och Ryssland. Endast gruppsegraren tar sig till EM-slutspelet i Tyskland som avgörs i juli. Jag har roat mig genom att leka förbundskapten och tagit ut min alldeles egna trupp.

Texten angående att blanda årskullarna gav mersmak. Att skissa på sina egna trupper är orimligt kul. Därför har jag tagit ut truppen som i min värld hade haft bäst chans på att nå ett EM-slutspel. Förbundskapten Tomas Turesson har redan sagt att inga underåriga spelare kommer att finnas med i hans trupp. Själv tycker jag det är kittlande att i alla fall se vad Sverige hade kunnat spetsa till P97-landslaget med. Totalt blev det tre spelare födda 1998 som tog plats i min trupp. P99-landslaget har ju sitt kval till U17-EM att fokusera på, därför valde jag att avstå dessa spelare. Annars hade både Joseph Colley i Chelsea och Mattias Svanberg i Malmö tagit plats i denna fiktiva trupp. Någon från forwardskvartetten Joel Asoro, Teddy Bergqvist, Alexander Isak och Sead Haksabanovic hade heller inte varit helt otänkbara att plocka med. Oj vad intressant 99-kullen ser ut! I alla fall nu är det U19 och P97-landslaget som gäller. Här kommer truppen.

Målvakter
David Olsson, född 97, klubb Elfsborg. Marko Johansson, 98, Malmö.
Elfsborgs jätte David Olsson gjorde det väldigt bra i Youth League och borde i år på allvar kunna konkurrera om bänkplatsen i a-laget med Abbas Hassan. I U19-landslaget är han startmålvakt. Marko Johansson blev den nästyngste målvakten någonsin i Champions League sammanhang när han hoppade in i kvalet mot Zalgiris Vilnius i fjol. Var med på bänken flera gånger i Allsvenskan och gjorde det bra i Youth League. Här får han agera backup och samla på sig erfarenhet till nästa år då han med största sannolikhet är Sveriges förstaval. AIK:s Oscar Linnér med rutin från Allsvenskan lämnas utanför.

Backar
Filip Dagerstål, 97, Norrköping. Kevin Deeromram, 97, Djurgården. Anton Maikkula, 97, Kalmar. Ali Suljic, 97, Chelsea. Adi Terzic, 97, Mjällby. Thomas Poppler Isherwood, 97, Bayern Munchen.
Truppens kanske svagaste lagdel. Det är endast två spelare i backlinjen som har kontinuerlig speltid från seniorfotboll. Norrköpings Dagerstål fick en del speltid i fjol när SM-guldet bärgades och Terzic blev till slut ordinarie i Mjällby. Annars kommer kapten Suljic med ett U17-VM brons i bagaget bli en viktig kugge. Poppler-Isherwood har fått stort förtroende i Bayern Munchen och är med som underårig spelare. Ytterbackar i denna årgång växer inte direkt på träd, har bara med två stycken. Djurgårdens hemvändare, vänsterbacken Deeromram, är den ena. Stenhårda Maikkula som både kan spela som back och mittfältare, oavsett kant, är den andra. Suljic fungerar även som högerback och kan då täcka upp för Maikkula.

Mittfältare
Erik Andersson, 97, Malmö. Ramon Pascal Lundqvist, 97, PSV Eindhoven. Christian Rubio Sivodedov, 97, Schalke 04. Filip Sachpekidis, 97, Kalmar. Eric Smith, 97, Norrköping. Tesfaldet Tekie, 97, Norrköping. Moustafa Zeidan, 98, Aston Villa.
Som vanligt i svenska landslag kryllar det inte direkt av yttrar. Allsvenskans yngste målskytt någonsin, Sachpekidis, får dra ett tungt lass där. Underåriga utlandsproffset Zeidan används oftast som anfallare i P98-landslaget, här skrivs han däremot upp som ytter. Centralt ser det betydligt bättre ut. Smith är ett av de hetaste nyförvärven denna säsong. Pascal-Lundqvist gjorde succé för PSV i Youth League där han öste in poäng och kan användas överallt på mittfältet. Rubio-Sivodedov gjorde tidigare i år sin a-lagsdebut för Schalke 04 i en träningsmatch. Svenska mästaren Tekie har imponerat stort under försäsongen. Och Erik Andersson har fått en del speltid under försäsongen med sitt MFF. Konkurrensen ser minst sagt hård ut. Att Adnan Maric som tränar med Swanseas a-lag då och då inte får plats i truppen sägen en hel del om kvaliteten inne på mittfältet.

Anfallare
Jordan Larsson, 97, Helsingborg. Marko Nikolic, 97, AIK. Gustaf Nilsson, 97, Falkenberg.
Sverige sitter på ett hyperintressant anfallspar i Gustaf Nilsson och Jordan Larsson. De kompletterar varandra bra med Nilssons storlek och Larssons snabbhet. Dessutom har båda anfallarna bärande roller i sina klubblag redan. Nilsson har även hunnit med att debutera i U21-landslaget och ansluter i sommar till Bröndby. Att Larsson även kan spela ute på kanterna skadar ju inte. Precis som i AIK får Nikolic här en plats på bänken och får hoppas på inhopp.

Startelvan
G.Nilsson – J.Larsson
F.Sachpekidis – E.Smith – RP.Lundqvist – M.Zeidan
K.Deeromram – F.Dagerstål – A.Suljic – A.Maikkula
D.Olsson

Skulle alternativt kunna flytta ut Ali Suljic på högerbacken och plocka in Thomas Poppler-Isherwood på Anton Maikkulas bekostnad. Att ha både Tesfaldet Tekie och Erik Andersson på bänken får anses vara ett lyxproblem.

Kvalet avgörs i Portugal 24-29 mars. Sverige ställs i tur och ordning mot Portugal, Slovenien och Ryssland.