Allsvenskan är mindre än två månader bort. För vissa spelare betyder det ännu en säsong i landets högsta serie. För andra är det nu bara två månader från deras stora pojkdröm – en debut i Allsvenskan. Under den närmsta tiden kommer vi att presentera en potentiell debutant för vardera klubb i Allsvenskan. I den sextonde och sista delen av artikelserien presenteras AIK:s Rickson Mansiamina.

Namn: Rickson Mansiamina
Född: 9 juli 1997
Klubb: AIK
Moderklubb: Enskede IK
Position: Vänsterytter

Drömmen om en allsvensk debut lever i allra högsta grad för Rickson Mansiamina. I år har han varit med under hela försäsongen där han fått en hel del speltid och gjort det bra. Vänsteryttern följde även med på träningslägret i Dubai. Förra säsongen inledde han genom att vara med under a-lagets försäsong. Gick sedan tillbaka till U19-laget där småskador spolierade första halvan av säsongen. Efter sommaren blev han kvitt skadorna och började leverera. Trots att han inte var helt fit hela säsongen blev han ändå en av lagets bästa målskyttar i U19-Allsvenskan med sina åtta mål. Det ledde till en femteplats, vilket betydde att det inte blev något slutspel. Hans spel i U19-Allsvenskan i kombination med bra spel i U21-serien tog 18-åringen tillbaka till a-laget igen. Har inga landskamper, men har varit med på landslagsläger med P97:orna.

Peter Wennberg om Rickson Mansiamina…
”Det är en person som syns, på ett positivt sätt. Han är extremt glad, tillmötesgående och väldigt lätt att ha att göra med. De kommande åren gäller det att han etablerar sig i seniorfotbollen och presterar under en längre tid. Rickson har alla möjligheter till att göra det.”
Peter Wennberg, chefstränare för AIKs U16-U19 lag.

Bakgrund…
Innan det blev fotboll spelade han tennis. När han var sex år gammal introducerades fotbollen. Division 2-klubben Enskede IK höll en öppen träning för barn som var intresserade. Pappa Mansiamina tog med sig Rickson, som fastnade direkt. Efter ett tag blev det för dyrt att spela i Enskede. Rickson och hans lagkamrater gick då över till Kärrtorp BK, hemmahörande i division 4. När han var elva år bytte han till Hammarby innan han gjorde den lite känsliga flytten till rivalerna AIK.

Spelstil…
Gillar att bryta in från vänsterkanten och använda sin känsliga högerfot. Vänsterytter är favoritpositionen, men han kan spela på samtliga offensiva positioner. Mansiamina är en väldigt rapp och energisk spelare med fin teknik. En ledartyp som driver på sitt lag genom mycket kommunikation ute på plan. Har imponerande offensiva kvaliteter och blir allt bättre i defensiven.

Rickson Mansiamina om kommande säsong…
”Ingenting är omöjligt. Det har känts bra nu under försäsongen, bara att få vara med är ett kvitto på att man gör någonting rätt. Det gäller att jobba jättehårt och låta fötterna tala. Jag hoppas att det blir en allsvensk debut i år. Som sagt, ingenting är omöjligt.”

Rickson Mansiamina om att spela för AIK…
”Underbart. AIK är en storklubb och det är en stor grej att spela för dem. Det betyder att man spelar med mycket press också. Men det är en skön känsla, det är underbart att spela under press. Vi är ett topplag i Sverige. Alla i Sverige vet att vi är bäst och ska vara bäst.”

Andra som kan göra sin allsvenska debut i år…

Patrick Kpozo, 1997. Ghanan som värvades in förra säsongen. Han var med i Ghanas trupp till U20-VM i fjol och spelade där en match. Några minuter i Allsvenskan blev det däremot inte för den lovande vänsterbacken.

Amin Affane, 1994. Redan som 16-åring flyttade han från division 3-klubben Lärje/Angered till storklubben Chelsea. Sedan dess har mittfältaren varit runt en del och hunnit med spel i både Eredivisie och tyska andraligan.

Alexander Isak, 1999. Redan i höstas fanns den 16-årige anfallaren med i matchtruppen i Allsvenskan. Kunde då ha blivit AIKs yngste spelare någonsin i en tävlingsmatch, men blev kvar på bänken hela matchen. Given i P99-landslaget.