Allsvenskan är mindre än två månader bort. För vissa spelare betyder det ännu en säsong i landets högsta serie. För andra är det nu bara två månader från deras stora pojkdröm – en debut i Allsvenskan. Under den närmsta tiden kommer vi att presentera en potentiell debutant för vardera klubb i Allsvenskan. I den trettonde delen av artikelserien presenteras Helsingborgs IF:s Jonathan Larsson.

Namn: Jonathan Larsson
Född: 11 maj 1997
Klubb: Helsingborgs IF
Moderklubb: Högaborgs BK
Position: Högerback

Jonathan Larsson gjorde i fjol sin första ordinarie säsong i akademin. Istället för ett U19-lag får juniorerna spela i division 2 med Helsingborgs IF Akademi. Eftersom han redan i förfjol fick testa på spel i akademin tycker han själv att steget mellan U17-Allsvenskan och division 2 inte var särskilt stort. Förra säsongen spelade 18-åringen nästintill samtliga minuter i division 2. Han missade någon enstaka match på grund av skada. Laget placerade sig ganska i mitten av tabellen. Dessutom spelade han många matcher med Helsingborgs U21-lag, som gjorde en relativt svag säsong och slutade nästsist. I år har han gjort sin a-lagsdebut. Högerbacken har varit med under hela säsongen, startat i matcher och fått rikligt med speltid. Fanns även med på träningslägret i Spanien.

Jonas Ohlander om Jonathan Larsson…
”Det är en bra kille som är seriös med sin fotboll och som är väldigt omtyckt av gruppen. Han har tuff konkurrens, men det tror jag bara triggar igång honom för att ta nästa kliv. Under försäsongen har han gjort det bra i matcherna han spelat i. Måste förbättra vissa bitar i sitt spel, men på sikt kan han bli en riktigt bra spelare för oss.”
Jonas Ohlander, ungdomsansvarig för Helsingborg.

Bakgrund…
Att moderklubben stavas Högaborgs BK är ingen skräll. Division 2-klubben har fostrat många spelare till Helsingborg genom åren. Jonathan spelade i klubben tillsammans med bland annat Felix Bindelöv och Jordan Larsson, även Aston Villa proffset Moustafa Zeidan (född 1998) ingick i laget. Hösten 2012 anslöt Jonathan till Helsingborg. Laget han alltid har stöttat.

Spelstil…
Ganska offensiv högerback som ofta följer med upp i anfallen och fyller på. En löpvillig spelare med stor arbetskapacitet. Bra fysik då han både är snabb och stark i kroppen. Hans tid som central mittfältare har gett honom ett bra passningsspel och en bolltrygghet. En smart och mogen spelare med bra spelförståelse.

Jonathan Larsson om kommande säsong…
”Jag har tränat med a-laget i 4-5 månader nu och fått mycket speltid under försäsongen. Det har känts väldigt bra och jag hoppas verkligen på ett a-lagskontrakt. Att slå mig in i truppen och om ett tag konkurrera om en startplats är det jag strävar efter. Chansen till en allsvensk finns ju där, det gäller att ta den när den kommer.”

Jonathan Larsson om att spela för Helsingborgs IF…
”Jag har alltid bott i denna stad och kan den utan och innan. Helsingborg är alltid laget jag följt och när jag kom hit från Högaborg har målet hela tiden varit att ta sig till a-laget. Det hade betytt väldigt mycket för mig att slå sig in i laget från sin egna hemstad, där jag bott hela mitt liv. Det hade varit stort.”

Andra som kan göra sin allsvenska debut i år…

Felix Bindelöv, 1997. Kan spela både ute till höger och centralt i backlinjen, själv föredrar han rollen som mittback. Har varit med under hela försäsongen och åkte även med på lägret till Spanien. Landslagsmeriterad.

Alexandre Ricourt, 1997. Uppvuxen i Paris av en svensk mamma och fransk pappa. Fostrad i storklubben PSG innan han kom till Helsingborg. Representerade Frankrike på U16-nivå, men valde sen Sverige. Kan spela som både vänsterback och mittback.

Jesper Lundborg, 1996. Precis som ovanstående spelare lirade Lundborg i division 2 med Helsingborgs IF Akademi i fjol. Antecknades för sju mål i serien. Spelar oftast som ytter, men kan även användas som anfallare. Varit med en del under försäsongen.