• Publicerat 29 februari, 2016
  • Skrivet av Johan Velagic
  • 0 Kommentarer

Allsvenskan är mindre än två månader bort. För vissa spelare betyder det ännu en säsong i landets högsta serie. För andra är det nu bara två månader från deras stora pojkdröm – en debut i Allsvenskan. Under den närmsta tiden kommer vi att presentera en potentiell debutant för vardera klubb i Allsvenskan. I den tolfte delen av artikelserien presenteras Jönköping Södra IFs Anton Cajtoft.

Namn: Anton Cajtoft
Född: 13 februari 1994
Klubb: Jönköping Södra IFs
Moderklubb: Bankeryds SK
Position: Målvakt

Det har gått snabbt den unge målvakten. För två år sedan var han tredjemålvakt i J-Södra. Efter två skador på försäsongen stod smålänningarna helt plötsligt med en oprövad 20-åring som förstemålvakt. Cajtoft antog utmaningen och gjorde en väldigt bra säsong då han stod i 27 av matcherna. Innan dess var ett U17-landslagsläger på Bosön hans enda landslagsmeriter. I och med genombrottssäsongen blev han kallad till U21-landslaget under sommaren och senare på hösten gjorde han även sin landslagsdebut. I fjol blev det 19 matcher i Superettan då han delade målvaktssysslan med Damir Mehic. Även under försäsongen och lägret i USA turades målvakterna om att vakta kassen. I U21-landslaget är han däremot helt given i startelvan. Är en het kandidat till en plats i OS-truppen. Att han nu spelar i Allsvenskan lär ju inte direkt minska hans chanser.

Jimmy Thelin om Anton Cajtoft…
”Anton är en ung och klok man. Jag har haft hand om honom sedan tipselit, det är kul att se hur han utvecklats genom åren. Han är inte rädd för att hamna utanför sin ”comfort zone” utan är nyfiken av sig och vill alltid lära sig och bli bättre på allt. Jag tror att han kommer göra det jättebra i Allsvenskan i år.”
Jimmy Thelin, tränare för Jönköping Södra IF.

Bakgrund…
Det var på en trädgårdsplätt i Jönköping, nära Vättern, som en av Sveriges mest lovande målvaktstalanger växte fram. Pappa Cajtoft var målvakt under sina dagar och överförde intresset till sonen. Genom att ställa honom mellan stolparna i deras trädgård och börja skjuta. När Anton var fem-sex år började han i division 4-klubben Bankeryds SKs knatteskola. I samma veva han flyttade till J-Södra som 14-åring bestämde han sig för att sluta spela ute och enbart fokusera på målvaktspositionen.

Spelstil…
Har en hög utgångsposition och är alltid redo att hjälpa sin backlinje genom att agera lite libero. Studerar mycket hur Manuel Neur jobbar och försöker efterlikna det så gott det går. En aktiv målvakt med bra reflexer, han är reaktionssnabb. Stressar heller inte upp sig lätt utan behåller alltid lugnet.

Anton Cajtoft om kommande säsong…
”Jag sätter aldrig mål utan tar allt dag för dag och försöker att utvecklas varje hela tiden. Självklart hoppas jag kunna spela så mycket som möjligt i Allsvenskan och försöka hjälpa laget. Så länge jag har funnits med så har det bara varit hockey som gällt i staden. Det ska bli kul med fotboll och Allsvenskan i Jönköping igen.”

Anton Cajtoft om att spela för Jönköping Södra IF…
”Det är en otrolig stolthet, så känner alla spelare i föreningen. Det blir lite extra när man själv är född och uppväxt i staden och har väldigt många vänner och familj som stöttar en. Det betyder väldigt mycket för staden att vi spelar i högsta serien. Det har varit jättekul att få göra den här resan. Att spela upp Jönköping till Allsvenskan, med så många lokala spelare också. Det är en enda stor glädje att få representera J-Södra.”

Andra som kan göra sin allsvenska debut i år…

Max Watson, 1996. Precis som Anton Cajtoft kommer mittbacken från Bankeryd SK. Gjorde i fjol sin första match i Superettan genom ett inhopp mot Brommapojkarna. Har gjort landskamper för P96-landslaget.

Simon Dimitrijevic, 1996. Gjorde sin debut i Superettan redan i förfjol, men fick ingen speltid den gångna säsongen. En mångsidig central mittfältare med ett landslagsläger på sitt cv.

Markus Tegebäck, 1997. Har suttit med på bänken i Superettan fyra gånger de två senaste säsongerna, men fick inte hoppa in. I år har han varit med under försäsongen och fyllde med på träningslägret i Florida. Varit på landslagsläger med P97:orna.

Dessutom är Robert Gojani (1992) och nyförvärvet Dzenis Kozica två väldigt intressanta unga spelare som ännu inte spelat i Allsvenskan. Gojani har varit i klubben länge medan Kozica anslöt i år efter en succésäsong med Värnamo i Superettan i fjol. Vann assistligan med elva assister och slutade två i poängligan med 20 poäng.