• Publicerat 26 februari, 2016
  • Skrivet av Johan Velagic
  • 0 Kommentarer

Allsvenskan är mindre än två månader bort. För vissa spelare betyder det ännu en säsong i landets högsta serie. För andra är det nu bara två månader som står mellan dem och deras stora pojkdröm – en debut i Allsvenskan. Under den närmsta tiden presenteras en potentiell debutant för vardera klubb i Allsvenskan här på FotbollDirekt. I den tionde delen av artikelserien presenteras Kalmar FF:s Calle Johansson.

Namn: Calle Johansson
Född: 17 juni 1998
Klubb: Kalmar FF
Moderklubb: Blomstermåla IK
Position: Central mittfältare

Calle Johansson hade en imponerande utveckling förra året. Han inledde i U19-Allsvenskan där han hade en given startplats. 17-åringen ledde laget till en semifinalplats där det tog slut mot de blivande mästarna IFK Göteborg. Prestationerna i U19-serien gav han chansen i U21-laget där han imponerade, vilket ledde till regelbundna träningar med a-laget under hösten. I slutet av säsongen blev han även uttagen till tre matcher i Allsvenskan. I december skrev han på sitt första a-lagskontrakt som sträcker sig till 2018. Dessutom var han med i laget som charmade Göteborgspubliken under en vecka i juli då Kalmar tog sig hela vägen till final i Gothia Cups elitklass. Landslagsdebuten hann den centrala mittfältaren även med att avverka under 2015, en träningsmatch mot Norge för P98-landslaget. I år har han varit med under hela försäsongen och gjorde sin a-lagsdebut under lägret i Portugal.

Henrik Rydström om Calle Johansson…
”Han var väldigt tveksam till en flytt från Oskarshamn till Kalmar. Jag respekterade det, länge. Men lackade till slut ur och sa att han faktiskt får komma hit nu och då gjorde han det. Han har ett fantastiskt rörelsemönster, jag har aldrig tidigare sett någon flytta boll som han. Ett naturbarn, ser vi till att han får vara det i största möjliga utsträckning så borde han kunna nå långt den pojken.”
Henrik Rydström, före detta spelare för Kalmar FF, spelade över 800 matcher för klubben och var lagkapten när det blev SM-guld 2008, nu assisterande tränare för Kalmar FF.

Bakgrund…
Calle Johansson är uppväxt i och runtomkring fotboll. När han var i sexårsåldern tog hans pappa med honom till en träning i Blomstermåla IK. Johansson skulle bli kvar i division 4-klubben till han var 14 år då han flyttade över till Oskarshamn AIK. Där blev det två säsonger och två inhopp i division 1 innan han anslöt till Kalmar FF.

Spelstil…
Väldigt bra med boll. En teknisk och kvick spelare som är duktig på små ytor. Grymt bra på vändningar och smidig som få. Väger lite drygt 60 kg och tar väldigt mycket stryk. Rydström liknar honom vid den lille storspelaren Andrés Iniesta. Precis som spanjoren är Calle som en vätska, han bara rinner igenom och förbi motståndarna.

Calle Johansson om kommande säsong…
”Det blir tufft att ta en startplats, men att vara med och konkurrera om speltid känns rimligt. Om jag tränar på stenhårt och vågar att ta för mig tror jag att det finns ganska stora möjligheter till att jag får göra min allsvenska debut. Det hade betytt mycket för mig och är det jag siktar på och har tränat väldigt länge för.”

Calle Johansson om att spela för Kalmar FF…
”Det är stort. Eftersom det är en elitförening så tillkommer det ett ansvar att bära Kalmartröjan, men även en stor ära. Jag är uppväxt fyra mil från Kalmar, så det blev ju automatiskt det laget jag höll på. Det har blivit en del matcher man åkt in och kollat på.”

Andra som kan göra sin allsvenska debut i år…

Sebastian Starke Hedlund, 1995. Som 17-åring lämnade han talangfabriken BP för Bundesligalaget Schalke 04. Efter tre år i ungdomsakademin flyttade han hem till Sverige och GAIS, där mittbacken var lagkapten den gångna säsongen.

Anton Maikkula, 1997. ”Han är som en grävling, skulle man köra på honom med bilen så är det bilen som får mest stryk och blir bucklig.” Enligt Rydström är den unge högerbacken en riktig tuffing. Var med på bänken i Allsvenskan tre gånger i fjol.

Lumala Abdu, 1997. Som 16-åring lämnade han Uganda för Sverige i hopp om ett bättre liv. Abdu hittade snabbt till fotbollen och gjorde succé i division 7 med Gualövs GoIF. Det tog anfallaren till Mjällby innan han hamnade i Kalmar.