• Publicerat 24 februari, 2016
  • Skrivet av Johan Velagic
  • 0 Kommentarer

Allsvenskan är mindre än två månader bort. För vissa spelare betyder det ännu en säsong i landets högsta serie. För andra är det nu bara två månader som står mellan dem och deras stora pojkdröm – en debut i Allsvenskan. Under den närmsta tiden presenteras en potentiell debutant för vardera klubb i Allsvenskan här på FotbollDirekt. I den nionde delen av artikelserien presenteras IF Elfsborgs Rasmus Rosenqvist.

Namn: Rasmus Rosenqvist
Född: 17 juli 1996
Klubb: IF Elfsborg
Moderklubb: Rydboholms SK
Position: Central mittfältare

I höstas skrev Rasmus Rosenqvist sitt första a-lagskontrakt och gör därmed sitt första år där han helt och hållet tillhör Elfsborgs seniortrupp. Har varit med under hela försäsongen och fanns även med på träningslägret i Florida. I fjol var han med på de flesta a-lagsträningarna och satt med på bänken i storvinsten mot Gefle på hemmaplan i Allsvenskan. Den centrala mittfältaren matchades istället hårt i både U21- och U19-laget. I U21 serien blev det ett A-slutspel och i U19-Allsvenskan, där Rosenqvist bar kaptensbindeln, slutade det med en snöplig tredjeplats vilket gjorde att boråsarna missade slutspelet. Dessutom har 19-åringen spelat i UEFA Youth League, som en av tre överåriga spelare. Först slogs isländska Stjarnan ut och sedan serbiska Rad. I sextondelsfinalen blev de spanska jättarna Real Madrid för svåra och Elfsborgs Europaäventyr var slut för den här gången.

Tobias Linderoth om Rasmus Rosenqvist…
”Det är en väldigt positiv och glad person som alltid är villig att jobba stenhårt, både enskilt och för laget. Rasmus är en spelare som vi i Elfsborg tror och hoppas mycket på. Förhoppningsvis tar han ytterligare kliv nu när han precis skrivit på sitt första a-lagskontrakt.”
Tobias Linderoth, före detta defensiv mittfältare för bland annat Everton, Köpenhamn och Galatasaray, 76 landskamper för Sverige, nu tränare för IF Elfsborgs U17-lag.

Bakgrund…
I femårsåldern började han att spela fotboll i division 5-klubben Rydboholms SK i Borås utkanter. När han var tio år tog han steget till Elfsborg, klubben som han hela tiden stöttat. I samband med Elfsborgs SM-guld 2006 bestämde han sig för att han också skulle bli fotbollsspelare när han blev stor. Decenniet senare står han där. Med ett nytecknat kontrakt med sitt kära Elfsborg.

Spelstil…
En klok tvåvägsspelare med ett bra spelsinne och fina passningsfötter. Skicklig och bekväm med bollen. Jobbar väldigt hårt ute på plan och ger sina medspelare på så sätt energi. En ledarfigur som var lagkapten för både U19-laget och för laget i UEFA Youth League den gångna säsongen.

Rasmus Rosenqvist om kommande säsong…
”Målet är att spela i Allsvenskan. Förra året var jättebra och nu när jag tillhör a-laget fullt ut hoppas jag kunna utvecklas ännu mer. En debut i Allsvenskan hade betytt mycket för mig, det är det jag alltid har drömt om. Jag tror det blir ett bra år i år.”

Rasmus Rosenqvist om att spela för IF Elfsborg…
”Elfsborg är klubben jag alltid har hållt på. Första matchen jag var och kollade på var på Ryavallen med farfar och pappa när jag var jätteliten. Guldet 2006 är starkaste minnet, då var jag på i stort sett varje match och det var då jag förstod att jag verkligen ville bli fotbolsspelare.”

Andra som kan göra sin allsvenska debut i år…

David Olsson, 1997. En storväxt målvakt som spelar med ett lugn och stor pondus. Given i P97-landslaget som i mars ska försöka kvala sig in till U19-EM. Var med på träningslägret i Florida och konkurrerar med Abbas Hassan som andremålvakt.

Sebastian Loyola Nydén, 1996. Ännu en spelare från Örebrotrakten som Örebro SK inte snappade upp. Tänker på Jiloan Hamad, Jimmy Durmaz, Isaac Kiese Thelin och Tidjani Diawara. Loyola Nydén fanns med på lägret i USA, där han även fick speltid.

Arian Kabashi, 1997. En målfarlig och relativt snabb anfallare. Blev Elfsborgs bästa målskytt i U19-Allsvenskan med 14 fullträffar. I UEFA Youth League stod han för tre av lagets fyra mål. Väntar fortfarande på sin landslagsdebut.