• Publicerat 23 februari, 2016
  • Skrivet av Johan Velagic
  • 0 Kommentarer

Allsvenskan är mindre än två månader bort. För vissa spelare betyder det ännu en säsong i landets högsta serie. För andra är det nu bara två månader som står mellan dem och deras stora pojkdröm – en debut i Allsvenskan. Under den närmsta tiden presenteras en potentiell debutant för vardera klubb i Allsvenskan här på FotbollDirekt. I den åttonde delen av artikelserien presenteras GIF Sundsvalls Filip Tägtström.

Namn: Filip Tägtström
Född: 30 maj 1998
Klubb: GIF Sundsvall
Moderklubb: Selånger FK
Position: Mittback

Filip Tägtström tillhör Sundsvalls a-trupp och har tränat dagligen med a-laget det senaste året. I fjol blev 17-åringen uttagen till matchtruppen vid tre tillfällen i Allsvenskan. Dock blev han kvar på bänken vid samtliga tillfällen. Istället fick han spela väldigt mycket med U21-laget, som var mittbackens prioritet ett förra säsongen. En hel del speltid i U19-Allsvenskan blev det med. Precis som i U21-serien blev det även en mittplacering i U19-serien. Spelade dessutom ett gäng landskamper med P98-landslaget det gångna året och hoppas kunna ta en plats kommande säsong i den trupp som ska EM-kvala till hösten. Varje år utses GIF Sundsvalls bästa junior. Några av de tidigare pristagarna är Linus Hallenius, Emil Forsberg och Joakim Nilsson. 2015 blev Filip Tägtström den yngste pristagaren i klubbens historia.

Mikael Bengtsson om Filip Tägtström…
”Han är extremt mogen för sin ålder, det var därför han redan för två år sedan gjorde sin första U21-match. Jag kommer ihåg att det bara var två i det laget som hade skägg, den ena var Filip! Både hans fysik och psyke utvecklades tidigt, man har alltid en bra dialog med honom.”
Mikael Bengtsson, Tipselitansvarig och tränare för GIF Sundsvalls U19-lag.

Bakgrund…
Filip Tägtström är en riktig Sundsvallsbo då han är både född och uppvuxen i staden. Som liten pojke sprang han hela tiden runt i sitt hem iförd fotbollskläder och en fotboll. När han var i fem-sex års åldern sattes han i Selånger FKs fotbollsskola. Gjorde en säsong i Kubikenborgs IF, hemmahörande i division 3, innan han anslöt till GIF Sundsvall som elvaåring.

Spelstil…
En mittback med bra grundteknik och en fin spelförståelse. Har en väldigt bra fysik, både stor och stark samtidigt som han är relativt smidig. Har inga direkta spetsegenskaper, utan är mer bra på väldigt mycket och inte speciellt dålig på något. En följsam försvarare som spelar moget och med ett lugn.

Filip Tägtström om kommande säsong…
”Mina mål är framförallt att göra min debut i Allsvenskan och sedan utifrån det få så mycket speltid som möjligt. Jag tycker att mina chanser till det ser rätt bra ut. Själv känns det att jag utvecklats väldigt mycket på sistone. Sen vill jag även behålla min plats i landslaget och göra ännu fler landskamper.”

Filip Tägtström om att spela för GIF Sundsvall…
”Det är väldigt kul. Att vi spelar i Allsvenskan gör det hela extra stort. Jag är ju både född och uppvuxen här i Sundsvall, ungefär bara 20 minuter från själva arenan. Så det är stort att spela för Sundsvall.”

Andra som kan göra sin allsvenska debut i år…

Robin Tranberg, 1993. Spelar oftast som central mittfältare, men är i princip lika bra som mittback. En Stockholmskille som spelat i Superettan med både Hammarby och Varberg, där han även var lagkapten. Ny för i år.

Amaro Bahtijar, 1998. I december lämnade han division 2-klubben Ånge IF och skrev på ett lärlingskontrakt med GIF Sundsvall. Dessförinnan var han på ett provspel i Udinese och blev även uttagen för P98-landslaget. En kreativ central mittfältare.

Stefan Silva, 1990. Har på de två senaste säsongerna stått för 27 mål i Superettan med IK Sirius. Förra vintern var han nära en sensationell flytt till de danska jättarna FC Köpenhamn. Nu blev det Sundsvall istället för anfallaren/yttermittfältaren.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *