• Publicerat 22 februari, 2016
  • Skrivet av Johan Velagic
  • 0 Kommentarer

Allsvenskan är mindre än två månader bort. För vissa spelare betyder det ännu en säsong i landets högsta serie. För andra är det nu bara två månader som står mellan dem och deras stora pojkdröm – en debut i Allsvenskan. Under den närmsta tiden presenteras en potentiell debutant för vardera klubb i Allsvenskan här på FotbollDirekt. I den sjunde delen av artikelserien presenteras BK Häckens Gustav Berggren.

Namn: Gustav Berggren
Född: 7 september 1997
Klubb: BK Häcken
Moderklubb: IF Väster
Position: Central mittfältare

Efter ett väldigt lyckat 2014, där Gustav Berggren och hans lagkamrater i U19-laget spelade hem SM-guldet blev han uppflyttad till a-laget. I fjol satt den centrala mittfältaren med på bänken tre gånger i Allsvenskan, men blev utan inhopp. Däremot är a-lagsdebuten redan avklarad i form av träningsmatcher. Under den nuvarande försäsongen har han fått en del speltid och följde även med på lagets träningsläger till Florida. Förra säsongen spelade han samtliga matcher i U21-laget och en del i U19-laget som förra året åkte ut mot Djurgården i semifinal. Landslagsspel blev det med för den 18-årige Berggren. Under första EM-kvalet var han med i P97-truppen, men fick ingen speltid. I början av året blev han uttagen till ett förberedande läger inför mars då det avgörande kvalet till U19-EM spelas.

Peter Gerhardsson om Gustav Berggren…
”Mitt första intryck av Gustav var att han var tuff. En del som kommer upp till a-laget som junior brukar vara lite blyga av sig, men inte Gustav. Han tog för sig direkt och spelade helt respektlöst, han kändes seniormässig. Med tanke på hans egenskaper har han väldigt bra förutsättningar till att bli väldigt bra.”
Peter Gerhardsson, före detta spelare för bland annat Hammarby IF, nu tränare för BK Häcken.

Bakgrund…
Med både storebror och pappa i föreningen började Gustav Berggren sin fotbollsresa i femårsåldern i division 4-klubben IF Väster. Han skiftade flertalet gånger mellan IF Väster och Kungsladugårds BK, som håller till i division 6. En sejour i GAIS hann mittfältaren även med innan han till slut landade på Hisingen och i Bollklubben Häcken som 15-åring.

Spelstil…
En benhård och ettrig central mittfältare som spelar tufft, men nästan alltid på rätt sida gränsen. Energispelare som även skapar energi åt laget. Otroligt löpstark, enligt tränare Gerhardsson är han löpstarkast i hela truppen. Kan användas både som box-till-box spelare och som sittande mittfältare. Uppgifterna ligger främst i defensiven, men han utvecklar ständigt sina offensiva kvaliteter.

Gustav Berggren om kommande säsong…
”Det stora målet är att spela i Allsvenskan. En debut där hade betytt allt för mig, det är det man kämpar för. Det är en väg dit, men jag tycker att det har börjat bra i år. Det krävs att jag varje dag visar att jag förtjänar en chans att få visa upp mig.”

Gustav Berggren om att spela för BK Häcken…
”Klubben betyder jättemycket för mig. De har hela tiden trott på mig och gett mig en fin möjlighet här. Även om jag inte fick någon speltid med a-laget så utvecklades och lärde mig otroligt mycket förra året. Det hade känts bra att ge något tillbaka och visa att de tagit rätt beslut i att satsa på mig.”

Andra som kan göra sin allsvenska debut i år…

Joackim Åberg, 1998. En av Onsala BKs fantastiska 98-kull som gick hela vägen och vann Gothia Cup 2014. Förra året lämnade han Onsala tillsammans med mittbacken Sebastian Heaver och flyttade till Häcken. Central mittfältare.

Daleho Irandust, 1998. Anslöt sig till Häckens U19 i december efter att ha lämnat GAIS. En offensiv mittfältare med härligt driv, fin teknik och bra spelförståelse. Stod för en stark säsong i fjol och gjorde sin debut för P98-landslaget. Intressant värvning.

Mirad Garza, 1999. Från Hisingen och har i hela sitt liv spelat för BK Häcken. En mogen central mittfältare som fungerar som en tvåvägsspelare. Given i P99-landslagstruppen som EM-kvalar i mars.