• Publicerat 20 februari, 2016
  • Skrivet av Johan Velagic
  • 0 Kommentarer

Allsvenskan är mindre än två månader bort. För vissa spelare betyder det ännu en säsong i landets högsta serie. För andra är det nu bara två månader som står mellan dem och deras stora pojkdröm – en debut i Allsvenskan. Under den närmsta tiden presenteras en potentiell debutant för vardera klubb i Allsvenskan här på FotbollDirekt. I den sjätte delen av artikelserien presenteras IFK Göteborgs Patrik Karlsson Lagemyr.

Namn: Patrik Karlsson Lagemyr
Född: 18 december 1996
Klubb: IFK Göteborg
Moderklubb: BK Häcken
Position: Offensiv mittfältare

Patrik Karlsson Lagemyr, även kallad ”Paka”, fick en mardrömsstart på fjolårssäsongen. I december 2014 vaknade den unge mittfältaren upp och kunde inte röra halva ansiktet. Han hade råkat ut för en ansiktsförlamning. Nästkommande två månader missade han helt då han inte fick anstränga sig alls. Trots det briljerade han i U19-Allsvenskan när han var tillbaka. Med elva mål i U19-serien blev han lagets bästa målskytt och i slutspelet ledde han IFK Göteborg till ännu ett SM-guld. 2013 slogs AIK i U19-finalen och Paka blev vald till matchens lirare. I fjol upprepade 19-åringen den bedriften när ett annat Stockholmslag, Djurgården, besegrades. Spelade mycket med U21 och fick tävlingsdebutera för Göteborg i Svenska Cupen. Debuterade även i ungdomslandslaget i en träningsmatch mot Danmark.

Thomas Olsson om Patrik Karlsson Lagemyr…
”Han älskar verkligen att spela fotboll, det är nog hans största styrka och det kommer man väldigt långt med. Enligt mig var han den absolut bästa spelaren i hela U19-serien förra året. På sikt har han potentialen till att bli en riktig publikfavorit på Gamla Ullevi. Man blir glad av att se honom spela.”
Thomas Olsson, före detta mittfältare för bland annat Malmö FF och IFK Göteborg, vann två SM-guld, nu tränare för IFK Göteborgs U19-lag.

Bakgrund…
Hisingesonen inledde sin fotbollskarriär i BK Häcken som fyraåring. Med en fotbollstokig familj där pappa var ungdomstränare och storebröderna redan spelade för klubben, var Häcken det självklara valet. När han var tio år gick han över till rivalerna IFK Göteborg för att kunna kombinera fotboll med skola i tidig ålder. Nästan ett decennium senare skrev Paka på sitt första a-lagskontrakt för klubben.

Spelstil…
Precis som tränare Olsson sa, man blir glad av att se honom spela fotboll. Detta är en kvick spelare med underbar teknik och blick för spelet. Spelar med en oerhörd fantasi och trivs bäst strax bakom anfallaren. Hans låga tyngdpunkt i kombination med många små tillslag i hög fart gör han svårstoppad. Ska bli intressant att se hur han klarar av steget till seniorfotbollen med sina 168 cm och knappa 57 kg.

Patrik Karlsson Lagemyr om kommande säsong…
”Jag behöver bygga på mig lite för att sedan i framtiden kunna etablera mig i a-laget. Jag förväntar mig inte direkt att peta Sören (Rieks) denna säsong som gjort det fantastiskt och som jag lär mig saker av hela tiden. Det gäller att ligga på på träningarna, aldrig vara nöjd och köra på som fan bara.”

Patrik Karlsson Lagemyr om att spela för IFK Göteborg…
”Det är stort, jäkligt stort, att få representera IFK. Blåvitt ligger mig närmast i hjärtat och det är en dröm som går i uppfyllelse när man spelar för klubben. När det till slut blev helt klart var det en underbar känsla att få skriva på kontraktet.”

Andra som kan göra sin allsvenska debut i år…
Benjamin Zalo, 1998. Trots sin ringa ålder var han lagkapten i sin norska klubb Örn-Horten, som håller till i norska tredjedivisionen. Den 196 cm långe mittbacken blev klar i fjol, men anslöt i år. Given i Norges P98-landslag.

Lawson Sabah, 1997. Hämtades in från Inter Allies från den ghananska ligan, där han redan hunnit med spel i. Har även representerat Ghanas ungdomslandslag. En central mittfältare som är duktig i båda riktningarna och som konkurrerar om en plats.

Prosper Kasim, 1996. Värvades också in från Inter Allies efter spel i högsta ligan. Var även med och spelade U20-VM med Ghana i fjol. Kan spela både som yttermittfältare och längst fram som anfallare.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *