• Publicerat 19 februari, 2016
  • Skrivet av Johan Velagic
  • 0 Kommentarer

Allsvenskan är mindre än två månader bort. För vissa spelare betyder det ännu en säsong i landets högsta serie. För andra är det nu bara två månader som står mellan dem och deras stora pojkdröm – en debut i Allsvenskan. Under den närmsta tiden presenteras en potentiell debutant för vardera klubb i Allsvenskan här på FotbollDirekt. I den femte delen av artikelserien presenteras Gefle IF:s Samuel Gussman.

Namn: Samuel Gussman
Född: 20 maj 1997
Klubb: Gefle IF
Moderklubb: Gefle IF
Position: Central mittfältare

Spelade i princip alla matcherna med både U19- och U21-laget i fjol. Samuel Gussman var en av stöttepelarna i Gefles U19-lag i Allsvenskan och helt ordinarie i U21-laget under förra säsongen. I U21-serien slutade laget nästsist, endast AIK var bakom gästrikarna. Säsongen slutade med B-slutspel. I U19-Allsvenskan gjorde laget en bra säsong och klarade ett nytt kontrakt som gör att de får spela i högsta serien även detta år. Dessutom tränade den centrala mittfältaren en hel del med seniortruppen. Enligt huvudtränaren Roger Sandberg kommer det att bli än mer av den varan denna säsong. I år har 18-åringen varit med under hela försäsongen och stått för en del inhopp i träningsmatcherna.

Roger Sandberg om Samuel Gussman…
”Samuel är en ung och väldigt lovande spelare från Gefles egna led. Vi hoppas att han tar steget och blir en fullfjädrad a-lagsspelare inom kort. Han var uppe med oss i a-laget lite i fjol och här kommer han att vara ännu mer i år. Det är hård konkurrens bland innermittfältarna, men det inte alls omöjligt att han debuterar i år.”
Roger Sandberg, före detta försvarare för bland annat Hammarby där han var med och tog klubbens hittills enda SM-guld 2001, nu tränare för Gefle IF.

Bakgrund…
Efter en del spontanfotboll med lite äldre kompisar skrevs sexårige Samuel Gussman in på Gefle IF:s fotbollsskola. Drygt tio år senare skrev han på sitt första a-lagskontrakt för klubben. Uppväxt nära fotbollsplanen från fotbollsskolan och en helhjärtad Gefle IF supporter. Första Geflematchen han var och kollade på kom så pass tidigt i hans liv att han inte har något direkt minne från det.

Spelstil…
Samuel Gussman är en relativt storväxt och bolltrygg central mittfältare. En mogen spelare med väldigt bra spelförståelse och som tar många kloka beslut ute på plan. Väldigt allround och kan användas överallt på plan, spelar där tränaren vill ha honom. Själv föredrar han rollen som offensiv mittfältare.

Samuel Gussman om kommande säsong…
”Jag försöker inte att tänka så mycket på det, utan mer göra mitt bästa varje dag och se vart det leder. För att nå den allsvenska debuten krävs det nog att jag förbättrar alla delar i mitt spel och går från att vara en juniorspelare till en seniorspelare.”

Samuel Gussman om att spela för Gefle IF…
”Det är en stolthet att få dra på sig tröjan och spela för Gefle, jag har ju inte spelat i någon annan tröja. Jag är både född och uppvuxen här och gått på alla matcher sen väldigt lång tid tillbaka. Jag blev sjukt glad när jag skrev på kontraktet. Det är det man drömmer om och tränar för varje dag.”

Andra som kan göra sin allsvenska debut i år…

Andreas Andersson, 1991. Var en av Superettans absolut bästa målvakter den gångna säsongen och en stor anledning till att Sirius var uppe och nosade på Allsvenskan. Tidigare i Elfsborg där han satt med på bänken massvis med matcher. Den allsvenska debuten är nu närmare än någonsin för Andersson.

Albin Lohikangas, 1998. En ung och lovande vänsterback som i fjol för första gången blev uttagen till landslagsläger med P98-landslaget. Landslagsdebuten har, precis som den allsvenska debuten, inte skett ännu. Med på försäsongen.

Adrian Bjelkendal Haaranen, 1998. En duktig central mittfältare som även han upplevde sin första landslagsuttagning förra året. Har varit med under försäsongen och gjort en del inhopp.