• Publicerat 17 februari, 2016
  • Skrivet av Johan Velagic
  • 0 Kommentarer

Allsvenskan är mindre än två månader bort. För vissa spelare betyder det ännu en säsong i landets högsta serie. För andra är det nu bara två månader som står mellan dem och deras stora pojkdröm – en debut i Allsvenskan. Under den närmsta tiden presenteras en potentiell debutant för vardera klubb i Allsvenskan här på FotbollDirekt. I den tredje delen av artikelserien presenteras Falkenbergs FF:s Jesper Karlsson.

Namn: Jesper Karlsson
Född: 25 juli 1998
Klubb: Falkenbergs FF
Moderklubb: IF Böljan
Position: Anfallare

Med 14 mål var Jesper Karlsson lagets bästa målskytt i U19-Allsvenskan i fjol och en stor bidragande orsak till att Falkenberg spelar i högsta serien även 2016. 17-åringen Spelade i merparten av matcherna i U21-laget och noterades där för fyra mål. Under sommaren var han med i det lag som nådde en historisk kvartsfinal i Gothia Cups elitklass. Efter ett sent återbud fick Falkenberg en plats i turneringen och inledde med gruppseger. I kvarten blev det respass efter straffar mot Kalmar som senare tog sig hela vägen till finalen. Enligt sportchefen Håkan Nilsson var detta den största bedriften för Falkenbergs ungdomsakademi någonsin. Trots straffmissen mot Kalmar så var Jesper Karlsson Falkenbergs genomgående bästa spelare i turneringen. Något som sedan belönades då anfallaren i september landslagsdebuterade för P98-landslaget. Har Falkenberg redan hittat Gustaf Nilssons ersättare månne?

Håkan Nilsson om Jesper Karlsson…
”En otrolig talangfull forward med bra teknik och målkänsla. Det finns säkerligen chans för honom att göra sina första minuter i Allsvenskan redan i år. På sikt tror jag att han kommer att bli en riktigt bra spelare för Falkenberg och sedan även spela på en högre nivå än så.” 
Håkan Nilsson, Sportchef i Falkenbergs FF.

Bakgrund…
Började som femåring i division 4-klubben IF Böljan som delar arena med Falkenbergs FF. Som 14-åring gjorde han sin a-lagsdebut och när han var 15 år tränade en hel sommar med GAIS. Både med U19- och a-laget. Han valde dock att stanna i Böljan och spel i division 4. Flyttlasset gick istället till Falkenberg som 16-åring. Provspelade även en vecka med Championshiplaget Brighton i somras, men skrev sedan på sitt första a-lagskontrakt för Falkenberg.

Spelstil…

Jesper Karlssons främsta egenskaper är hans bländande teknik i kombination med snabbheten. Kvaliteter som även gör honom till en vass yttermittfältare, en position han inte alls är ovan vid. Själv föredrar han att spela som anfallare, det är där hans avlutningsförmåga verkligen kommer till sin rätt.

Jesper Karlsson om kommande säsong…
”Det jag hoppas allra mest på är att få göra något inhopp och få så mycket speltid som möjligt. Det är upp till Hasse (Eklund), han tar ut laget. Men det är viktigt hur jag presterar nu. Jag ska försöka att bli starkare och bygga på min kropp.”

Jesper Karlsson om att spela för Falkenbergs FF…
”Det känns hur bra som helst. Nu i efterhand var det helt rätt val att skriva på för Falkenberg. Här känner alla alla och det är en riktigt bra lagsammanhållning. Det är en jättefin klubb som betyder väldigt mycket för mig. Jag är stolt över att representera Falkenberg.”

Andra som kan göra sin allsvenska debut i år…
Linus Andersson, 1996. Började som central mittfältare, men skolades om till mittback. Gjorde det så pass bra att han blev belönad med ett a-lagskontrakt förra sommaren. Har passerat samtliga led i Falkenberg och är nu framme i a-truppen.
Erik Zetterberg, 1997. Skrev också på sitt första a-lagskontrakt i somras. Har belgiska Royal Stade Brainois som moderklubb. Anledningen? Pappa heter Pär Zetterberg och var, förutom svensk landslagsspelare, även proffs i belgiska storklubben Anderlecht. Mittfältaren har fått rikligt med speltid under försäsongen.
Alfred Ajdarevic, 1998. En offensiv mittfältare som även han har fotboll i generna. Storebror Astrit återfinns i Örebro. Har fått speltid under försäsongen och gjorde nyss sitt första a-lagsmål. Blir det ett brödrarmöte dem emellan i Allsvenskan redan i år?