• Publicerat 12 februari, 2016
  • Skrivet av Johan Velagic
  • 0 Kommentarer

Allsvenskan är mindre än två månader bort. För vissa spelare betyder det ännu en säsong i landets högsta serie. För andra är det nu bara två månader som står mellan dem och deras stora pojkdröm – en debut i Allsvenskan. Under den närmsta tiden presenteras en potentiell debutant för vardera klubb i Allsvenskan här på FotbollDirekt. Först ut i artikelserien är de regerande svenska mästarna IFK Norrköping och deras anfallare Tidjani Diawara.

Namn: Tidjani Diawara
Född: 19 april 1998
Klubb: IFK Norrköping
Moderklubb: Rynninge IK
Position: Anfallare

Förra säsongen valde IFK Norrköping att inte ställa upp med något lag i U19-Allsvenskan. Istället fick juniorerna spela seniorfotboll i division 2 med samarbetsklubben IF Sylvia. Med tolv baljor stod Tidjani Diawara för mer än en fjärdedel av lagets alla mål och blev därmed även lagets bästa målskytt i fjol. Spelade en del med Norrköpings U21-lag och var med när laget föll i finalen mot Djurgården. A-lagsdebuten avklarade han i en träningsmatch mot Åtvidaberg förra försäsongen och hann satt även med på bänken mot Norrby i cupen. I år är han av lärlingarna och följde bland annat med på träningslägret i Portugal. Oturligt nog var 17-åringen sjuk under lägret, så det blev ingen speltid. På kontot har han även två landskamper för Sveriges P98-landslag.

Daniel Bäckström om Tidjani Diawara…
”Det är en väldigt ambitiös och målmedveten person som tränar mycket. Han vill bli duktig och vet att det krävs väldigt mycket för att nå dit. Han har en fantastisk fysik, som kommer att göra honom väldigt svårstoppad i framtiden. Förra året var han Sylvias bästa målskytt och ledde laget på sitt sätt, genom att göra mål.”
Daniel Bäckström, ungdomsansvarig IFK Norrköping och tränare för IF Sylvia.

Bakgrund…
Hängde hela tiden med storebror och spelade fotboll ute på gården. Till slut sattes han i Rynninge IK som sexåring. Redan som 15-åring debuterade han för föreningen i division 2 och spelade även i Svenska Cupen. Åtta mål i serien och ett mål i cupen hann det bli. Sedan gjorde han precis det som Isaac Kiese Thelin gjorde en gång i tiden, lämnade staden Örebro och flyttade till Norrköping.

Spelstil…
Har en extremt imponerande fysik, speciellt med tanke på hans ålder. En stor och stark spelare som gör honom till en bra targetspelare. Kan däremot även användas mer som en djupledsspelare tack vare hans snabbhet och smarta löpningar. Dessutom är han en riktig målskytt, gör mål på det mesta.

Tidjani Diawara om kommande säsong…
”Det är som vanligt, att få spela så mycket som möjligt. Sen får vi se om det blir i IFK (Norrköping) eller Sylvia. IFK har en väldigt bra trupp och man utvecklas hela tiden, det är upp till en själv hur mycket. Chanserna till en allsvensk debut är nog ganska goda för mig.”

Tidjani Diawara om att spela för IFK Norrköping…
”Det är stort och mäktigt att spela i Norrköpingströjan. Jag hoppas att det blir fler gånger denna säsong, för det är riktigt kul. Man märker hur seriös och professionell förening Norrköping är. De tar bra hand om sina spelare, speciellt de yngre. Jag själv fick ett väldigt bra välkomnande, både på och utanför plan, det känns tryggt här.”

Andra som kan göra sin allsvenska debut i år…
Andreas Vaikla, 1997. Föddes i Toronto, Kanada, där han även växte upp. Föräldrarna kommer från Estland, landet som målvakten valt att representera. Anslöt till Norrköping i somras efter två år i West Bromwich Albions ungdomssektion.
Erik Lindell, 1996. Har spelat i moderklubben IFK Norrköping sedan barnsben. Offensiv högerback och som så många andra spelare i Norrköping, har rutin från division 2 och Sylvia. Skrev i vintras på sitt första a-lagskontrakt.
Adin Bukva, 1998. Har också IFK Norrköping som moderklubb. En intressant anfallare som gjorde mål i sin a-lagsdebut under lägret i Portugal. Var på provspel hos Premier League-laget Stoke i höstas. Landslagsmeriterad.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *