När en individ begår ett brott på en arena är det klubben som straffas. Även om klubben gjort allt rätt. Är det verkligen rimligt?

Bränna bengaler. Det skulle kunna vara slang för att bränna någon annans pengar. För med dagens regelverk i svensk fotboll är det precis så det ser ut. Individer begår brott – men det är någon helt annan som tvingas stå för notan. Klubben.

Det skulle vara intressant att veta hur mycket pengar svenska klubbar har lagt på böter från Svenska Fotbollsförbundet de senaste tio åren. Först tänkte jag ringa runt till klubbarna, höra efter. Men jag insåg snabbt att det skulle ta för lång tid. För många böter. För höga belopp.

Att straffas när man gör fel är rimligt. Till och med viktigt. Konsekvenser. Men när man straffas utan att ha gjort någonting fel är systemet knasigt utformat. Milt uttryckt. Att en klubb som uppfyllt samtliga säkerhetsföreskrifter tvingas böta när enskilda individer bryter mot regler är snudd på ofattbart i dagens samhälle. En nattklubb skulle knappast behöva betala böter om en privatperson förstörde en fest.

Det är den som gör fel som ska ta konsekvenserna. Ingen annan.

Nu är det dessvärre som det är. Hopplöst. Samtidigt finns det fler problem i den redan stökiga situationen. Pengarna som klubbarna tvingas betala öronmärks inte till säkerhetsarbete. Istället försvinner de rakt ner i svarta hål fyllda av frågor.

Att tvinga fotbollsklubbar med kämpig ekonomi att betala dyra böter för individers brott löser inga läktarproblem. Tvärtom. Det är direkt kontraproduktivt. Fast förbundet kanske tror att klubbarna kommer göra ett bättre säkerhetsarbete om man försämrar deras ekonomi. Någon skruvad variant av management by fear.

Om fotbollsförbundet verkligen vill tillämpa kollektiv bestraffning utan grund så borde de åtminstone förändra utformingen. Tvinga klubbarna att lägga bötespengarna på sitt egna säkerhetsarbete. Öronmärka pengarna.

Problemet med den idén är bara att det inte genererar några pengar till halvtaskiga skrytbyggen och lyxbilar till landslagsspelare.

Ibland undrar jag hur svensk fotboll egentligen mår.

Jon Mauno Pettersson
Twitter: @MPJon
E-mail: jon.mauno@fotbolldirekt.se