Från ett av de hårdaste straffen i svensk fotbollshistoria till böter. Inkonsekvensen inom svensk fotboll är sig lik.

Ni kan historien. I samband med Hammarbys möte med GAIS stormade maskerade huliganer in på läktarsektionen ovanför den tillresta GAIS-klacken. För att sammanfatta de sorgliga scenerna: de betedde sig illa. Det blev stökigt.

För detta straffades Hammarby som klubb. Hårt. Disciplinnämnden ordförande Kenneth Thallinger jämförde skandalen med en terroristattack och beslutade att klubben skulle spela två matcher inför tomma läktare samt böta en kvarts miljon kronor. Ett oerhört hårt straff sett till det inträffade och de straff som motsvarande situationer tidigare har framkallat.

Straffet fick även många att reagera. Att bajare skulle bli upprörda var väntat, men även supportrar runt om i landet ställde sig frågande till beslutet. Ännu en gång hade Disciplinnämnden genomfört ett beslut som ingen förstod sig på.

För det är så det upplevs. Kanske inte ute i stugorna, där vissa möjligtvis tror att “hårdare tag” kan förändra och till och med förbättra. Men bland fansen. Där råder det frustration och förvirring. Ingen vet hur besluten fattas eller på vilka grunder.

Känslan är att allt kan hända. Det kanske låter spännande. Det är det inte.

Men nu har Besvärsnämnden rivit upp det tidigare beslutet och slagit fast att Hammarby slipper spela inför tomma läktare. Det blir bara böter. Beslutet är sunt. Men det kommer för sent.

Det är självfallet bra att beslut går att överklaga. Men ska det verkligen behövas?

Disciplinnämndens inkonsekvens är varken acceptabel eller hållbar. Det saknas transparens och ett tydligt regelverk. Beslutsfattarna upplevs inkonsekventa. Inte konstigt. Ett av de hårdaste straffen i historien blev plötsligt böter, utan att någon ens förstår varför det inte blev så från början.

För tillfället är det hela ett lotteri inspirerat av rysk roulett.

Det löser inga problem. Det skapar snarare frustration och en allt större klyfta mellan beslutsfattare inom svensk fotboll och publik.

Att det är klubbarna som blöder när individer delar ut slag är också ett problem.

Men det är ett annat inlägg.

Jon Mauno Pettersson
Twitter:
@MPJon
E-mail:
jon.mauno@fobolldirekt.se