Älskad i AIK och älskad i Malmö FF. Rikard Norling är tränaren som vet vad supportrarna vill ha.

I går var det många svartgula supportrar som suckade tungt över ännu ett förlorat guld. Men samma personer som suckade tungt upplevde nog även att Rikard Norling var värd den här framgången. Ska man tro på stereotyper hör ödmjuka AIK:are inte till vanligheten. Det gör inte tränare som Rikard Norling heller.

I Malmö har MFF-supportrarna startat namninsamlingskampanjen Vi ska ha Norling kvar. Syftet är tydligt och med tanke på gårdagens guld vore allt annat konstigt. Men det som är spännande är inte att fansen vill ha kvar honom en dag som denna. Det spännande är att fansen hade velat ha kvar honom oavsett slutresultat.

Rikard Norling har nämligen egenskaper som gör honom väldigt lätt att älska.

Det handlar inte om att Rikard Norling är en man som är duktig på publikfrieri. Att han medvetet säger rätt saker. Tvärtom. Rikard Norling säger som han känner. Han har integritet. Är trovärdig och genuin. Han har egenskaper som gör att han känns som en god människa. En bra ledare.

Man kan sammanfatta det med att han är ärlig. Och ärlighet varar längst.

När Rikard Norling fick sparken från AIK avstod han nya tränaruppdrag. Precis som han tidigare meddelat ville han inte träna någon annan klubb. Istället åkte han till Argentina, odlade skägg och funderade över sin framtid. Lät sitt brustna hjärta läka.

Zlatan Ibrahimovic brukar hånfullt kalla Pep Guardiola för filosofen. Det är uppenbart att han inte har haft Rikard Norling som tränare.

Rikard Norling uppskattas av supportrarna för att han lever som han lär. Han behöver inte svära evig trohet till Malmö FF, för han inser nog själv att han inte kommer vara där för evigt. Det inser säkerligen även Malmös supportrar. Men de är tacksamma så länge de får ha honom i klubben. Därför är det fullt logiskt att de kämpar för att få behålla honom.

Sen är det klart att goda, sportsliga resultat spär på kärleken.

I Solna pratades det om att Rikard Norling skulle bli en svensk version av Sir Alex Fergueson när det begav sig. Så lät det inte riktigt två år senare när han tvingades lämna klubben. Han var förvisso fortfarande uppskattad på läktaren och Ola Andersson tvingades lämna sin position som sportchef efter påtryckningar från supportrar. Men bland många muttrades det ändå om att förändringen var nödvändig.

Med kortsiktigt facit i hand hade de muttrande människorna rätt.

Trots det påverkades inte kärleken för Rikard Norling. Inte ens ett SM-guld för en rival påverkar den kärleken. Just för att de vet att det aldrig hade kunnat hända med en ärkerival.

Integritet.

Jag älskar Malmösupportrarnas engagemang och deras initiativ, det värmer säkerligen Rikard Norlings hjärta. Och kanske har det gett resultat. I går meddelade klubben att Rikard Norling kommer att stanna.

Vi får dock se hur länge det förblir så. För Rikard Norlings unika egenskaper, som gör honom älskad av supportrar, tenderar även att skapa interna problem.

Ärlighet vara längst när det kommer till kärlek.

Men kanske inte alltid när det kommer till business.

Jon Mauno Pettersson
Twitter: @MPJon
E-mail: jon.mauno@fotbolldirekt.se