Supportrarna i AIK-alliansen upplever att Expressen smutskastar deras klubb. De väljer därför att bojkotta. Och det har de all rätt att göra.

Det här skulle kunna bli ett inlägg enbart dedikerat till Dan PerssonIdrottens affärer. Ett personligt brev från mig till honom. Efter att ha läst hans krönika här på Fotbolldirekt.se skulle jag kunna svänga med mig ord som provokativ och ignorant i min beskrivning av honom, utan att gå över gränsen. Men istället för att skriva ett spydigt inlägg riktat till honom ska jag förklara varför vissa faktiskt väljer att bojkotta. Varför det är deras rättighet. Och varför jag av samma anledning kommer bojkotta Dan Perssons texter framöver.

Men alla historier har sin början. De organiserade supportrarna i AIK-alliansen har valt att bojkotta Expressen. I grund och botten handlar bojkotten om att supportrarna känner sig smutskastade. Eller som de själva uttrycker det: “Lögnaktig skandaljournalistik har medfört att förtroende är borta”.

Egentligen är det inte bara Expressen som kritiken riktas mot. Bojkotten är riktad mot medier generellt. Men Expressen blev syndabock.

Med bojkotten som bakgrund skrev Dan Persson en krönika som grundar sig i att supporterföreningar inte för någonting positivt med sig. De förstör för klubbarna och förstår inte att medierna är viktiga för klubbarna. Han inleder bland annat med att jämföra AIK-alliansens uppmaning till bojkott med islamister i Pakistan som inte vill att tjejer ska läsa böcker.

På den nivån är det.

Att fotbollsklubbar är i behov av medier förstår supportrar av den enkla anledningen att supportrar faktiskt är tänkande människor. Vanliga, konsumerande människor. Advokater, journalister, ekonomer och byggarbetare. Alla samhällsklasser och etniciteter. Supportrar förstår.

Men bojkotten handlar inte om att Expressen granskar och bevakar AIK. Det handlar om en upplevd, snedvriden journalistik. Därför väljer de att göra en markering.

Det kan man tycka vad man vill om, men det är deras fulla rätt. För det är så marknaden fungerar. Man väljer själv vad man vill konsumera. Konstigare än så är det inte.

Hur det kan vara så upprörande för en skribent som Dan Persson, som arbetar på en sajt som handlar om ekonomi, förstår jag faktiskt inte. För precis som Dan Persson har rätt att uttrycka kritik mot supporterföreningar kan en supportergrupp kritisera en medieaktör. I detta fall i form av en bojkott.

Det är inget hot mot demokratin. Snarare ett sundhetstecken.

Man ska heller inte underskatta hur viktiga supporterföreningarna är för svensk fotboll. Supportrarna är klubbarna. De organiserade supportrarna behövs för att skapa den inramning som vi så gärna hyllar när det passar. Men istället för att lyfta fram det positiva med supporterföreningar jämförs bojkotten med bokbål.

Han verkar inte förstå poängen.

För precis som AIK-alliansens bojkott bygger min kommande bojkott av Dan Persson inte på att jag vill tysta en granskare eller bevakare.

Jag vill helt enkelt inte inte konsumera något som jag upplever som dålig journalistik. Det är mitt fria val.

Precis som sig bör.

Jon Mauno Pettersson
Twitter: @MPJon
E-mail: jon.mauno@fotbolldirekt.se